Filme documentare şi dezbateri pe teme de actualitate: Proiect cultural derulat de asociaţia Forum Apulum la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiecţiile şi dezbaterile au avut loc la Muzeul Unirii din Alba Iulia
Proiecţiile şi dezbaterile au avut loc la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Timp de două luni, sute de cinefili din Alba Iulia şi din alte localităţi au avut ocazia să vadă, mai întâi la Caponieră, apoi la Muzeul Unirii, filme documentare produse în opt ţări europene. Proiecţiile sunt parte a unui proiect derulat de asociaţia Forum Apulum.

Timp de două luni, Alba Iulia a fost gazda unui proiect cultural unic care a avut drept scop principal promovarea filmului documentar de calitate în rândul publicului. Sute de cinefili din oraş şi din alte localităţi au avut ocazia să vadă, mai întâi la Caponieră, apoi la Muzeul Unirii, filme documentare produse în opt ţări europene.

Proiectul a fost derulat la iniţiativa asociaţiei Forum Apulum, care a adus la Alba Iulia conceptul de evenimente „Proiecţii cu reflecţii”, devenind partener local al seriei de filme marca ”KineDok” oferite de către ”One World România”. Seria de proiecţii a început în 13 octombrie cu filmele ”Ordine de sus” (Ungaria, 2013) şi Aceia (Ungaria, 2015). Săptămânal au fost proiectate filmele ”Cinema, mon amour” (România, Republica Cehă, 20150, ”Un film autist normal” (Republica Cehă, 2016), ”Copiii lui Cain” (Ungaria, Franţa, 2014), ”FC Roma” (Republica Cehă, 2016), ”Liberi” (Croaţia, 2015) şi ”Expirat” (Norvegia, 2017). Ultimul eveniment din această serie este programat în 2 decembrie, ora 19:00, la Muzeul Unirii, când va putea fi vizionat documentarul ”Unchiul Tony, Trei Proşti şi Serviciul Secret” (Bulgaria, 2014). Accesul la toate proiecţiile a fost gratuit. 

dezbateri alba iulia

În plus faţă de simpla vizionare a unui documentar, reprezentanţii Forum Apulum Alba Iulia au organizat dezbateri despre tema filmelor, la care au fost invitate persoane care au experienţă în demeniile respective. De exemplu, după proiecţia documentarului ”Expirat”, care prezintă nivelul foarte ridicat al risipei alimentare din Nervegia, au vorbit şi au răspuns la întrebări Ioana Man şi Laura Man din partea proiectului “Fără risipă” Aiud şi Florica Ouş, şef departament în cadrul Selgros Alba Iulia. Tot cu această ocazie a fost prezentă la Alba Iulia, din partea asociaţiei ”One World Romania”, Andreea Bratosin, care a vorbit despre proiectul Kinedok şi a moderat dezbaterea despre risipa alimentelor. Proiectul ”Fără Risipă” de la Aiud, iniţiat de Societatea pentru Consum Responsabil, a însemnat, în principal, colectarea din piaţa oraşului a sute de kilograme de fructe şi legume care erau comestibile dar nu mai puteau fi vândute de către comercianţi şi donarea acestora unor familii sărace din oraş. 

dezbateri alba iulia

Succesul acestui demers a făcut ca ”Fără Risipă” să câştige competiţia ”Refresh Food Waste Solution” organizată de Comisia Europeană. Reprezentantul Selgros a vorbit participanţilor despre soluţiile găsite de acest hipermarket pentru a combate risipa alimentară, o parte din produse fiind oferite printr-un parteneriat centrului social care adăposteşte oameni fără locuinţă. De asemenea, absenţa unor adăposturi de câini autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar sau a unei grădini zoologice la Aba Iulia, face ca importante cantităţi de carne ce nu mai pot fi vândute să fie predate unei societăţi specializate pentru a fi distruse. Următorul proiect important al asociaţiie Forum Apulum este conferinţa ”CivicON”, un festival de atitudine civică ce va avea loc în perioada 8-10 decembrie la Museikon.

dezbateri alba iulia
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite