Nicuşor Stanciu, transferat la FC Vaslui pentru 240.000 de euro. Vezi cum a ajuns în fotbal mijlocaşul din Alba Iulia

Nicuşor Stanciu, transferat la FC Vaslui pentru 240.000 de euro. Vezi cum a ajuns în fotbal mijlocaşul din Alba Iulia

Nicuşor Stanciu pe vremea când evolua cu Unirea în Liga I

Unul dintre cei mai promiţători tineri fotbalişti din Alba Iulia, Nicuşor Stanciu (18 ani), s-a transferat vineri la FC Vaslui. Stanciu este component al naţionalei de tineret.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru transferul internaţionalului român, gruparea pregătită de Adrian Porumboiu va plăti, în cursul zilei de vineri, suma de 240.000 euro Unirii Alba Iulia, care include şi TVA. Clubul albaiulian va rămâne cu aproximativ 200.000 de euro, sumă ce permite rezolvarea problemelor financiare curente.

FC Unirea nu va mai beneficia, însă, de niciun procent dintr-un transfer ulterior al fotbalistului, deoarece acesta a fost declarat liber de contract. Nicuşor Stanciu a mai jucat în Liga I, în ediţia 2009 – 2010. A debutat la meciul cu Steaua de la Alba Iulia, din mai 2010, câştigat de Unirea cu 2-1.

Nicuşor, cum îi spun prietenii, a început fotbalul destul de târziu, la doar 11 ani. Primul său antrenor a fost Sandu Kalanyos, sub comanda căruia a reuşit să progreseze enorm. „A fost greu la început, dar pe urmă m-am integrat bine în grup şi n-au mai fost probleme“, afirmă talentatul mijlocaş unirist despre primele sale amintiri din sportul rege. 

Debut în Liga secundă la 15 ani

De la 11 ani, tânărul a renunţat la copilarie în favoarea fotbalului, iar sacrificiul i-a fost răsplatit. La 15 ani a debutat în Liga a II-a, la meciul cu Corvinul Hunedoara (4-1). „Trebuie să-i mulţumesc antrenorului Şunda pentru asta. Am avut emoţii multe deoarece aveam doar 15 ani, dar băieţii m-au ajutat mult în teren şi totul a decurs bine”, povesteşte Nicuşor. 

Debutul în liga secunda a fost umbrit  în 2008, când fotbalistul s-a accidentat, fiind operat la menisc şi la ligamentele încrucişate. „A fost foarte greu . Perioada de recuperare lungă, dar cel mai greu a fost să stau departe de teren şi de minge şapte luni“, spune mijlocaşul. Accidentarea nu l-a determinat pe jucător să renunţe la fotbal, s-a ambiţionat şi a revenit la echipa de juniori, unde nu a rămas prea mult timp deoarece a fost rechemat la gruparea care active pe atunci în prima ligă.


„A fost o periodă mai grea de pregătire, dar antrenorul Neluţu Popa m-a ajutat să trec peste ea. La juniori am prins iarăşi încredere în forţele proprii. M-au ajutat antrenamentele lui! La echipa mare făceam rar antrenamente cu ceilalţi juniori, doar două şedinţe pe săptămână. Practic, revenirea s-a produs în momentul  în care am  fost luat în lotul pentru cantonamentul din Antalya.  Acolo m-am pregătit bine şi am jucat în fiecare meci“, a mărturisit mijlocaşul.

A jucat contra Stelei

La nici 17 ani, fotbalistul albaiulian a debutat pentru Unirea Alba Iulia şi în Liga I. Stanciu a fost introdus pe teren la meciul cu Steaua, iar prestaţia lui a fost foarte bună. „Nu am avut emoţii pentru că ştiam că nu poate fi rău. După prima repriză am văzut că Steaua nu joacă aşa bine. Am  intrat şi mai bine în meci şi mă bucur că am câştigat şi i-am îndepărtat de titlu”, a mai adăugat Stanciu. 

Introdus pe teren şi în jocul de la Galaţi, mijlocaşul a impresionat din nou chiar dacă Unirea a pierdut. „Eu îi las pe alţii să aprecieze jocul meu, dacă am jucat bine sau nu. Încerc să dau totul pe teren de fiecare dată indiferent de miza jocului“, a mai spus fotbalistul.  

În iarna acestui an, echipe din străinătate s-au interesat de soarta fotbalistului din Alba Iulia, însă oficialii de pe Cetate  au refuzat să-l cedeze pe Stanciu.  „Nu ştiu nimic despre acest lucru. Tratativele se poartă la nivelul conducerilor nu cu jucătorii. Sunt la Alba Iulia şi încerc să joc cât mai bine pentru acest club, să dau tot ce am mai bun aici, apoi vom vedea dacă au fost adevărate sau nu zvonurile sau ofertele acelea”, a mai spus tânărul jucător.

Ce fotbalist ai ca model?
Nicuşor Stanciu: De afară îmi place Ivica Olic deoarece compensează lipsa de talent prin foarte mută muncă şi e modest. Din ţară îmi place Adrian Cristea, e foarte talentat, are tehnică bună.

La ce echipă din străinătate ţi-ai dori să evoluezi?
Nicuşor Stanciu: Echipa mea preferată e Bayern Munchen, dar mi-aş dori să evoluez în Anglia la o echipa de acolo. Ştiu limba engleză destul de bine, iar publicul de acolo e minunat.

citeste totul despre: