Cum a încercat DNA Alba Iulia să evite achitarea în dosarul de abuz în serviciu de la BCR: recuzarea judecătorului şi cerere de strămutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii DNA Alba Iulia au făcut tot posibilul pentru a evita o decizie de achitare la Tribunalul Alba în dosarul în care 27 inculpaţi sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, cu prejudiciu de peste 11 milioane de euro, după ce ar fi încălcat regulamente bancare de la BCR. Procurorii au recuzat judecătorul şi au solicitat, după rămânerea cauzei în pronunţare, strămutarea dosarului. Ambele cereri au fost respinse.

Tribunalul Alba a decis în 6 martie 2017 achitarea a 27 de inculpaţi trimişi în judecată de procurori de la DNA Alba Iulia pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, iar o parte au fost trimişi în judecată şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălarea banilor. 

Achitarea celor 27 inculpaţi are la bază decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, care a stabilit că infracţiunea de abuz în serviciu se mai poate pedepsi penal doar dacă se constată încălcarea unui act normativ primar, respectiv ordonanţă, ordonanţă de urgenţă sau lege. În acest dosar, inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru că au încălcat norme şi instrucţiuni de lucru în vigoare - Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate.

Un număr de 28 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în iulie 2014 pentru acordarea în condiţii ilegale a 56 de credite corporate, pentru mai multe firme, printre care şi cea a controversatului afacerist Gelu Iancu din Alba Iulia. Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 euro reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat. 

27 dintre inculpaţi, acuzaţi de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, uz de fals şi spălarea banilor au fost achitaţi. Unul singur dintre inculpaţi este acuzat doar de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi, astfel, nu a beneficiat de decizia Curţii Constituţionale. Prin urmare, pentru 17 dintre persoanele judecate, care sunt acuzate şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, Tribunalul Alba a decis să disjungă cauza şi să formeze un nou dosar penal care va fi judecat de această instanţă.

DNA Alba Iulia a încercat să evite o decizie de achitare, mai întâi, prin recuzarea judecătorului. Cererea a fost respinsă de o altă instanţă a Tribunalului Alba. Parchetul a formulat la Curtea de Apel şi o cerere de strămutare a dosarului. Cererea a fost înregistrată în 23 februarie 2017, după o zi de la rămânea în pronunţare a dosarului de la Tribunal (22 februarie). Şi această solicitare a procurorilor a fost respinsă. ”Respinge ca nefondată cererea formulată de DNA-ST. ALBA IULIA pentru strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 3389/107/2014 al Tribunalului Alba Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 16.03.2017”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Citiţi şi:

 

Dosar DNA anulat pe infracţiunea de abuz în serviciu. 27 de inculpaţi acuzaţi de un prejudiciu de 11 milioane de euro, achitaţi la Tribunalul Alba

 

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat soluţia de dezincriminare a abuzului în serviciu: fostul secretar al CJ Hunedoara a încălcat o hotârâre de guvern

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite