Medicul judecat pentru prescrierea unor medicamente echivalente drogurilor, condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu amânarea executării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul din Cugir judecat pentru infracţiunea de prescriere a unor medicamente echivalente dorgurilor, fără a fi necesar, a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia în 29 mai 2019. La instanţa de fond, medicul B. Anton Ştefan a primit 9 luni de închisoare, tot cu amânarea executării, pe o perioadă de 2 ani.

”Aplică inculpatului B. A. Ş. pedeapsa principală de 9 luni închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 3 luni închisoare, inculpatul urmând a executa pedeapsa de 1 an închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal pe o perioadă de 1 an. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal. Menţine soluţia de amânare a aplicării pedepsei precum şi restul dispoziţiilor din sentinţa penală apelată, în măsura în care nu contravin prezentei decizii”, se precizează în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Instanţa a mai dispus desfiinţarea celor 153 de prescripţii medicale întocmite în fals de către inculpat şi l-a oblgat pe acesta la cheltuieli judiciare în favoarea statului. Potrivit celor reţinute în rechizitoriu, medicul de familie Butnaru Anton Ştefan, a prescris, în perioada ianuarie 2014 – martie 2015, mai multor pacienţi, pe baza reţetelor medicale întocmite, medicamente asimilate drogurilor de mare risc, fără ca acestea să fie necesare din punct de vedere medical, iar medicamentele respective au fost ulterior ridicate de la farmacie de către alte persoane, cărora le erau necesare pentru tratarea unor boli de care sufereau.

De asemenea, în rechizitoriu s-a mai menţionat că în perioada 2014-2016, medicul, ”aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ocazia întocmirii unui număr de 153 reţete medicale, a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la diagnosticul stabilit unor pacienţi, prescriindu-le anumite medicamente, care ulterior au fost ridicate de către alte persoane”. Instanţa a mai dispus anularea tuturor reţetelor prescrise în fals. Pe un număr de 13 reţete a fost prescris şi apoi eliberat compusul ”codeine fosfat”, substanţă şi considerată drog de mare risc. Casa de Asigurări de Sănătate Alba a înregistrat un prejudiciu material în sumă de 9.850 lei, care a fost acoperit integral de către inculpat.

Citiţi şi:

 

VIDEO Imagini cu impact emoţional. Trei minute de groază într-o casă măturată de viitura din Munţii Sebeşului

 

Legătura dintre catastrofa nucleară de la Cernobîl şi iodul din sarea de bucătărie

 

FOTO VIDEO „Vine, închide poarta!“ Momentul în care viitura devastatoare loveşte satul Pianu de Sus din Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite