Filmul mitei funcţionarilor de la DGFP Alba descoperit în calculatorul unui fost ofiţer SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi funcţionari cu atribuţii de control de la Direcţia Generală de Finanţe Publice (DGFP) Alba au fost filmaţi de un om de afaceri din Alba Iulia în timp ce erau de acord să primească suma de 5.000 de lei pentru a trece date eronate într-un act de control.

Două filmuleţe video au ajuns, întâmplător, pe mâna poliţiştilor şi procurorilor care au constituit un dosar cu fapte de corupţie. Funcţionarii publici sunt Ioan Mihail Sîrbu şi Ioan Dănuţ Ispas, angajaţi ai compartimentului de control din cadrul DGFP Alba. Omul de afaceri este Eugen Lăpădat, patronul societăţii EuropExpres SRL Alba Iulia, cu obiect de activitate în domeniul comercializării carburanţilor şi materialelor de construcţii.

Cei trei au fost au fost trimişi în judecată la sfîrşitul lunii iunie, Sîrbu şi Ispas pentru luare de mită, iar Lăpădat pentru dare de mită. Funcţionarii riscă pedeapsa cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 15 ani, iar omul de afaceri poate fi condamnat la închisoare între 6 luni şi 5 ani.

Fapta a fost descoperită în luna decembrie 2010, când poliţiştii de la Brigada de Criminalitate Organizată Alba Iulia au efectuat o percheziţie informatică la calculatorul fostui ofiţer de informaţii (SIE), Claudiu Vulpe, zis Fox. Acesta era cercetat la vremea respectivă într-un alt dosar, în care a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă alături de fostul director de la DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin, decanul Baroului de Avocaţi Doina Scutea şi alte două persoane.

În calculator au fost descoperite două filmuleţe video care cuprind înregistrarea unei discuţii purtate între Eugen Lăpădat şi cei doi funcţionari publici, în 4 şi 5 iunie 2009. Omul de afaceri a motivat, ulterior, în faţa anchetatorilor, realizarea înregistrărilor pe motiv că era stresat de controalele efectuate de angajaţii instituţiei de stat. Pentru descărcarea filmărilor, Eugen Lăpădat a apelat la Claudiu Vulpe, pe care îl cunoştea şi pe calculatorul căruia au rămas înregsitrate.

„Îmi scrieţi aici şi o plătesc“

Rechizitoriul întrocmit de procurorii DNA cuprinde şi transcrierea discuţiilor purtate între Eugen Lăpădat şi cei doi funcţionari. Discuţia se referă la modul cum trebuie să întocmească actul de control şi la beneficiile financiare pe care le primeau cei doi în schimb.

Ioan Ispas: Deci la două trimestre la consum am calculat noi şi a ieşit vreo treizeci de milioane debit, plus majorări. Aşa vom scrie şi gata.
Eugen Lăpădat: Am înţeles. Şi partea a doua?
Ioan Ispas: Păi partea a doua ai zis-o tu.
Eugen Lăpădat: Ok. Deci îmi scrieţi aici şi o plătesc. Am un termen să o plătesc, nu?
Ioan Ispas: Nici-o problemă.
Eugen Lepădat: Şi atunci asta faţă de voi sunteţi de acord să o achit marţi. Că am mai vândut nişte terenuri şi am dat caşu şi puii mei.
Ioan Ispas: Stai liniştit.
Eugen Lepădat: Deci marţi în cursul zilei eu opresc aici 50 de milioane. Indiferent cine vine, nu contează.
Ioan Sîrbu: Noi venim până şi scriem actu. Noi deja ne apucăm să scriem actu.


Prejudiciul stabilit de DNA

„Marţi, 10 iunie 2009, Ispas şi Sîrbu s-au prezentat la sediul societăţii unde au întocmit actul de control şi au primit în schimb suma de 5.000 de lei. Au stabilit că societatea comercială are de plătit la bugetul statului suplimentar suma de 2.153 lei“, se afirmă în rechizitoriul DNA Alba Iulia. În realitate, omul de afaceri trebuia să plătească suma de 140.000 de lei. Suma reprezenta redevenţe miniere (obligaţii financiare) calculate şi nedeclarate pentru activităţi de exploatare balast. Prejudiciul provocat la statului se ridică în aceste condiţii la 137.847 de lei.

„Inculpatul Eugen Lăpădat a recunoscut integral fapta şi a indicat în detaliu modul în care a procedat. Inculpaţii Sârbu şi Ispas nu au recunoscut faptele, nici atunci când au fost confruntaţi cu Lăpădat“, se mai afirmă în rechizitoriu.

Toţi cei trei bărbaţi au fost trimişi în judecată (Sîrbu şi Ispas în arest preventiv) şi în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Alba Iulia, privind grupul infracţional de la DGFP Alba şi firma privată Pomponio. 14 persoane sunt judecate în această cauză la Curtea de Apel Alba Iulia pentru constituire şi sprijinire grup infracţional, evaziune fiscală, conflict de interese, fals în declaraţii, favorizarea infractorului.

Prejudiciul stabilit de DIICOT

Procurorii DIICOT au investigat şi ei relaţia de afaceri dintre EuropExpres şi Pomponio şi au stabilit că bugetul statului a fost prejudicat cu suma de 92.062 lei. Patronul “Pomponio”, Luca Anversa, administratorul Cosmin Limbean şi Ana Maria Goia, cu sprijinul lui Eugen Lăpădat, nu au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii valoarea reală a balastului pe care îl exploatau din Mureş.

Îmtre cele două firme a fost încheiat, pentru perioada august 2008 – mai 2009, un contract fictiv de închiriere în valoare de 10.000 de euro, pentru un utilaj pentru exploatarea balastului. Totul pentru a da un aspect de legalitate manevrelor financiare. Procurorii au stabilit însă că acest utilaj nu avea cum să exploateze cantitatea de balsat, având în vedere că cele două zone de exploatare se aflau la distanţe apreciabile una de alta.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite