Cină de gală la Palatul Culturii din Blaj. Se va servi şi mâncarea preferată a prinţului Charles
0Budinca de pui cu risotto va fi pregătită pentru public pe Câmpia Libertăţii, la Transilvania Fest, de un bucătar englez care predă cursuri de gastronomie la Universitatea din Oxford.
Demonstraţiile culinare în aer liber sunt una dintre atracţiile pe care mizează în acest an organizatorii Transilvania Fest. Reţetele puse în practică de bucătari au fost alese din „Cartea Regală de Bucate“, a Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Organizatorii dau asigurări că la gătit se vor folosi doar ingrediente de sezon, produse în zona Blajului.
„Aceste demonstrații se doresc o contribuție la educarea publicului cu privire la produsele alimentare, la importanța ingredientelor locale și sezoniere, la moduri de pregătire a mâncărurilor“, susţine Rareș Crăiuț, directorul Transilvania Fest.
Trei reţete vor fi gătite în faţa publicului strâns pe Câmpia Libertăţii: tartă cu brânză de capră şi ceapă caramelizată, budincă de pui cu risotto şi jeleu de rubarbă.
Cină de gală în Palatul Culturii
Budinca de pui cu risotto este, potrivit organizatorilor festivalului, mâncarea favorită a prinţului de Wales, patronul internaţional al Transilvania Fest. Delicioasa mâncare va fi preparată de bucătarul Paul Bloomfield, un apropiat al prinţului Charles, care are şi un curs de specialitate la Universitatea Oxford şi care a înfiinţat numeroase companii şi firme care au ca obiect de activitate gastronomia sau alimentaţia publică, în Marea Birtanie şi în Statele Unite. De asemenea, în colaborare cu Rareş Craiut, directorul Trabnsilvania Fest, Paul Bloomfield va scoate pe piaţă o carte de bucate cu reţete din Transivania.
Cina de gală a festivalului are loc vineri, a Palatul Culturii din Blaj. „Au confirmat prezenţa în jur de 60 de persoane. Vor fi persoane din zona administraţiei, oameni de afaceri, dar şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale. Pentru noi ar fi fost o mare onoare să îi avem printre invitaţi pe Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României şi pe Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales. Din păcate nu vor putea fi prezenţi. Pentru invitaţi se vor pregăti chiar mâncărurile care ulterior vor fi gătite şi în faţa publicului: tartă cu brânză de capră şi ceapă caramelizată, budincă de pui cu risotto şi jeleu de rubarbă“, a spus Oana Ioniţă, coordonator comunicare Transilvania Fest.
Demonstraţiile culinare au loc pe o scenă amplasată chiar pe Câmpia Libertăţii şi sunt coordonate de o studentă de la Universitatea Oxford. Astfel trei echipe, fiecare formată din câte doi sau trei membri, vor pregăti mâncarea pornind toți de la aceleași rețete și ingrediente. Preparatele obținute vor fi evaluate de un juriu compus din două persoane din audienţă şi un bucătar profesionist.
Vezi aici programul integral al Festivalului Transilvania Fest
Turişii vor putea urmări sămbătă, pe viu cum se prepară tarta cu brânză de capră şi ceapă caramelizată. Duminică, în ultima zi a festivalului se va găti preparatul preferat al prinţului Charles, budinca de pui cu risotto.
În concursurile gastronomice vor fi implicaţi şi copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, care îşi vor măsura cunoştinţele culinare într-un cort special amenajat. Cei mici vor învăţa despre alimentele pe care le vor folosi, iar apoi fiecare va prepara câte o salată de fructe.
Unul dintre studenţii englezi care vor participa la festival va întocmi în urma pelerinajului prin satele din Transilvania o hartă gastronomică, în care vor fi incluse mâncărurile tradiţionale din această zonă.
Curs de marketing pentru meşteşugari
Pe Câmpia Libertăţii vor fi amenajate 87 de standuri, de la care vizitatorii pot cumpăra produse alimentare tradiţionale şi obiecte de artizanat. „Aşa cum s-a întâmplat fiecare dată în istorie, Câmpia Libertăţii va fi inima Transilvaniei, care va pulsa de românism. Va fi un regal al tradiţiilor, obiceiurilor, culturii şi mâncării tradiţionale“, a declarat Gheorghe Rotar, primarul Blajului.
Meşteşugarii prezenţi vor primi o lecţie gratuită de marketing din partea reprezentanţilor Consiliului Britanic, unul din partenerii evenimentului. Pe scena festivalului vor fi proiectate şi două filme documentare: „Valea Corlatului“ şi „Povestea unui sas din Richiş“.