Lecţie de incompetenţă a funcţionarilor: Femeia cu pensie de 430.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugenia Brişcaru, pensionară din 2003, trăieşte de o lună un coşmar din cauza funcţionarilor Casei Judeţene de Pensii, care au lăsat-o, în iulie, fără bani. După ce a fost nevoită să se mute din judeţul Mureş în Alba, femeia a cerut şi transferul pensiei. Din acest moment, funcţionarii s-au întrecut în incompetenţă, calculând, iniţial, o pensie de 2 milioane de lei, apoi una în care au făcut să dispară 7 ani de vechime.

O femeie din Aiud, pensionară din 2003, trăieşte, de mai bine de o lună, un adevărat coşmar, după ce funcţionarii Casei de Pensii Alba i-au încurcat calculele privind venitul cuvenit de la stat, lăsând-o fără bani în iulie. Eugenia Brişcaru a primit de la Casa de Pensii Alba o decizie de recalculare a pensiei pe care era trecută o cifră imposibil de cuantificat pentru un pensionar din România: 1.927.452 de lei. Transformată în euro, suma respectivă înseamană peste 430.000 de euro. Femeia s-a mutat din judeţul Mureş la Aiud şi a trebuit să îşi transfere şi dosarul la Casa de Pensii Alba. Până la acest eveniment, Eugenia Brişcaru avea o pensie de 844 de lei. 

Prima decizie: o indexare aberantă

Decizia privind pensia de aproape 2 milioane de lei, pe care femeia a primit-o la finele lunii iulie, este semnată de directorul adjunct al Casei de Pensii Alba şi de alţi doi angajaţi ai instituţiei. Conform calculului făcut de funcţionari, suma respectivă era „indexată” cu valoarea de 160.952 de lei. Chiar şi aşa, nu există nicio explicaţie pentru care angajaţii Casei de Pensii ar fi putut ajunge la suma finală de aproape 2 milioane de lei. 

„Nu mi-a venit să cred când am citit decizia de la Pensii. Nu ştiam ce să fac, să mă bucur sau să fiu tristă. Ştiam că nu poate fi adevărat aşa ceva şi am rugat-o pe fiica mea să sune la Casa de Pensii pentru a se interesa ce s-a întâmplat. De acolo i-au spus că a fost o greşeală şi că voi primi acasă o nouă decizie corectă. Este o bătaie de joc la adresa noastră, a pensionarilor, care am muncit cinstit atâţia zeci de ani în ţara asta”, ne-a spus Eugenia Brişcaru. 

image

Pe decizie este trecută vechimea de pe cartea de muncă, de 32 de ani, 8 luni şi 3 zile. Eroarea a apărut, însă, la momentul calculului valorii punctului de pensie. Eugenia Brişcaru s-a pensionat în 2003 la vârsta de 50 de ani. A beneficiat de reducerea vârstei standard de pensionare cu 9 ani şi 7 luni datorită condiţiilor speciale şi deosebite de muncă. A lucrat sudor la fabrica Metalurgica din Aiud. 

O greşeală, aparent corectată

Problemele apărute la recalcularea pensiei au făcut ca femeia să nu poată primi banii de la stat pentru luna iulie. Între timp, a rămas în urmă cu facturile la întreţinere, gaz, energie electrică şi telefon. „Deja am primit mesaje că îmi taie telefonul. Nu am putut să plătesc nicio factură luna trecută. Nu ştiu ce o să mă fac. O să merg şi o să cer să îmi plătească funcţionarii de la Casa de Pensii facturile, pentru că, din cauza lor, mi se întâmplă toate astea”, a mai spus Eugenia Brişcaru. 

Reprezentanţii Casei de Pensii Alba nu pot explica cum a fost transmisă o asemenea decizie fără a fi verificată. „S-a emis o nouă decizie, care a fost transmisă pensionarei. Legea îi permite să facă contestaţie în 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală de Contestaţii sau în instanţă”, a spus un reprezentant al Casei de Pensii Alba. 

A doua decizie, tot proastă: 7 ani tăiaţi 

Eugenia Brişcaru a primit, într-adevăr, în 2 august 2014, o nouă decizie de pensionare, dar coşmarul continuă pentru pensionară. De data aceasta, suma trecută în dreptul pensiei pe care ar trebui să o primească este de 786 lei, cu 58 de lei mai puţin decât a primit până în iunie 2014. 

image

Femeia nu îşi poate explica nici această eroare: „Cum să îmi recalculeze, după 11 ani, pensia şi să primesc mai puţin decât înainte? Aşa ceva numai în România este posibil”. Prin a doua decizie, angajaţii Casei de Pensii au calculat un stagiu de cotizare de 25 de ani şi 4 luni, mai puţin cu 7 ani decât cel considerat corect de pensionară. Eugenia Brişcaru aşteaptă, însă, o treia decizie de la Pensii, sperând că, de data aceasta, i se va calcula corect venitul de 844 de lei lunar, cât a primit înainte de a se muta în Alba. 

Fiica pensionarei cere demisia funcţionarilor 

Eugenia Brişcaru este ajutată în lupta cu oficialii Casei de Pensii Alba de fiica ei, Ionela Danciu Brişcaru. „Sunem hotărâţi să îi dăm în judecată. Am făcut plângere la Ministerul Muncii şi vrem să facem şi plângere penală. Solicit demisia funcţionarilor care au semnat deciziile. Unde sunt cei 7 ani şi 4 luni dispăruţi din cartea de muncă a mamei mele, cum se arată în a doua decizie de la Casa de pensii?”, se întreabă Ionela Danciu. De altfel, fiica pensionarei este un personaj care a făcut înconjurul României, în 2010.

Atunci, Ionela Danciu a reuşit să învingă în instanţă statul român, după ce a demonstrat în premieră că micuţii proveniţi din sarcini multiple trebuie să primească individual indemnizaţii de creştere a copilului. Mama unor tripleţi din Aiud, Ionela a primit de la stat o singură indeminzaţie de creştere a copilului, deşi a născut trei fete. După un proces care s-a terminat în 2010, femeia a reuşit să obţină indemnizaţie pentru fiecare dintre cele trei fete, primind suma aferentă de la statul român. 

Pensionarii şi mamele, iertate „fiscal“ de Guvern

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că mamele, dar şi pensionarii vor beneficia de amnistie fiscală, nu penală, potrivit unui proiect de lege care va fi prezentat pe 20 august în Guvern, aşa cum a cerut expres premierul Victor Ponta. Plumb a precizat că măsura amnistierii ar viza 12.000 de mame care au obţinut ilegal şi venituri pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, debitul fiind de 15 milioane de lei, însă nu se cunoaşte deocamdată numărul pensionarilor amnistiaţi, ci debitul total, de 100 de milioane de lei.

„Pentru a veni în sprijinul mămicilor, Guvernul propune modificarea OUG 111 privind acordarea indemnizaţie în felul următor: orice părinte care e în concediu de îngrijire va putea obţine venituri, lucrând de acasă, de 1.500 de lei timp de un an“, a mai anunţat Rovana Plumb. 

Eroarea funcţionarilor, acoperită de stat

În ceea ce priveşte amnistierea fiscală pentru pensionari, „propunerea de proiect de lege este gata“, a adăugat ministrul, cu menţiunea că nu vor fi iertaţi cei care au luat pensii pe baza unor documente false. „Toţi pensionarii care se află în evidenţa sistemului de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor. Nu vor fi scutite de la plată debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată de folosirea unor documente neconforme realităţii, deci facem amnistiere fiscală, nu penală“, a conchis oficialul.

Şi funcţionarii publici, dar şi medicii de familie au reclamat la rândul lor somaţii de plată după controale similare ale Curţii de Conturi, pentru sume care ajung şi la 25.000 de lei de persoană. Pentru aceste categorii există din 2013 proiecte de lege în Parlament, însă atunci acelaşi Guvern a respins amnistierea funcţionarilor care au primit sporuri considerate ilegale, invocând criteriul de discriminare faţă de cei care au dat deja banii înapoi. (Oana Crăciun)

Cum au fost maghiarizate numele românilor din Ardeal la sfârşitul anilor 1800. Avram Iancu a devenit Iank Abraham

Aventura asiatică a unui profesor în ţara în care româna este considerată „limbă exotică“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite