Gabriel Avram este antrenor de atletism de mai bine de 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii pregăţiţi de Gabriel Avram au participat la trei ediţii a jocurilor olimpice, la patru campionate mondiale şi cinci campionate europene. Este profesor de educaţie fizică de peste 30 de ani.

Profil
Născut la: 6 noiembrie 1975, Cluj-Napoca
Sudii: Master Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Familie: căsătorit, o fiică.

Gabriel Mihai Avram practică sportul de mic copil. La doar 11 ani, participa la o serie de competiţii de atletism. „Din clasa a V-a practic sportul. Am  fost atras de atletism şi eram axat pe probele de viteză, alergam pe distanţe de 100, 200, 300 şi 400 metri“, povesteşte atletul.

A absolvit Liceul cu profil sportiv „Nicolae Bălcescu“ din Cluj-Napoca, după care şi-a îndreptat paşii spre Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. După absolvire a fost repartizat la Alba Iulia. „Nu aveam nimic în comun cu oraşul, dar a trebuit să mă conformez. Am venit profesor de educaţie fizică la actualul Colegiu tehnic Alexandru Domşa, unde am funcţionat ca şi titular până în această vară. Din toamnă voi profesa la Liceul sportiv“, a spus Gabriel Avram.

Antrenor din 1986

Începând cu data de 1 ianuarie 1986 a lucrat la Clubul sportiv Unirea Alba Iulia. „Am fost solicitat de Laurenţiu Popescu, antrenorul secţiei de atletism din acea perioadă, pentru a-l ajuta în selecţionarea şi pregătirea sportivilor din grupa de performanţă. Lucram cu jumătate de normă. Am preluat proba de marş de la acesta şi am dus-o mai departe, devenind o tradiţie locală“, a spus profesorul.

A antrenat şi sportivi care în acelaşi timp îi erau şi elevi. „Aria de selecţie trebuie să fie cât mai mare pentru a găsi talente. Este o activitate permanentă care se desfăşoară pe toată aria municipiului Alba Iulia. Nu este greu de lucrat cu copiii, dar trebuie să existe disciplină şi rigoare în tot ceea ce facem. Am avut noroc numai de eleve deosebite în ceea ce priveşte seriozitatea şi comportamentul“, a spus Gabriel Avram.

Majoritate sportivilor din grupa de atletism sunt fete, deoarece băieţii sunt dispuşi în mai mică măsură să facă sacrificii. „În România fetele au demonstrat că au talent şi multă ambiţie. Atletismul e sportul olimpic numărul unu, iar în Alba a avut cele mai bune rezultate pe plan internaţional“, după cum afirmă antrenorul albaiulian.  

187 de medalii

Elevii pregăţiţi de Gabriel Avram au participat la trei ediţii a jocurilor olimpice, la patru campionate mondiale şi cinci campionate europene. „Am obţinut locurile 6 şi 13 la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000. De asemenea, Norica Câmpean este singura sportivă din Alba care a punctat pentru judeţul nostru la jocurile olimpice“, a precizat antrenorul.

Acesta are 11 recorduri naţionale de seniori şi 187 de medalii obţinute la campionatele naţionale de atletism.

Mai sunt atraşi tinerii de sportul de performanţă?
G.A.
: „Tot mai puţini tineri îşi îndreaptă atenţia spre sport, fiind tentaţi de alte activităţi, precum internetul sau micile distracţii. Nu sunt foarte mulţi cei care sunt dispuşi să participe la antrenamente şi să depună efort fizic prelungit. Pentru a reuşi performanţe, antrenamentele se desfăşoară de două ori pe zi, şase zile pe săptămână“.

Ce rezultate aţi obţinut în 2010?
G.A.
: „Anul acesta, Ana Rodean a obţinut titlul balcanic la proba de 20 kilometri marş, iar Alina Boholţan este campioană europeană la alergare montană“.

Ce-i place: „Apreciez ordinea, disciplina şi seriozitatea, atitudini pe care încerc să le insuflu sportivelor mele, fără de care performanţele şi talentul nu se pot manifesta“.

Ce nu-i place: „Fiind în zodia scorpionului, nu ageez nedreptatea, chiar dacă de multe ori, nu mă priveşte în mod direct. Simţul acut al dreptăţii este o caracteristică a acestei zodii. Nu-mi plac oamenii prefăcuţi şi cei care nu-şi onorează promosiunile“.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite