VIDEO Ritual la intrarea în Postul Paştelui: sătenii din Alba dau foc la hodăiţi pentru a-i apăra de rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din Săliştea şi Hăpria marchează intrarea în Postul Paştelui prin obiceiul hodăiţatului. Oamenii dau foc unor roţii de car învelie în paie ca să alunge forţele malefice la începutul anului agrar.

Obiceiul hodăiţatului sau strigarea peste sat de la Săliştea are loc duminică, de la ora 18. Ritualul începe  cu întâlnirea flăcăiilor, îmbrăcaţi în straie populare,  la o gazdă,  unde îi aşteaptă fetele nemăritate din sat.

Hodăiţatul alungă spiritele rele

„După ce sunt primiţi de fetele nemăritate, flăcăii, ajutaţi de bătrânii satului iau roţile de la car şi le îmbracă cu paie. După aceea, tinerii le duc pe un deal din apropierea satului. Aici, la lăsarea întunericului, le aprind pe fiecare şi le rostogolesc, iar deasupra capului  învârt hodăiţile, adică făcliile confecţionate artizanal. În tot acest timp,  tinerii strigă cuvântul intraductibil „alimoreoo!”, a spus Petru Bran, localnicul care a menţinut în ultimii ani vie tradiţia hodăiţatului sau alimoria, un cuvânt care nu se poate traduce.

Ritualul este însoţit de strigături către fetele nemăritate, care sunt ţinta aulitorilor. „Aoli, maoli, aoli!/Sitiritu-m-o, Cine m-o sitirit?/Veta lu Matei!/Să-i facem un pat de spini/Să se hodine mai bini/Să-i facem un pat de cerecel/Să se hodine frumuşel“.

De asemena, moşii satului mai spuneau că dacă mergeau la aulit, se pierdeau relele din jurul casei şi că o fată mai în vârstă care a rămas nemăritată, aşa va rămâne. Potrivit vorbelor din bătrâni, dacă o fată şi un băiat se iubeau pe ascuns, odată cu lăsarea postului, dragostea lor devenea cunoscută pentru tot satul.

Şi sătenii din Hăpria aprind duminică hodaiţile. Ritualul are loc în curtea Căminului Cultural, de la ora 17.00. Localnicii cred că obiceiul reprezintă o supravieţuire a vechiului cult al soarelui şi practicarea lui le fereşte gospodăriile de rele tot anul. Un eveniment similar are loc duminică de la ora 16.00 îns atul Limba, care la fel ca şi Hăpria, aparţined e comuna Ciugud. La Limba obiceiul se mai numeşte şi "Feştelăul".

De luni începe pentru credincioşii ortodocţi şi greco-catolici  Postul Paştelui, care ţine şapte săptâmîni. Preoţii recomandă nu doar post de bucate, dar şi de păcate. Postul Mare este cel mai restrictiv şi mai lung din calendarul ortodox.

Are doar două dezlegări la peşte, pe 25 martie, de Buna Vestire, şi pe 20 aprilie, de Florii. În rest, sunt interzise carnea, lactatele, ouăle şi vinul. Tot în post se înscrie şi interdicţia de a face nunţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite