Dosarul adeverinţelor false de la Jandarmeria Alba a ajuns la instanţa de judecată din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul de corupţie în care au fost trimişi în jduecată un număr de 37 de foşti şi actuali angajaţi ai Jandarmeriei a fost înregistrat la Tribunalul Alba. O instanţă militară din Bucureşti a decis în decembrie 2013 că dosarul nu este de competenţa sa şi a decis declinarea spre instituţia de judecată din Alba Iulia. Primul termen a fost stabilit pentru data de 10 februarie 2014.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis luni, 13 ianuarie 2014, să decline competenţa judecării cauzei la Tribunalul Alba. Decizia nu a putu fi contestată la instanţa superioară de procurorii DNA, motiv pentru care dosarul a ajuns foarte repede la instanţa din Alba Iulia. Tribunalul din Bucureşti a considerat că faptele pentru care au fost trimişi în judecată cei 37 de angajaţi ai Jandarmeriei Alba nu au legătură cu calitatea lor de militari.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în 24 decembrie 2013 pentru infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, înşelăciune, fals şi uz de fals. Jandarmii sunt acuzaţi că au obţinut credite bancare cu adeverinţe false. La începutul lunii decembrie 2013, colonelul Onac Herţa şi căpitanul Liviu Valentin Rusu au fost arestaţi preventiv timp de 5 zile. 

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2006, la nivelul I.J.J. Alba s-a constituit o asociere de tip infracţional formată din cinci persoane Scopul acestei asocieri a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal.

Credit de peste 200.000 de lei cu adeverinţă falsă

Cei cinci membri ai asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, ce au fost utilizate, în acelaşi scop, de a obţine credite în mod ilegal. Începând cu anul 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substanţial, împrejurare în care, cadrele militare din I.J.J. Alba care luaseră credite mai mari decât cele pe care le puteau obţine pe cale legală, au început să aibă dificultăţi reale în a-şi achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obţinut alte adeverinţe false, completate şi semnate de aceleaşi persoane, în scopul reeşalonării ratelor şi a obţinerii unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proporţional cu veniturile din adeverinţă.

Spre exemplu, inculpatul Herţa Ioan-Onac, în calitate de inspector şef în cadrul I.J.J. Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false pe baza cărora, au fost obţinute credite în mod fraudulos. La rândul său, a determinat colegii subordonaţi să-i elibereze patru astfel de adeverinţe false de care a uzat, depunându-le la unităţile bancare. Suma obţinută ilegal, de către Herţa Ioan Onac, în acest mod, depăşeşte suma de 200.000 lei.

Amanta căpitanului Rusu, persoana de la care a izbucnit scandalul

În dosar mai sunt cuprinse şi mai multe acuzaţii la adresa căpitanului Liviu Valentin Rusu. Astfel, în cursul anului 2006-2007, inculpatul  a pretins şi primit diferite sume de bani de la o persoană, ameninţând-o că, în situaţia în care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromiţătoare care i-ar putea afecta imaginea şi viaţa de familie. Totodată, prin ameninţare, a constrâns-o pe aceeaşi persoană să întocmească un înscris din care rezulta că aceasta îi datora inculpatului suma de 45.000 lei, fapt neadevărat. Persoana respectivă este o fostă amantă a jandarmului, care a depus, ulterior, plângere penală împotriva acestuia. De la această plângere a ”plecat” întregul dosar de corupţie de la Jandarmeria Alba.

De asemenea, în cursul anului 2007, pe fondul existenţei unei plângeri penale la IPJ Alba faţă de Rusu Liviu – Valentin, acesta s-a deplasat cu un autovehicul al Jandarmeriei, în timpul programului de lucru, şi a pătruns într-un spital, pentru a-şi rezolva unele probleme personale. În încercarea de a obţine probe în vederea disculpării sale, a provocat o stare conflictuală. După conflictul din spital, ca urmare a unei plângeri formulate chiar de mama sa la IPJ Alba, asupra căreia fusese notificat şi şeful de la acea vreme al I.J.J. Alba, respectiv inculpatul Herţa Ioan Onac, inculpatul Rusu Liviu Valentin a ascuns adevărul cu privire la desfăşurarea conflictului, expunând o situaţie neconformă cu realitatea. Fără să ceară alte relaţii de la IPJ Alba (unde fusese depusă plângerea împotriva inculpatului Rusu Liviu – Valentin) şi fără să facă alte investigaţii, inculpatul Herţa Ioan Onac a întocmit şi semnat o adresă în care a precizat, în fals, că la data de 02.02.2007, lucrătorul de jandarmi Rusu Liviu Valentin ar fi intrat în unitatea spitalicească la solicitarea organelor de poliţie şi că, de altfel, unitatea respectivă se afla în raza lui de patrulare. Astfel, în demersul de a-şi proteja subordonatul, Herţa Ioan Onac nu şi-a respectat obligaţia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise.

Citiţi şi:

Fostul comandant al Jandarmeriei Alba şi 36 de cadre militare, trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie

Scandalurile dosarului de corupţie de la Jandarmeria Alba: de la şantajul concubinei la plângerea penală împotriva procurorului DNA

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite