„Sfinxul“, judecat la Alba Iulia pentru infracţiuni din Belgia: jaf armat, omor şi tâlhărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francisc Bancsa la momentul arestării preventive pentru trafic de droguri
Francisc Bancsa la momentul arestării preventive pentru trafic de droguri

Francisc Bancsa a condus timp de 10 ani un grup de comando care a terorizat mai multe oraşe belgiene. În dosarul de la Tribunalul Aba mai este judecat şi Ion Incze, membru al grupării conduse de Bancsa.

Tribunalul Alba judecă de nouă ani doi infractori deosebit de periculoşi, acuzaţi de infracţiuni foarte grave ce au avut loc în Belgia, înainte de 1999. Francisc Bancsa şi Ion Incze, cetăţeni români cu domiciliul în judeţul Braşov, sunt acuzaţi, în principal, de jaf armat, port ilegal de arme şi fapte de omor deosebit de grav. Dosarul are în totalitate 75 de volume şi peste 20.000 de pagini. Cauza a ajuns la Alba Iulia după ce a fost strămutată de la Braşov în anul 2001.

Opt ani în arest preventiv

Francisc Bancsa, în vârstă de 55 de ani, are dublă cetăţenie română şi belgiană. A fost eliberat în martie 2008, prin decizie a Tribunalului Alba, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Aiud, după opt ani de arest preventiv. Bancsa si Incze au executat circa un an de puşcărie în Belgia, din 1999 până în 2000 când s-au reîntors în ţară. Au fost arestaţi în anul 2000 de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi încarceraţi la Aiud. După ce au executat opt ani de arest preventiv au fost puşi în libertate cu interdicţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

În septembrie 2008 măsura de a nu părăsi localitatea de domiciliu a fost înlocuită cu interdicţia de a nu părăsi ţara. Ulterior, Ion Incze a fost extrădat în Belgia întrucât pe numele său a fost emis un mandat internaţional de arestare. Incze a fost judecat, în lipsă, de Tribunalul belgian din Namur şi condamnat la 14 ani de închisoare.

„Sunt judecaţi pentru fapte petrecute în Belgia, cu victime din aceastră ţară. Întârzierea cu care s-a constituit comisia rogatorie pentru audierea victimelor şi martorilor a determinat, în principal, amânarea procesului pe o perioadă atât de lungă“, a spus Aurelian Mocan, purtătorul de cuvânt de la Tribunalul Alba. Următorul termen în dosar este în 5 septembrie 2011.

Jafuri armate

Printre faptele comise pe teritoriul Belgiei, pentru care sunt judecaţi cei doi la Alba Iulia, se numără şi executarea direct în cap, cu un Kalaşnikov, a şoferului unei dube a poştei belgiene în scop de jaf. Bancsa era specializat tocmai în jafuri armate, fiind capul unei organizaţii de tip comando. Grupul de gangsteri, condus, pană în 1997 de român, a terorizat timp de 10 ani mai multe oraşe din Belgia. Surse judiciare vorbesc despre 27 de lovituri de acest fel, din care a reuşit să scape de fiecare dată.

Francisc Bancsa a fost poreclit „Sfinxul“ - pentru tăcerea pe care a păstrat-o în privinţa infracţiunilor comise, dar şi „Detonatorul“ - pentru atacurile armate asupra unor magazine, bănci şi transporturi de bani. Între anii 1979 - 1983 a activat în Legiunea Străină. În anii '80 s-a stabilit în Belgia, unde a dobândit şi cetăţenia belgiană, pe lângă cea română. Presa din Bruxelles l-a mai numit şi „inamicul nr. 1 al Belgiei“.

Grup de commando

Trei belgieni, membri ai grupului condus de Bancsa, au recunoscut procurorilor Tribunalului din Namur că românul a fost cel care a pus totul la cale. Potrivit presei din Belgia, unul dintre cei trei suspecţi a afirmat despre Bancsa că era „conducătorul unui grup de comando“. Eric Istat, reprezentant al Poliţiei din Namur, a declarat în ziarele de belgiene că „banda lui Bancsa era un grup paramilitar, unde domnea o disciplină de fier şi o ierarhie de tip militar“.  Potrivit materialului de urmărire penală întocmit de procurorii belgieni, Bancsa se face vinovat de uciderea a doi bărbaţi, de rănirea gravă a altor doi şi de şi rănirea uşoară a altora. În februarie 1997, poliţia belgiană a făcut primele arestări, dar Bancsa a reuşit să scape şi s-a ascuns în Braşov. În 23 martie 1998, în apartamentul său au fost găsite trei pistoale Kalasnikov, nouă încărcătoare şi 272 de cartuşe, fiind acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Nu a recunoscut niciodată acuzaţiile aduse de procurorii belgieni.

Infracţiunile: Bancsa şi Incze sunt judecaţi la Alba Iulia pentru două fapte de omor calificat şi deosebit de grav, tâlhărie în formă agravantă, două fapte de lipsire de libertate în mod nelegal, cinci fapte de tâlhărie, trei fapte de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, două de complicitate la tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, trei de tentativă la tâlhărie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, falsificare de valori străine, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, complicitate la tâlhărie. Cea mai grea pedeapsă este de 25 de ani de închisoare sau chiar condamnare pe viaţă pentru omor deosebit de grav.

Condamnat şi pentru trafic de droguri

Francisc Bancsa este beneficiarul unei condamnări de şapte ani de închisoare pentru trafic de droguri, sentinţă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în mai 2011. Proprietar al mai multor magazine de etnobotanice de pe raza judeţelor Prahova, Caraş-Severin, Galaţi, Timiş, Bihor şi Braşov, dar şi din Bucureşti, Bancsa a fost prins în flagrant cu mai mult de trei kilograme de droguri de mare risc şi arestat în  27 iulie 2011 de către procurorii DIICOT. A fost trimis în judecată anul trecut la Tribunalul Caraş-Severin. Faptul că este în închisoare va permite aducerea acestuia pentru audieri la procesul din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite