Motivele pentru care un bărbat din Alba şi-a omorât soţia în bătaie şi a primit 4 ani şi 4 luni de închisoare: „Consuma alcool şi nu făcea de mâncare“

Motivele pentru care un bărbat din Alba şi-a omorât soţia în bătaie şi a primit 4 ani şi 4 luni de închisoare: „Consuma alcool şi nu făcea de mâncare“

Aurel Ruginosu a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare. Foto: captura video stirileprotv.ro

Bărbatul de 59 de ani din Alba, condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare după ce şi-a bătut soţia până ce aceasta a murit, a beneficiat de circumstanţe atenuante la stabilirea pedepsei. În motivarea deciziei de la Tribunalul Alba se susţine că soţia acestuia nu se ocupa de treburile gospodăreşti, consuma alcool foarte des şi, în ziua respectivă, nu îi preparase nimic de mâncare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aurel Ruginosu fost arestat în 18 octombrie 2016, pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie raportată la infracţiunea de omor. A fost trimis în judecată, în decembrie 2016, la Tribunalul Alba. Instanţa a pronunţat decizia la primul termen, în luna martie 2017. Inculpatul a fost condamnat la 4 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a formulat apel, ce se va judeca începând cu 10 mai, la Curtea de Apel.
 
În judecarea dosarului la Tribunalul Alba, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei şi a solicitat judecarea cauzei doar în baza probelor administrate în cursul urmării penale. A mărturisit, în faţa instanţei, că “avut viaţă grea, soţia consuma băuturi alcoolice, trebuia să îşi facă singur de mâncare”, că nu a intenţionat să-şi omoare nevasta şi că regretă fapta.
 
Instanţa a luat în considerare minimul de pedeapsă prevăzut de lege (10 ani de închisoare), pe care a redus-o cu o treime, precizând că a a reţinut în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă. Aceasta, “cu referire la împrejurările în care inculpatul a comis fapta, respectiv  la faptul că elementul declanşator al acţiunii sale a fost frustrarea şi furia inculpatului acumulate de-a lungul căsniciei cu o persoană care, dincolo de faptul că era o mare consumatoare de alcool, nu se ocupa de treburile gospodăreşti. Departe de a oferi o scuză inculpatului pentru comportamentul său, instanţa apreciază că fapta acestuia nu-l caracterizează pe inculpat ca pe o persoană lipsită de respect pentru valoarea supremă în ierarhia drepturilor omului, care este dreptul la viaţă”, se arată în motivarea deciziei. De asemenea, instanţa a reţinut că fapta a fost comisă cu intenţie directă, respectiv inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale, urmărind producerea acelui rezultat.
 
Potrivit anchetatorilor, în 14 octombrie 2016, în jurul orei 17.00, Ruginosu “s-a întors de la serviciu şi a constatat că soţia sa, care consuma în mod excesiv alcool, neglijând activităţile gospodăreşti, nu preparase nimic de mâncare. Inculpatul a început că o lovească pe victimă în mod repetat cu obiecte contondente, provocându-i acesteia multiple leziuni traumatice”. 
 
Este vorba despre hemoragii interne şi externe consecutive unui politraumatism cu hematoame multiple faciale, toraco-abdominale, dorso-lombare, fesiere, ale membrelor, plăgi contuze la nivelul extremităţilor cefalice, fracturi costale, hemopneumotorax stâng, rupturi pulmonare, care i-ai provocat hemoragii interne şi externe ce au dus la deces. Dincolo de constatările procurilor şi ale medicului legist, mărturiile unuia dintre poliţiştii care a ajuns la locul faptei pentru cercetări este cutremurătoare: 

”A bătut-o zdravăn cu pumnii în curte (lucru confirmat de vecinii care au auzit-o strigând), după care văzând că nu mai poate sta în picioare, a dus-o în pat şi acolo a bătut-o cu cârligul de la sobă până şi-a vărsat năduful. Apoi a lăsat-o acolo şi a plecat în cealaltă cameră. Noaptea, în urma loviturilor a decedat. Când a văzut dimineaţă că a murit, l-a sunat pe fiul lor şi i-a spus că a murit mamă-sa şi trebuie să meargă sa cumpere sicriu, lucru pe care l-au şi făcut. Apoi a sunat la medicul de familie să-i dea certificat de deces. Medicul nu a vrut şi a sunat la Poliţie că i s-a părut ceva suspect”.

Ulterior inculpatul a încercat să ascundă urmele infracţiunii prin îmbrăcarea cadavrului, aşezarea acestuia într-un sicriu şi pregătirea grabnică a celor necesare înmormântării. Ruginosu a solicitat certificat de deces de la medicul de familie, care însă a refuzat şi a anunţat poliţia.
 

Citiţi şi:

 

 

citeste totul despre: