Concedii cu familia mascate în cursuri şi formări profesionale. Instituţiile din Alba au cheltuit peste un milion de lei pentru vacanţele a sute de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de funcţionari din instituţiile publice din Alba au participat în perioada iunie – august 2017 la cursuri şi formări profesionale în staţiunile turistice de pe litoral, în Delta Dunării, la Băile Felix, Tuşnad sau Sovata. Suma totală cheltuită de primării cu aceste vacanţe mascate în formări profesionale depăşeşte 1.000.000 de lei. La nivel naţional suma este de ordinul zecilor de milioane de lei.

În medie, s-a plătit între 2.900 lei şi 4.200 lei pentru sejurul fiecărui angajat. Campioana vacanţelor pe bani publici este Primăria Alba Iulia, care a trimis la perfecţionări 208 de funcţionari. În total este vorba despre cheltuieli de 770.000 de lei, la care se mai adaugă TVA şi cheltuieli de deplasare. La cursuri au participat atât directorii din primărie, şefi de birou, asistenţi medicali din instituţii de învăţământ, consilieri cât şi agenţi de pază şi poliţişti locali.

În cea mai mare parte a cazurilor, cursurile s-au ţinut pe litoral, la Mamaia, Jupiter, Neptun, Costineşti, Eforie Nord, sau Venus. Pentru cei care nu au suportat atât de bine razele soarelui s-au găsit alte soluţii: Delta Dunării, Sovata, Băile Felix sau Sinaia. Toate cursurile la care au participat angajaţii instituţiei în lunile iunie, iulie şi august se ţin, fără excepţie, doar în zone turistice.

Pentru fiecare dintre cei 208 de angajaţi, Primăria Alba Iulia a plătitîn medie aproximativ 3.800 de lei, fără TVA. În total este vorba despre cheltuieli care ajung la aproximativ 770.000 de lei, la care se mai adaugă TVA şi cheltuieli de deplasare. La cursuri participă atât directorii din primărie, şefi de birou, consilieri cât şi agenţi de pază şi poliţişti locali (vezi lista din galeria foto).

Printre aceştia, se remarcă viceprimarul Voicu Paul, al cărui curs, desfăşurat în luna iulie (23-30 iulie) la Mamaia, a costat 3.980 de lei, arhitectul şef al municipiului, Hedviga Călin (6-12 august, Sovata, 3.940 de lei), secretarul municipiului Alba Iulia, Marcel Jeler (13 – 20 august, Mamaia, 3.952 de lei) şi directorul executiv al primăriei, Teofila Ţâr (25 iunie – 2 iulie, Mamaia, 3.850 de lei). Acolo unde sunt mai mulţi membri ai familiei angajaţi ai primăriei, cursurile s-au sincronizat ca perioadă de desfăşurare. La fel şi în cazul prietenilor.

Primăria Abrud a trimis la formare profesională şi consilierii locali

Tot din Alba, oraşul Abrud a plătit între 2.900 şi 3.300 de lei pentru fiecare dintre cursurile contractate. Băile Felix (Hotel Termal), Herculane (Hotel Afrodita) şi Mamaia au fost preferate. Primăria Abrud a cheltuit circa 50.000 de lei pentru perfecţionarea unora dintre consilierii locali şi angajaţi la cursuri ţinute la mare şi la băi. Astfel, în perioada 3 – 10 septembrie, consilierul local Virgil Nariţa (PSRO) va participa la cursul ”Aplicarea metodelor şi principiilor comunicării organizaţionale eficiente” care se ţine la Hotel Capitol, din staţiunea Jupiter. Costul sejurului şi al cursului este de 3.113 lei. Şi Claudiu Burde, consilier UNPR, se poate considera norocos pentru că în perioada 14 – 19 august primăria l-a trimis să înveţe despre ”Competenţe, atribuţii şi responsabilităţi în administraţia publică locală”. Cursul s-a ţinut la Hotel Termal din Băile Felix şi a costat 3.213 lei. Însă cel mai norocos este alesul local Mircea David (PNL), care bifează două cursuri plătite din bani publici, ambele la Hotel Termal din staţiunea Băile Felix, cum rezultă din informaţiile de pe SEAP.

Primul curs este organizat în perioada 28 august – 2 septembrie şi priveşte “Responsabilităţi în efectuarea cheltuielilor publice”, iar al doilea, care se referă la “Noţiuni teoretice şi practice privind elaborarea actului administrativ”, se va desfăşura în perioada 4 – 9 septembrie. Cazarea şi masa all-inclusive sunt asigurate, cursantul având posibilitatea să ducă cu el un însoţitor adult şi un copil. Cele două cursuri costă în total 6.580 de lei.

La Cugir, achiziţia cursurilor şi s-a făcut prin intermediul Serviciului de Asistenţă Socială şi al Poliţiei Locale. Sumele plătite pentru fiecare cursant au variat de la 2.200 de lei până la 2.750 de lei. Alţi 3.400 de lei au fost plătiţi de la bugetul oraşului pentru un curs de ”Asistenţă Socială” la Hotel President din Băile Felix organizat în perioada 28 august -2 septembrie. De asemenea, Spitalul Orăşenesc din Cugir a plătit 2.700 de lei pentru un curs de formare la Neptun, între 23-30 iulie 2017. Un alt exemplu: cazarea aferentă programului de perfecţionare pentru ”inreg act si fapt de stare civila si punerea in leg a cetetenilor cu CI” (punctuaţia şi prescurtările le aparţin), a costat primăria Teiuş 2.760 de lei.

Concediile pe bani publici cu familia, mascate în cursuri şi formări profesionale, reprezintă un sport naţional în administraţia publică din România. Zeci de mii de bugetari ”beneficiază” de ceea ce îşi imaginează că este o portiţă ”legală” de a-şi petrece un concediu gratuit alături de familie, fără ca măcar să se afle, în mod oficial, în concediu. Achiziţia acestor servicii se face prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – SEAP, unde sunt câteva firme specializate doar în ”formarea” bugetarilor: ”Lectoform Travel” SRL, ”Perform Center” SRL, ”Faxmedia Consulting” SRL şi multe altele. Achiziţia se face în cele mai multe cazuri pentru fiecare curs în parte, ceea ce permite achiziţia directă, în acest fel nefiind nevoie de licitaţie, care ar fi mult mai vizibilă şi mai greoaie. La nivel naţional, suma cheltuită depăşeşte 21 de milioane de lei. În judeţul Alba, instituţiile publice au cheltuit aproximativ 258.000 de lei, la care se adaugă TVA, dar şi alte cheltuieli cu transport şi diurne. 

Citiţi şi:

Cum se întocmeşte în detaliu un plan de afaceri competent. Rolul esenţial al celor „4P“ în succesul unei firme

Zeul misterelor de la Apulum. Cum decurgea un ritual de iniţiere mithraic la care participau soldaţii romani

Cum sunt clasificate grupele de sânge şi compatibilitatea acestora. Care sunt cele mai întâlnite tipuri sanguine în România

Satul din Apuseni unde jumătate din locuitori au fost deportaţi de comunişti. Mărturia unei femei care a trăit calvarul

Capcanele cardului de credit. Cum se calculează perioada de graţie şi cât de mare este dobânda penalizatoare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite