Perle la Bacalaureat 2015: „Politic, Ponta şi-a luat viaţa cu operaţia în Turcia”, „Fără Facebook, Otilia era introvertită. Nu avea unde se spovedi prietenilor din listă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre candidaţi au dat dovadă de originalitate la proba de Limba şi literatura română
Unii dintre candidaţi au dat dovadă de originalitate la proba de Limba şi literatura română

La trântă cu Limba şi literatura română. Au început să apară primele perle ale elevilor, la prima proba scrisă a examenului de Bacalaureat. De tot râsul sau plânsul, exprimările aparţin unor elevi care au stat 12 ani pe băncile şcolii.

Absolvenţii de liceu de la profilul Real au avut la subiectul al III-lea al probei de Limba şi literatura română de caracterizat un personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu. Elevii  trebuiau să precizeze curentul şi epoca în care se încadrează autorul repectiv, să scrie despre arta construirii personajului. Nu trebuia neglijat nici statutul personal, psihologic, moral al  personajului ales.

Unul dintre candidaţi a „croit“ o caracterizare cel puţin interesantă a Otiliei, personajul din „Enigma Otiliei“.

„Otilia era o tipă introvertită, pentru că nu avea cont de Facebook, nici Twitter, nu se bucura de avantajele lumii online. Nu avea unde se „spovedi“ în faţa prietenilor din listă şi nu numai. Şi eu am crescut fără părinţi de mică, la fel ca Otilia, îi înţeleg tristeţea.“

Candidatul atinge şi povestea de iubire dintre Otilia şi Felix. „Otilia era un bun psiholog, în sensul că i-a citit gândurile lui Felix. O apreciez pentru că şi-a sacrificat iubirea, pentru a nu-i sta în calea carierei. Şi eu am făcut la fel, când am aflat că iubitul meu vrea să lucreze în Olanda“.

Candidaţii au avut la subiectul al doilea al probei de redactat, după anumite cerinţe,  un text argumentativ despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă. Elevii ar fi trebuit să puncteze avantajele mişcării fizice, atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru psihic. Cu alte cuvinte, sportul ajută la oxigenarea creierului, dar îţi dă şi un aplomb, te ajută şi intelectual. Unul dintre candidaţi a scris pe foaia de examen: „E important să faci sport. Mulţi suntem în pericol să uităm mersul pe jos, sărim în maşină când mergem câţiva metri până  la magazin, la sala de sport, la fast-food. Ce mai, am uitat să mai fugim la stadion, în parc, jucăm fotbal pe tabletă “.

La cerinţa a treia de la primul subiect, elevii trebuiau să construiască o locuţiune/expresie care să conţină cuvântul „viaţă“. Unul dintre candidaţi pare să se fi  inspirat din  viaţa politică a României. „Politic, Ponta şi-a luat viaţa cu operaţia în Turcia“. Tot la primul punct, elevii au avut de comentat o secvenţă din fragmentul „Trei Generaţii", scris de Lucia Demetrius:

ŞERBAN: Ai putea să trăieşti lângă mine câţiva ani crunţi de lipsuri, de sărăcie?

RUXANDRA: Toată viaţa!

Unul dintre candidaţi a comentat dialogul dintre cele două personaje prin prisma realităţilor social-economice din România zilelor noastre. 

„Cum să mai crezi în astfel de răspunsuri siropoase. După ce trăieşti în ţara asta în sărăcie lucie, nu poţi avea tupeul să-ţi întrebi nevasta aşa ceva. Cel mai bine o anunţi că ţi-ai găsit de lucru în Spania, cât câştigi şi de când pleci. Restul sunt romantisme.“

Absolvenţii de la profilul Uman trebuiau să găsească câte un sinonim neologic pentru cuvintele pomeneşte şi trecută. Unul dintre elevi a alunecat spre chirurgia plastică, în sensul că sinonimul dat pentru trecută a fost „reparată cu botox“.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de Bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au participat la probele de evaluare a competenţelor, au susţinut şi promovat probele scrise cu cel puţin nota 5, iar media la probele scrise ale examenului este de minim 6.

Pe aceeaşi temă:

Subiecte Bacalaureat 2015 Limba Maternă Maghiară şi Germană Alba

Bacalaureat 2015 la Limba Română. Alba: subiecte uşoare şi speranţe pentru note mari

Bac 2015. Ce trebuie să ştie candidaţii când intră în sala de examen. Regulile de la Bacalaureat

Rezultate Evaluarea Naţională 2015 Alba. Patru elevi au media 10, iar 71 au primit nota maximă la una dintre probe

Rezultate Evaluare Naţională 2015 Alba. Ce note au luat elevii din Alba

Evaluare Naţională 2015 Alba. Subiecte Matematicăâ

Evaluarea Naţională 2015 Alba. Elevii susţin că subiectele la Română au fost accesibile

Evaluarea Naţională 2015 Alba. Subiecte Limba Română - basmul şi ia românească. Rezolvări, pe adevarul.ro

Evaluarea Naţională 2015 Alba. Subiecte Limba Maternă. La Limba Maghiară a picat poezia şi monologul

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite