Reţetă de excursie în mijlocul naturii, într-un loc sălbatic uimitor: Cuibul Corbului, satul de vacanţă cu case vechi de 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Munţii Trascău, la o altitudine de 900 de metri, a fost construit un inedit complex turistic ale cărui clădiri provin din satele moţilor din zonă, dezmembrate şi reasamblate într-un loc cu o privelişte de vis.

În comuna Sălciua din judeţul Alba, la o altitudine de 900 de metri, în Munţii Trascău a fost construit un sat de vacanţă unic în România: Raven’s Nest sau Cuibul Corbului. Ideea amenajării satului aparţine unor antreprenori din Cluj-Napoca, iar deschiderea pentru turişti este programată la începutul verii acestui an. Ansamblul se află în satul Sub Piatră, la 70 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca şi 90 de kilometri de Alba Iulia. Satul se află în apropierea rezervaţiei Cascada Vânătarele Ponorului, la o diferenţă de nivel de aproximativ 400 de metri de Sălciua de Jos.

Zona în care a fost amenajat este asemănătoare unui crater vulcanic, înconjurată de versanţi care o protejează de vânturi. Localnicii povestesc despre acest loc ca unul în care se aflau şi se mai găsesc şi astăzi cuiburi de corbi, motiv pentru care a fost aleasă denumirea respectivă. „Raven’s Nest sau Cuibul Corbului vine ca o gură de aer proaspăt de munte pentru turismul românesc. Este amplasat într-o locaţie de poveste, la poalele masivului Bedeleu. Este un ansamblu de case cu arhitectură rurală transilvăneană care îmbină confortul cu o atmosferă de basm într-o oază de linişte şi relaxare în inima Transilvaniei. Suprafaţa totală a proprietăţii este 6,5 hectare“, spun reprezentanţii proiectului.

CASELE, CĂUTATE ÎN SATELE MOŢILOR

Investitorul a demarat proiectul în anul 2011, când a început să achiziţioneze terenuri în zona respectivă, dar şi case vechi şi şuri. Ulterior, a transportat casele şi şurile în satul de vacanţă unde le-a reasamblat şi restaurat pentru a putea să găzduiască turişti dornici de aventuri.  Căsuţele şi structurile din Cuibul Corbului au 100-130 de ani vechime, fiind achiziţionate din sate din munţii Apuseni, din judeţele Cluj şi Alba. Identificarea lor a durat aproape un an, perioadă în care unul dintre investitori a cutreierat satele şi munţii în găsirea clădirilor. Unele erau transformate în grajduri, altele erau lăsate în paragină şi doar o mică parte erau locuite. Arhitectura construcţiilor este cea clasică a zonei Munţilor Apuseni – acoperiş înalt cu pantă mare pentru scurgerea rapidă a zăpezii. Locuinţele au suferit unele modificări în timpul reconstrucţiei, însă cele mai multe din elementele tradiţionale au fost păstrate. 

image

Foto: cuibulcorbului.ro

„Ne-am dorit să reproducem arhitectura transilvăneană din secolele XVIII-XIX, folosind tehnica tencuielii cu var şi colţi de cânepă. Pentru aceasta, m-am documentat îndelung, dar am consultat şi specialişti în acest domeniu“, a spus Adrian Păun, managerul proiectului din Munţii Trascău. Satul de vacanţă este format din trei case restaurate acoperite cu şindrilă, o sală de mese, bucătărie în formă de octogon legată de sala de mese printr-o terasă, un foişor de vară cu arhitectură hunedoreană prevăzut cu un cuptor şi mese. O şură tradiţională acoperită cu paie va găzdui recepţia complexului, respectiv locul unde se vor prezenta pentru cazare viitorii clienţi. Recondiţionarea şurii a fost destul de complicată, pentru că nu se mai găseşte tipul de paie folosit iniţal la acoperiş. Paiele tradiţionale folosite de oamenii locurilor provin de la aşa-zisul grâu de primăvară, ce în prezent nu se mai cultivă în zona Apusenilor. Construcţiile sunt făcute respectând tradiţia dacă. Forma octogonală a foişorului central respectă configuraţia aşezărilor dacice.

CAPACITATE DE CAZARE DE 30 DE PERSOANE

Fiecare structură provine din clădiri vechi, care au fost dezasamblate şi reasamblate pe noua locaţie, mai puţin structura octogon. Pentru ca aceasta să poată fi ridicată, a fost nevoie de patru şuri vechi. Construcţiile sunt acoperite cu draniţă în două straturi (ţiglă din lemn de brad), care are o durată de viaţă de aproximativ 40-50 de ani. Capacitatea maximă de cazare a satului este de 30 de persoane. „Am înconjurat proprietatea cu un gard împletit din nuiele şi fân, iar la intrare am construit o poartă mare din lemn. Satul de vacanţă poate oferi cazare şi mâncare tradiţională românească pentru grupuri mici de 22-26 de persoane, în regim de circuit închis, cu rezervare directă de pe internet şi prin site-uri de turism“, a precizat Adrian Păun.

image

Foto: cuibulcorbului.ro

Cele mai multe dintre construcţii au peste 100 de ani vechime. Structura bucătăriei datează din 1896, structura de cazare „Trompeta“ – de la începutul anilor 1900, structura „Lăcrămioara“ a fost construită pentru prima dată la sfârşitul anilor 1800, structura „Măguri“ – de pe la mijlocul anilor 1900, iar şura acoperită cu paie, viitoarea recepţie are aproximativ 60-70 de ani.

CINEMATOGRAF ÎN AER LIBER PE MUNTE

Pentru ca turistul să fie şi mai impresionat de spectaculozitatea locurilor, deasupra unor stânci din apropierea satului a fost amenajată o terasă de pe care se pot admira Munţii Trascău şi Apusenii pe o rază de zeci de kilometri. Tot aici se află şi un cinematograf în aer liber, proiectat special pentru nopţile calde de vară. Chiar dacă se află pe munte, la 900 de metri altitudine, într-o zonă pustie, complexul va oferi turiştilor toate facilităţile necesare petrecerii unui sejur cu totul deosebit: acces auto facil, energie electrică, apă curentă, internet, televiziune prin satelit. Toate elementele de mobilier din lemn simplu sunt originale, mobilier ţăranesc vechi, cumpărat de la săteni din diferite zone.

Programele ce se vor oferi turiştilor sunt dezvoltate de o echipă de experţi din care fac parte istorici, instructori de sport în aer liber, ghizi montani, lucrătorii sociali dispuşi pentru a-i ghida într-o experienţă de neuitat.  Totodată, turiştii vor avea ocazia să ia contact cu localnicii din zonă, să se implice în viaţa comunităţii locale pentru a le cunoaşte tradiţiile şi obiceiurile, portul şi cântecul popular, mâncărurile tradiţionale, dar şi să se familiarizeze cu legendele şi basmele Transilvaniei în care se povesteşte despre zmei, zâne, corbi, dragoni, vampiri şi alte lucruri fantastice. 

image

Foto: cuibulcorbului.ro

În zonă există multe posibilităţi de exploatat din punct de vedere turistic, care depăşesc cu mult timpul unui sejur „clasic“ de şase zile. Fauna locului este fascinantă, se întâlnesc urşi, mistreţi, râşi, cerbi, ciute, bursuci, prepeliţe, fazani, corbi,  acvile. Pădurile sunt de fag, mesteacăn, carpen, molid, brad şi o paletă largă de vegetaţie montană şi premontană. Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 900.000 de euro, de la teren până la achiziţionarea structurilor, strămutarea şi recondiţionarea lor, cumpărarea mobilierului, cât şi a elementelor moderne, electrocasnice, racordarea la energie electrică, internet.

Puncte de interes turistic

În apropierea satului de vacanţă se află Cascada de la Vânătările Ponorului, satul Sub Piatră şi peştera Huda lui Papară. Vânătările Ponorului reprezintă o formă de relief unică la noi în ţară. Aici se scurge în munte apa a trei râuri, urmând ca ea să treacă prin peştera Huda lui Papară până iese afară la sute de metri mai jos. Două pâraie se unesc în amonte şi, până în locul în care se pierd, formează nişte mici chei cu versanţi stâncoşi impunători, pictaţi cu dungi violete, de diverse dimensiuni, motiv pentru care locului i s-a dat denumirea de Vânătări.

Satul Sub Piatră şi Peştera lui Zamolxe (Huda lui Papară), în care se află cea mai mare colonie de lilieci din Europa: 5 specii de lilieci şi peste 65.000 de exemplare. Satul Sub Piatră a fost, în mare parte, părăsit de localnici, dar a devenit un loc de pelerinaj turistic şi religios. Este amplasat pe Valea Morilor, la aproximativ cinci kilometri de centrul comunei. S-au construit case de vacanţă şi o pensiune modernă, în apropierea unei mănăstiri vechi de sute de ani şi a peşeterii Huda lui Papară. Amatorii de senzaţii tari pot urca pe un traseu marcat până pe Masivul Bedeleu, la peste 1.000 de metri altitudine. Valea Morilor este scurtă şi apare pe gura gigantică a peşterii Huda lui Papară. După un traseu plin de repezişuri şi cascade se varsă în Arieş după numai patru kilometri, coborând o diferenţă de nivel de 260 de metri. Alte atracţii turistice în zonă sunt: Peştera de la Groşi; Cascada Şipote; Rezervaţia Poarta Zmeilor (3-4 ore), Cetatea Colţeşti (7 km, peste masivul Bedeleu), Mănăstirea Ponor (2 ore), Rezervaţia Scăriţa-Belioara.

image

Cum se ajunge la Raven’s Nest

Accesul la Cuibul Corbului se face pe DN75 Turda – Cîmpeni dinspre Cluj sau pe DN1 până în Aiud, de unde se intră pe drumul judeţean spre Buru (DN75), dacă se merge dinspre Alba Iulia. Tot de la Alba Iulia, accesul se poate face şi pe DN74 până la Cîmpeni, de unde se „coboară“ pe DN75 până la Sălciua, dar traseul este ceva mai lung. Din centrul comunei Sălciua, se urmează drumul ce traversează râul Arieş, iar apoi se urcă pe DC 104 asfaltat pe aproximativ 4,5 km, prin satul Dumeşti, până în vârful dealului. De la capătul asfaltului, se urmează drumul cu piatră deschis spre satul Valea Poienii. Ultima parte a drumului spre satul de vacanţă este mai dificilă, dar şi aici se poate urca cu o maşină obişnuită ca urmare a lucrărilor realizate concomitent cu amenajarea complexului.

Pe aceeaşi temă:

Comorile virgine de pe Valea Runcului, din Munţii Apuseni - povestea de vis a unuia dintre cele mai frumoase locuri din România

Ierni de poveste la Gârda de Sus. Peisaje de vis în ”centrul turistic” al Apusenilor

Legende şi spectacol în Apuseni: cum se îndeplinesc dorinţele „La Brazi“ şi ce ascund peşterile adânci

Valea Frumoasei, raiul descris în povestirile lui Mihail Sadoveanu

Cele mai frumoase trasee montane din Alba: Cheile Râmeţului şi Gheţarul de la Scărişoara

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite