România se pregăteşte pentru „mişcări masive de migranţi“: 36 de tabere mobile în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va beneficia, până în 2020, de 36 de tabere mobile pentru sinistraţi cu facilităţi de cazare şi hrănire care să fie folosite, atât în cazul unor dezastre, dar şi în situaţia unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor ţării.

Bunurile vor intra în dotarea Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă a afirmat, marţi, la Alba-Iulia, prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Cristian Radu. Potrivit acestuia, taberele pentru sinistraţi vor avea dublu rol, atât pentru cazarea persoanelor care ar putea fi afectate de dezastre, dar şi pentru acoperirea necesităţii în cazul unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor.

Prim-adjunctul inspectorului general al IGSU a precizat că nu există, în prezent, informaţii privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite, riscul fiind ”unul moderat”, dar că nu se poate neglija un eventual aflux masiv care să facă obiectul tranzitării teritoriului naţional, o pregătire în acest sens fiind ”absolut necesară”.

El a spus că taberele vor avea facilităţi tip container, atât pentru cazare, cât şi pentru asigurarea hranei pentru minim 200 de persoane timp de câteva săptămâni. „Taberele de sinistraţi (…) asigură atât cazarea persoanelor sinistrate, cât şi facilităţi de asigurare a hrănirii pe o perioadă de ordinul săptămânilor pentru minimum 200 de persoane. Acesta este un concept pe care noi l-am pus la punct relativ recent şi care face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană. România va beneficia de 36 de astfel de facilităţi la nivel naţional. Ele sunt destinate atât pentru acoperirea nevoilor pe plan naţional, în cazul producerii unor dezastre, dar şi pentru acoperirea nevoilor naţionale în cazul unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor", a spus Cristian Radu.

Potrivit acestuia, o parte importantă din aceste tabere vor fi distribuite în zona Banatului – Timiş şi Caraş, considerate zone de păstrundere de migranţi dinspre Serbia, respectiv zona Constanţa, Tulcea, care reprezintă o altă posibilă poartă de acces pentru aceşti migranţi. Cristian Radu a spus că, până în 2020, ţara noastră trebuie să asigure capacitatea de a gestiona mişcări necontrolate ale populaţiei de ordinul miilor de persoane, precizând, însă, că în prezent nu există informaţii privind iminenţa producerii unor astfel de evenimente, riscul fiind "unul moderat".

Prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Cristian Radu, a participat, marţi, la Alba Iulia la şedinţa de bilanţ a activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba în anul 2017.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite