Alba: Închiderea fabricii de bere Bergenbier Blaj contestată de sindicalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii acuză modul în care s-a hotărât plecarea producătorului de bere din Blaj. Conducerea companiei motivează decizia prin scăderea pieţei de profil la nivel naţional. 170 de oameni vor ajunge în şomaj

Prima fabrică de bere construită în România după Revoluţie va fi închisă definitiv. Bergenbier SA a anunţat că va înceta activitatea la fabrica de bere din Blaj ca urmare a scăderii cererii pe piaţa de profil. Rezultatul imediat este trimiterea în şomaj a 170 de angajaţi.

Pierderi colaterale în Blaj

Pe termen mediu şi lung închiderea fabricii determină pierderi importante pentru bugetul local al oraşului Blaj. Întreaga activitate de producţie bere şi malţ a fost mutată la fabrica din Ploieşti.

„După prima jumătate a anului 2010 piaţa berii nu a dat semne de redresare, ci dimpotrivă, a continuat să scadă cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, după ce în 2009 scăzuse deja cu 14% faţă de 2008. Compania şi-a anunţat intenţia de a păstra operaţională doar fabrica de la Ploieşti“, se afirmă într-un comunicat de presă al companiei Bergenbier SA.

„Am fost anunţaţi că începând cu 6 august 2010 au început negocierile cu sindicatul pentru începerea concedierilor. Impactul social negativ se va simiţi în Blaj, atât pentru familiile angajaţilor cât şi pentru administraţia locală. Din impozitele pe salarii intra anual la bugetul local suma de 200.000 de lei“, a spus Raluca Damian, purtătorul de cuvânt al Primăriei Blaj.

Legalitatea închiderii contestată

Liderul sindical al angajaţilor, Iulian Varga, s-a arătat bulversat de modul în care a acţionat conducerea societăţii. „Am primit o înştiinţare prin care eram anunţat de o hotărâre a consiliului de administraţie care a decis, de principiu, demararea unui proiect de închidere a punctului de lucru. Formularea de principiu nu există în codul muncii, motiv pentru care voi sesiza instituţiile abilitate ale statului. Trebuia să fiu prezent şi eu la şedinţa în care s-a luat această decizie. Din informaţiile mele închiderea definitivă ar urma să fie aprobată la mijlocul lunii septembrie“, a spus Iulian Varga.

Liderul sindical a completat că se va lupta pentru drepturile angajaţilor, dar va căuta şi investitori pentru fabrica din Blaj. „ITM Alba şi Agenţia de Şomaj trebuiau să se autosesizeze în legătură cu legalitatea deciziei consiliului de administraţie. În cazul în care fabrica se închide mă voi lupta ca angajaţii să primeasscă salarii compensatorii. Am primit acceptul conducerii pentru a căuta investitori care să preia măcar fabrica de malţ. Am speranţe că s-ar putea găsi cineva astfel încât să salvăm locurile de muncă“, a completat Iulian Varga.

Fabrica Bergenbier de la Blaj a fost inaugurată în anul 1995. Investiţia iniţială precum şi cele realizate în retehnologizare au ridicat costul operaţiunilor la peste 10 milioane de euro.

La Blaj s-au produs mărcile Bergenbier şi Noroc, dar şi malţ pentru toate tipurile de bere produse de companie în România. Compania românească Bergenbier SA face parte din grupul multinaţional StarBev cu operaţiuni în nouă ţări din centrul şi sud-estul Europei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite