Ziua Naţională a României. Opinci şi un steag din 1918 aduse la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Achim păstrează opincile unui participant la Marea Unire. Foto: Andreea Bărăgan
Emilian Achim păstrează opincile unui participant la Marea Unire. Foto: Andreea Bărăgan

Aproape 2.000 de oameni au participat până la orele amiezii la manifestările de la Alba Iulia. Printre ei şi un bărbat de 91 de ani din Ţara Haţegului, care vine la Alba Iulia de mai bine de 70 de ani. Un colecţionar din Almaşu Mare, îmbrăcat în straie populare, a adus cu el opincile purtate de un ţăran care a participat la Marea Adunare Naţională de la 1918.

Cornel Pârv este unul dintre „veteranii“ Zilei Naţionale de la Alba Iulia.

„Vin de la 15 ani, de când s-a sfinţit monumentul lui Horea, Cloşca şi Crişan, în anul 1937. Pe atunci am venit cu un tren. Am văzut şi o demonstaţie aviatică care mi-a rămas în minte.

image

Acum cetatea e reclădită, dar nu mai dăinuieşte acelaşi spirit, mândria că suntem români. Am luat la mine mai multe insigne reprezentative pentru acest moment. Am şi tricolorul, ca în fiecare an. Am depus un jurămât, cât voi fi de bătrân, să vin la Alba Iulia“, a spus Cornel Pârv, de 91 de ani, din Ţara Haţegului.

„Socrul meu a fost delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia“

Prin mulţime au fost prezenţi şi urmaşi ai participanţilor la actul istoric de acum 92 de ani de la Alba Iulia.

„Socrul meu, Teodor Bereş, a luat parte la Marea Unire de la 1918, ca şi delegat din Bihor.

image

Povestea că a fost o zi deosebită, au venit pe jos şi cu carele. Am preluat tradiţia şi venim la Alba Iulia de 10 ani, împreună cu familia. Atmosfera este plăcută, vrem să fim alături de ceilalţi români. Patriotismul nu trebuie să dispară“, a spus Viorel Stoica, de 68 de ani, din Bratca, Bihor.

Opincile, mărturie a Marii Uniri

Un colecţionar din Almaşu Mare, îmbrăcat în straie populare, a adus la Alba Iulia un steag şi opincile purtate de un ţăran care a participat la Marea Adunare Naţională de la 1918.

image

Steagul este păstrat cu sfinţenie de Emilian Achim

„Nicolae Lasc a purtat aceste opinci şi, pe vremea când trăia, mi-a mărturisit a venit pe jos de la Almaşu Mare la Alba Iulia, că oamenii s-au organizat cu mic cu mare ca să ia parte la întregirea ţării.

1 Decembrie la Alba Iulia

Port la mine «Hotărârea noastră» , act care relatează modul de organizare al Unirii. Acest document a circulat în toate teritoriile şi a fost semnat de participanţi. Eu am păstrat documentul cu semnăturile localnicilor din satul Buneşti, care a fost alcătuit de preot“, a spus colecţionarul Emilian Achim.

 

Ziua Naţională3

2.000 de participanţi

Parcul Unirii, care de obicei era neîncăpător, a fost mai mult pustiu până la orele amiezii. Au avut loc depuneri de coroane la statuia lui IIC Brărianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul şi la busturile reginei Maria şi regelui Ferdinand. Au luat parte la evenimente aproximativ 2.000 de oameni.

Un grup de tineri din Timişoara a venit în straie populare.

image

„Port costumul tradiţional al bunicului meu, cred că are o vechime de cel puţin 60 de ani“, a spus Bogdan Stănilă, student din Timişoara.

Foştii membri ai Cenaclului „Flacăra“ vor cânta de la ora 19.30 pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Printre ei se vor afla  Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Mircea Vintilă şi Vali Şerban.

Ziua Naţională2
image
image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite