„Păcatul de a fi român“. Şahistă din Irlanda, oprită de poliţia de frontieră pe motiv că ar avea şi cetăţenie română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Mîrza şi Diana Mîrza au participat la Openul de Şah al României de la Alba Iulia. Foto: facebook/ Gabriel Mîrza
Gabriel Mîrza şi Diana Mîrza au participat la Openul de Şah al României de la Alba Iulia. Foto: facebook/ Gabriel Mîrza

Tatăl unei fete de 15 ani, stabilit în Irlanda, acuză autorităţile române de la Aeroportul Otopeni că nu au lăsat-o pe fiica sa, cetăţean irlandez, să se întoarcă în ţară pe motiv că ar avea şi cetăţenie română. Într-un text denumit „Păcatul de a fi cetăţean român”, Gabriel Mîrza povesteşte întâmplarea de pe aeroport şi cum a fost nevoit să o lase pe fiica sa în grija unui prieten.

Gabriel Mîrza este antrenor şi arbitru de şah şi a participat împreună cu trei minori irlandezi, printre care şi fiica sa de 15 ani şi fratele major al acesteia, la Turneul Internaţional de Şah al României defăşurat la Alba Iulia. 

La întoarcerea în Irlanda, pe Aeroportul Otopeni, Poliţia de Frontieră română nu a lăsat-o pe fiica acestuia, Diana, să plece spre Irlanda pe motiv că ar avea şi cetăţenia română şi, implicit, ar fi fost nevoie de o procură din partea mamei. Aceeaşi Poliţie de Frontieră nu s-a sesizat, însă, în legătură cu această situaţie la intrarea în ţară a acestora. 

Tatăl fetei afirmă că Diana a mai călătorit singură în România şi în multe alte ţări dar nu a mai avut această problemă. Gabriel Mîrza povesteşte întreaga situaţie pe facebook şi crede că ar fi mai bine să renunţe la cetăţenia română:

Păcatul de a fi cetăţean român 

Acum, când scriu rândurile acestea mă aflu în avion în zborul Ryanair fr 7347 Bucureşti – Dublin împreună cu 2 juniori (şahişti) irlandezi însă fiică mea Diana a fost oprită de a zbura împreună cu noi şi de a se întoarce la mama ei în Irlanda! Ofiţerul de la frontiera Otopeni NU a vrut să înţeleagă că Diana (care are ghinionul de a fi şi cetăţean român) a venit în România (ca de fiecare data-zeci de zboruri din diferite ţări în România) cu Irish PASSPORT (Paşaport Irlandez) şi nu a utilizat NICIODATĂ actul de Identitate (Buletinul ce I l-am făcut acum 2 ani în 2014) românesc! De ce au lăsat-o “oficialităţile” române să între în ţară (România)? 

Diana a rămas la frontieră românească doar cu laptopul ei. Aş fi vrut să rămân cu ea, RYANAIRul – echipajul avionului nu i-ar fi lăsat pe ceilalţi doi minori să călătorească singuri! Iarnă trecută (în Ianuarie) Diana a venit şi a plecat din România fără acordul meu (tata), acompaniată doar de mamă şi a zburat înapoi în Irlanda. Diana a zburat de nenumărate ori chiar singură în alte ţări (nu neapărat europene), la campionate mondiale şi internaţionale. A zburat singură fără nici o “procură” de la vreun părinte spre Africa de Sud în 2014 la Campionatul Mondial de Şah pentru Juniori ! A zburat în EAU (Emiratele Arabe Unite), în Norvegia (Olympiada de Şah 2014 ), Brazilia 2011 şi multe alte ţări fără mult-râvnita (de CINE?) ”PROCURĂ”!!! 

diana mirza

Diana Mîrza la turneul de şah de la Alba Iulia. Foto: facebook/ Diana Mîrza

Aşadar cu foarte mare strângere de inimă şi cu gust foarte amar zburăm înapoi în Irlanda doar 3 persoane. Am venit în România patru persoane (un adult şi 3 juniori irlandezi) reprezentând Irlanda la Turneul Internaţional de Şah al României (eu ca arbitru, juniorii participând că jucători), însă ne întoarcem fără o faţă irlandeză de 15 ani (ea va împlini 16 în iunie), care din păcate aresi cetăţenie română!  

Idiotul acela de “ofiţer” (de la Poliţia Română de Frontieră), întrebat ce vor şi cum vor să rezolve ”cazul” a răspuns iniţial că vrea un email de la mama Dianei; am sunat-o şi am încercat să îi dau să vorbească la telefon cu acel “ofiţer” care NU S-A IDENTIFICAT/PREZENTAT, dar care a afirmat “daţi-mă în judecată!” L-am întrebat de ce nu au fost probleme până acum şi Diana cetăţean irlandez, născută în Irlanda şi elevă în Irlanda a zburat în şi din România fără a fi oprită. “Dânsul” i-a reţinut Paşaportul IRLANDEZ al Dianei şi a spus că precedenţii “colegi de breaslă ai lui” nu “s-au sesizat” că Diana ar avea dublă cetăţenie, şi această blestemată cetăţenie române ască! 

Oare de ce au vorbit la telefon cu mamă Dianei dupăce noi am decolat şi cum de o lasă pe acea minoră fără “procură” să fie preluată de altă persoană? Dianei îi făcusem rezervarea împreună cu mine şi ea ca cetăţean irlandez! A intrat în România cu paşaport irlandez şi nu i s-a dat voie să se întoarcă în patria ei şi la mamă ei acasă! Deci o fată minoră de 15 ani a fost oprită să fie cu părinţii ei de către cei de la frontiera română care au motivat că trebuia împuternicire de la celălalt părinte (la care fata se întorcea!), dar în schimb acei imbecili au lăsat-o (fără nicio împuternicire să fie preluată de prietenul tatălui ei care a trebuit să zboare cu fiul şi celălalt minor (ambii irlandezi că şi fata lui!). 

Oficialităţile irlandeze nu îşi pot explică cum de au oprit-o pe Diana! Păcatul DE A Fi (şi) Român ! Este indicat să renunţăm la cetăţenia română; este mai bine să nu fii român.

Citiţi şi:

Secretele unui mare fizician român: „Tot ce am făcut a fost pentru a distruge comunismul“. De ce i s-a spus „rectorul“ închisorii Aiud

„Spovedania“ unui terorist maghiar în 1939 despre exterminarea românilor din Ardeal: „Voi face inofensivi pe viitorii Horia şi Cloşca! Nu va fi milă!“

Cimitirele dacice din Munţii Sebeşului în care se păstrează tradiţii de mii de ani: „pasările“ de pe cruci care veghează sufletele morţilor

Ciudaţii din bisericile Transilvaniei: „Fantoma“, „somnambulul“ şi „împăratul roşu-galben“ 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite