VIDEO Au alergat 33 de kilometri, de la Aiud la Alba Iulia, în cinstea Zilei Naţionale. Român de etnie maghiară: „Port cu mândrie tricolorul românesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de aproximativ 20 de persoane, constituit la iniţiativa sportivului Levente Polgar, a alergat vineri dimineaţă 33 de kilometri, de la Aiud la Alba Iulia, în cinstea Zilei Naţionale a României. Pe traseu s-a alăturat grupului un alt sportiv foarte cunoscut, Avram Iancu, cel care a străbătut Dunărea înot.

“Îmi declar dragostea faţă de ţara din care fac parte. Ca mesaj pentru confraţii mei români, le transmit un îndemn să ne sărbătorim ziua naţională, astfel încât să aducem împliniri unul, celuilalt”, a spus Levente Polgar. În demersul său, a fost sprijinit şi de alte persoane, din mai multe zone ale ţării, care s-au alăturat “marşului” spre Alba Iulia. Una dintre acestea a fost Avram Iancu, bibliotecarul-recordman din Petroşani, care a reuşit performanţa de a parcurge Dunărea înot, fără costum de neopren.

După ce grupul a ajuns la Alba Iulia, Levente Polgar, care a avut această iniţiativă, a ţinut un discurs în faţa Sălii Unirii, locul unde s-a semnat Actul de Unire, îndemnând la pace şi armonie între etnii. Sportivul, care a rămas fără o mână, de la vârsta de şase ani, a declarat că alergătorii nu au întâmpinat probleme pe traseu.

”Am avut parte de un traseu minunat, de mult bun simţ din partea şoferilor din trafic. Nu am întâmpinat probleme şi astăzi, de 1 Decembrie, voi încuraja pacea între etnii. Îmi doresc, cum sărbătoresc eu Ziua Naţională a României, ca şi celelalte etnii să îşi poată serba în voie şi în pace şi armonie ziua lor. E un îndemn către pace, convieţuire şi un semn de respect reciproc. Port cu mândrie tricolorul şi am declarat de la început că aceşti 33 de kilometri anual îi dedic militarilor căzuţi în teatrele de operaţiuni. Cu toată simpatia le declar tot respectul meu”, a spus Levente, la sosirea în Alba Iulia, citat de ziarulunirea.ro.

image

Acesta a adăugat că iniţiativa de a alerga de la Aiud la Alba Iulia a fost făcută publică, pentru a i se alătura şi alţii, iar în final au fost în jur de 20 de persoane care au făcut tot traseul. ”Am respect faţă de ţara pentru care trăiesc, îmi arăt sentimentul de dragoste faţă de semenii cu care convieţuiesc zi de zi. Eu fiind de etnie maghiară, merg pe stradă şi vorbesc limba aceasta, trăim în armonie. Voi transmite de pe treptele Sălii Unirii sentimente de dragoste, convieţuire paşnică, în armonie, de încurajare. Să începem să coasem rana care a fost cândva. Acum ar trebui să ne uităm spre viitor, să nu ne mai uităm spre trecut, să trăim prezentul şi să ne uităm spre viitor”, a spus Levente.

levi alba cursa

Avram Iancu şi Levente Polgar

Maratonistului i s-au alăturat şi alţi etnici maghiari, printre care şi kinetoterapeutul Szilvassy Valeriu de la CSM Bucureşti. „Am primit cu mare bucurie invitaţia de a alerga la Maratonul Unirii alături de bunul meu prieten, ultramaratonistul român de etnie maghiară Polgar Levente şi alţi invitaţi români şi maghiari în dimineaţa zilei 1 Decembrie, Sărbătoarea noastră Naţională, sărbătoarea Marii Uniri(…) Dorinţa noastră este aceea de a arăta că sunt şi etnici maghiari care văd în ziua de 1 Decembrie un prilej de bucurie, de unitate şi de bună convieţuire cu majoritatea românilor alături de care pot construi un viitor mai bun întregii Românii, a unei Românii fără autonomii indiferent de motiv, fie ele etnice, religioase sau de orice natură, a unei Românii aşa cum au lăsat-o înaintaşii noştri cu atâta sacrificiu în urmă cu aproape o sută de ani” a spus Szilvassy Valeriu.

Unul dintre cei care i s-a alăturat este Avram Iancu, din Petroşani, un cunoscut sportiv care străbătut Dunărea înot. ”Am înotat tot cursul Dunării, 2.860 de kilometri, iar acum mă bucur alături de întreaga naţiune, de Ziua Naţională. Am alergat la iniţiativa lui Levente, iniţiativă pe care o laud şi o  apreciez foarte mult. Am alergat cu drapelul. Dacă un român de etnie maghiară a venit cu această idee mi s-a părut extraordinar şi am zis să mă alături”, a spus Avram Iancu.

levi alba cursa

Grupul a parcurs distanţa între Aiud şi Alba Iulia în circa trei ore şi 20 de minute. “Voi fi mereu partner pentru Armata Română”, a spus Polgar, amintind de susţinerea lui faţă de Invictus România. Acesta s-a referit şi la pregătirea pentru participarea la cea mai dură competiţie din lume, Arctic Ultra. A spus că a reuşit să adune şi să achite cea mai mare parte din suma considerabilă de care are nevoie pentru a intra în această cursă. “Mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit. Vreau să cred că nu voi dezamăgi pe nimeni acolo”, a încheiat Polgar.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite