Paula Damian, eleva de 10 cu gândul la străinătate
0Paula Mădălina Damian este singura din cei peste 4.000 de înscrişi la Bacalaureatul din Alba care a reuşit performanţa de a încheia examenul cu media generală 10. La nivelul întregii ţări, doar alţi 64 de absolvenţi au reuşit această performanţă.
„A fost un examen uşor, accesibil tuturor, cu condiţia să înveţi. Din punctul meu de vedere procentul de promovabilitate este foarte mic în comparaţie cu gradul de dificultate al subiectelor Consider că măsurile de supraveghere prin intermediul camerelor video au fost de bun augur, iar peste câţiva ani situaţia din învăţământul românesc se va redresa“, a spus eleva de 10.
Aceasta a precizat că pregătirea sistematică pe parcursul anilor de liceu a fost punctul forte. „M-am pregătit tot timpul pentru şcoală. Experienţa trăită a demonstrat încă o dată valoarea de adevăr a proverbului «Fiecare doarme precum îşi aşterne»“, a spus Paula.
Absolventa Colegiului Naţional „Lucian Blaga“ din Sebeş, eleva a susţinut examenul la română, engleză, istorie şi logică. „Proba la istorie a fost puţin mai dificilă, iar examenul la română a fost cel care mi-a dat puţine emoţii. La subiectul de eseu l-am ales pentru caracterizare pe Zaharia Trahanache, personajul comediei lui Caragiale, pentru că mereu am admirat capacitatea sa de satirizare şi ironizare a societăţii noastre. Trahanache se încadrează perfect unei anumite tipologii de oameni, existente în orice vremuri, şi anume a omului labil psihic, dar şi a celui dispus să renunţe la statutul moral în favoarea unor privilegii financiare“, a precizat Paula Damian.
Click pe poze pentru Galerie Foto
Şefă de promoţie
Spune că este o persoană extrem de ambiţioasă, obişnuită să obţină mereu tot ceea ce şi-a propus prin forţele proprii, fără a uita însă ce înseamnă respectul pentru ceilalţi, fără a uita ce înseamnă a fi om. Aceste calităţi şi dorinţa de perfecţiune au calificat-o în cursa celor mai buni elevi. A participat la diverse olimpiade şi cincursuri şi absolvit liceul cu media 9,96. Pentru rezultatele obţinute pe filiera de filologie a fost desemnată şefă de promoţie şi recompensată cu o diplomă de onoare din partea conducerii colegiului.
„Diploma de onoare primită din partea şcolii este rezultatul studiului continuu şi dovada că nimic nu este în van. Este o adevărată onoare şi un pas în faţă spre viitoarea mea carieră, una care să-mi aducă împliniri pe toate planurile. M-a surprin plăcut şi nota de la bacalaureat. Ambele reuşite mi-au adus avântul necesar pentru a merge mai departe şi pentru a-mi descoperi propriile limite“, a precizat adolescenta.
Membră a clubului de lectură
A fost una din prezenţele active de la „Cafeneaua literară” a liceului. Autorul preferat este Mircea Eliade pentru că are un scris aparte, încifrat. „Nu este un scriitor accesibil oricui, iar pentru a citi opera lui Mircea Eliade trebuie şi să ai anumite cunoştiinţe pentru a descifra ce se ascunde în spatele cuvintelor. Este fantastic modul lui de scriere, cum un cuvânt, un arbore pot să aibă conotaţii atât de largi şi să introducă o altă lume“, a mărturisit adolescenta pasionată de lectură.
A citit zeci de cărţi şi nu a ratat niciun volum ce i-a picat în mână. „Îmi plac foarte mult cărţile ce tratează psihologie umană, în scpecial scrielile lui Dostoievski sau cele de natură realistă, precum operele lui Balzac. Apreciez şi scriitorii excentrici, spre exemplu franţuzoaica Anais Nin care m-a surprins prin maniera în care a expus viaţa, aşa cum este ea, pe nişte pagini albe“, a precizat adolescenta. Tânăra s-a implicat într-o serie de activităţi extraşcolare. „Am participat ca şi voluntară la activităţile desfăşurate la Aşezământul de zi «Sfântul Gheorghe» din cartierul Mihail Kogălniceanu. O dată pe săptămână îi vizitam pe cei mici şi le dădeam o mână de ajutor la învăţat sau la desenat“, a povestit Paula.
Susţine că părinţii sunt cei care au o mare contribuţie la formarea sa, au susţinut-o necondiţionat şi i-au oferit un mediul propice de educaţie.
Paula Damian vrea să studieze economia comerţului, turismului şi serviciilor în cadrul Universităţii Babes Bolyai din Cluj-Napoca. „Iniţial am vrut să mă îndrept spre jurnalism, dar tot timpul mi-am dorit un loc de muncă care să-miofere posibilitatea de a călătorii, aşa că m-am reorientat. Nu cred că va fi dificilă trecerea de la uman la real, mă voi pregătit la fel şi pe mai departe“,a spus tânăra.
Mai pun adolescenţii accent pe studiu?
P.D.: „Învăţământul de astăzi este lamentabil. Elevii nu mai cunosc termenul de «a învăţa», totul se reduce la a trişa, la a se baza pe ceea ce scrie pe o fiţuică sau pe ce ştie colegul. Este păcat şi nu este de mirare declinul în care a intrat ţara, atâta timp cât fiecare luptă pentru a obţine o notă mare în cel mai scurt timp şi cu minimul de efort.
Ce părere ai despre tineri cu o bună pregătire care aleg străinătatea?
P.D.: Sunt de acord în totalitate. Atât timp cât ţara noastră nu oferă condiţiile şi facilităţi, nu văd de ce ne-am irosi timpul, tinereţea şi talentul pentru ceva irealizabil, pentru o cauză moartă. Dacă voi avea oportunitatea de a pleca dincolo, cu siguranţă nu o să ezit. Celor care au ales deja această variantă le urez mult spor în ceea ce fac şi să se mândrească că sunt români, iar în timp să participe la modernizarea şi dezvoltarea societăţii româneşti.
Ce-i place: „Îmi plac lucrurile ieşite din comun care mă scot din monotonia oraşului. Ador sportul şi plimbările în aer liber pentru că sunt momente în care mă relaxez. Îmi plac copiii, pe care îi iubesc pentru drăgălăşenia, inocenţa şi capacitatea lor de a spune lucrurilor pe nume“.
Ce nu-i place: „Nu-mi place ipocrizia. Nu suport minciuna şi oamenii care se folosesc de aceasta în scopuri personale. De asemeanea, urăsc lipsa de respect a unora, deoarece consider că fiecare persoană, indiferent de statutul său are dreptul de a se remarca prin ceva. Nu-mi place să dorm, mi se pare că este timp pierdut“.
Născută la: 21 septembrie 1992, localitatea Abrud, Alba
Studii: Colegiului Naţional „Lucian Blaga“ Sebeş
Familie: este singură la părinţi