FOTO VIDEO Armă de asalt produsă la Cugir, la standarde NATO: a intrat în probe şi se aşteaptă comenzi din ţară şi străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de Arme Cugir a proiectat o nouă armă de asalt, denumită NAT1, care va putea fi produsă, în serie, în viitorul apropiat. Arma este perfect compatibilă cu cele existente în dotarea armatelor din ţările NATO.

Arma a fost expusă miercuri, în poligonul militar din Alba Iulia, cu ocazia unor activităţi desfăşurate de Ziua Armatei Române. Directorul Fabricii de Arme Cugir,Nicolae Mihăilesc, a declarat că prototipul este fabricat recent, prima armă de acest gen fiind scoasă în urmă cu 30 de zile.

”Prototipul e fabricat pe liniile existente ale societăţii Fabrica de Arme Cugir. Deci nu am venit cu investiţii noi deocamdată. L-am realizat pe liniile de fabricaţii ale produsului 5.45 care actualmente se află în dotarea armatei. Necesitatea a apărut odată cu aderarea României la NATO şi trecerea pe armamentul compatibil din punct de vedere tehnic pe armamentele compatibile NATO”, a spus Nicolae Mihăilesc.

image

NAT 1, cum a fost denumită, va fi o puşcă românească foarte competitivă, calibrul 5,56X45 NATO. Directorul general al fabricii, Nicolae Mihăilesc, a declarat că aşteaptă raportul final cu privire la această armă, care ar trebui să fie disponibil în aproximativ două săptămâni. ”Va fi o reuşită. Următorul pas, vom aştepta comenzi interne de la Ministerul de Interne”, a spus acesta. Modelul a fost realizat pe liniile tehnologice existente la această oră la fabrica din Cugir, iar proiectarea puştii de asalt aparţine în totalitate specialiştilor în cercetare şi dezvoltare din cadrul fabricii. Directorul Nicolae Mihăilesc a refuzat deocamdată să ofere prea multe detalii tehnice, dar a spus că arma este ”perfect compatibilă” cu cele existente în prezent în dotarea NATO. Ca performanţe, NAT 1 este comparabilă cu aceleaşi arme ale soldaţilor NATO, în special cu puştile americane din seria M.

image

”Am participat la primele teste din programul de omologare la unitatea militară din Târgu Mureş. Are un încărcător de 30 de cartuşe, dezvoltă o viteză la gura ţevii de peste 800 de metri pe secundă, se încadrează în normele NATO, atât la calibru, cât şi la condiţiile tehnice. După terminarea omologării cu Ministerul Apărării, aşteptăm în primul rând comenzi de la Armata Română, pe intern, dar totodată avem semnale şi ne vin oferte şi din extern”, a mai spus Nicolae Mihăilesc. Arma are un cost de producţie similar cu produsele pe care Fabrica de Arme Cugir le are în fabricaţie şi în prezent este în program de testare şi omologare.

”Noi am parcurs programul de testare omologare şi aşteptăm să primim raportul final”, a mai spus Nicolae Mihăilesc. Fabrica de Arme Cugir a produs zece arme de acest tip, iar cinci au intrat în testare. După ce va fi omologat, reprezentanţii Fabricii de Arme Cugir aşteaptă oferte şi din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.

O a doua veste importantă din acest domeniu vine de la acelaşi director general al societăţii. Fabrica de Arme din Cugir nu va renunţa la producţia renumitelor arme Klashnikov, în ciuda unor semnale publice transmise în urmă cu câteva luni dinspre Ministerul Apărării. ”Nu cred că se va renunţa la producţia de AKM nici acum şi nici în viitor pentru că avem contracte externe în derulare care se derulează şi în viitor”, a adăugat Nicolae Mihăilesc.

Fabrica de armament din Cugir produce şi arme destinate sectorului civil, de exemplu puşti de vânătoare. Principala piaţă de desfacere o reprezintă Statele Unite ale Americii, dar şi state europene precum Germania, Belgia şi Spania. Cea mai vândută armă produsă în judeţ este AKM-ul în toate variantele sale.

Citiţi şi:

Cum ne vor ajuta blindatele americane „Made in Romania”

 Un cerb solitar şi mai multe capre negre curioase, ”vedetele” unor imagini inedite suprinse în Apuseni

Cine este Theodora Popa, moştenitoarea imperiului Transavia de peste 200 de milioane de euro

Cum vrea CEC Bank să scape de plata a peste 2 milioane de lei furaţi de la clienţi de o fostă angajată judecată pentru delapidare

Ce înseamnă pentru Alba complexul de golf de 15 milioane de euro inaugurat la Ciugud: turism internaţional, locuri de muncă, bani la bugetul local

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite