„Traseul Porţilor“, obiectiv turistic unic în ţară, inaugurat în Cetatea Alba Iulia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea din Alba Iulia a mai făcut un „pas“ pentru a se deschide către locuitorii oraşului şi turiştii care vin să o viziteze. Sâmbătă a fost inaugurat „Traseul Porţilor“, integral, prin deschiderea circulaţiei pietonale prin porţile VI, V şi IV. Investiţia este parte componentă a proiectului de restaurare a zonei de vest a Cetăţii.

Prin deschiderea „Traseului Porţilor“, accesul pietonal în Cetate, dinspre zona parcului Unirii, se va face prin Poarta a VI-a, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor şi a sediului Arhivelor Naţionale Alba. Tot de aici se poate coborî în şanţul Cetăţii, cu acces direct spre zona de sud. La deschiderea traseului au ţinut să fie prezenţi aproximativ 2.000 de locuitori din Alba Iulia.

„Toată Cetatea devine ceea ce visăm cu toţii şi ceea pentru ce muncim, un motor de dezvoltare al oraşului. Sunt convins că parcările amenajate nu vor ajunge pentru cei care vor veni să vadă această minunăţie. Albaiulienii au cu ce se mândri . Va fi un lucru unic nu numai în România, chiar şi în Europa. Chiar cu tot şantierul, în  Cetate şi în partea de Sud şi în partea de Nord şi în partea centrală se poate circula, oamenii pot să se plimbe şi să vadă ceea ce s-a reconstruit pentru ei. Cetatea ştiţi că este foarte veche, însă de 80 de ani nu ştiam nimic despre ea decât că treceam prin ea. Cei care locuiau în Cetate şi aveau jobul în centru sau invers. Era un loc de trecere ca şi o potecă, nu ne spunea altceva nimic. Din păcate 80 de ani a stat ascunsă, şi a fost ca un oraş interzis. Nu din cauza celor care au stat acolo, armata, ci din cauza celor care au pus asta acolo“, a spus primarul Mircea Hava.

image

Click pe poză pentru galerie foto

 Zona dintre Porţile VI şi IV cuprinde două poduri, dintre care unul lung de aproximativ 50 de metri a fost construit peste şanţul vestic.

image

Click pe poză pentru galerie foto

Traseul în întregime, cuprins între Porţile I şi VI, are o lungime de aproximativ 1,5 kilometri şi surprinde cele mai importante monumente din Cetate. Inaugurarea traseului cuprins între cele trei porţi a fost completată de o defilare a gărzii Cetăţii. Finalizarea celor mai importante lucrări la zona de vest, prin scoaterea pământului cu care a fost astupat şanţul în urmă cu 90 de ani, va avea loc până la sfârşitul anului 2012.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite