VIDEO Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu la Curtea de Apel
Traian Berbeceanu la Curtea de Apel

Comandantul BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost adus joi, după ora 14.00, la Curtea de Apel Alba Iulia pentru a fi judecată propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătorul care a decis soarta poliţistului este un fost procuror DIICOT, Dana Ghiţoaica.

UPDATE ora 21.50: Comisarul şef Traian Berbeceanu şi ceilalţi doi inculpaţi în dosar au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Sentinţa a fost aşteptată de peste 20 de colegi şi subordonaţi ai comisarului şef de la BCCO Alba Iulia. După pronunţarea sentinţei, unii dintre aceştia au strigat ”ruşine” în sala de judecată. Mulţi au părăsit Curtea de Apel Alba Iulia cu lacrimi în ochi. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore, care va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Singurul prezent la pronunţarea sentinţei a fost Gabriel Biriescu, căruia i-a expirat ordonanţa de reţinere. Acesta a spus că în timpul audierilor a fost forţat de procurori să dea declaraţii împotriva comisarului Traian Berbeceanu, dar a refuzat să nominalizeze pe cineva. Tot dosarul a plecat de la un proces verbal făcut de Finanţe în 2011. Cine îl vede, şi domnii comisari când l-au văzut au spus <Domnule, de ăsta nu ne putem lega>. De acolo a plecat totul. Sperăm la Înalta Curte să avem şanse. Foarte urât. Am fost presaţi să dăm declaraţii împotriva lui Berbeceanu, dacă vrem să ieşim aici. Am fost presaţi de către procurorii de aici”, a spus Titus Gabriel Biriescu după pronunţarea sentinţei.

UPDATE ora 19.00 Curtea de Apel Alba Iulia a finalizat judecarea propunerii de arestare preventivă a celor trei inculpaţi şi urmează să pronunţe o soluţie în cursul serii. Traian Berbeceanu nu a mai dorit să declare nimic la ieşirea din sala de judecată. Singurul care a vorbit a fost Gabriel Biriescu care a spus că ”este nevinovat”. Biriescu este liber la această oră pentru că i-a expirat ordonanţa de reţinere. 

Avocatul comisarului şef, Daniel Tiliciu, a declarat că s-a cerut respingerea propunerii de arestare preventivă pentru că Traian Berbeceanu nu a fost ascultat de procurori înainte de a se înainta în instanţă. ”Am mai susţinut că nu există temeiurile invocate în propunere pentru arestare. Sub nicio formă nu există. Aşteptăm cu speranţă să fie respinsă propunerea”, a afirmat Daniel Tiliciu. Avocaţii au renunţat la ideea de a solicita recuzarea judecătorului Dana Ghiţoaica.

Alături de Traian Berbeceanu au fost aduşi şi ceilalţi doi inculpaţi reţinuţi în dosar: omul de afaceri Gabriel Biriescu şi soţia sa, Anişoara Biriescu. Judecătorul care va decide soarta celor trei este un fost procuror DIICOT, Dana Ghiţoaica. Este de aşteptat ca avocaţii poliţistului să recuze judecătorul având în vedere faptul că acesta a lucrat în structura care a formulat propunerea de arestare preventivă.

La Curtea de Apel se află peste 20 de poliţişti din structura BCCO Alba Iulia, mulţi cu lacrimi în ochi, care au venit să îl susţină pe şeful lor. La venirea acestuia, poliţiştii l-au aplaudat i-ar câţiva dintre ei s-au îmbrăţişat cu Berbeceanu.

Principalele acuzaţii ale procurorilor sunt de constituire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală şi delapidare în cazul soţilor Biriescu, respectiv sprijinirea a unui grup infracţional nestructurat şi favorizarea infractorului pentru comisarul şef Traian Berbeceanu.

Procurorii DIICOT îl acuză pe comisarul şef Traian Berbeceanu de sprijinirea a trei grupări infracţionale care au acţionat pe raza judeţului Hunedoara. Este vorba despre gruparea ”baronilor fierului vechi” formată din 12 inculpaţi şi care i-a avut ca lideri pe afceriştii Dorin Cupeţiu şi Gheorghe Uscatu. În dosar a mai fost trimis în judecată fostul adjunct al IPJ Hunedoara, Adrian Filer. A doua gruparea care ar fi fost sprijinită de Berbeceanu este cea a omului de afaceri Alin Simota şi a fostului său bodyguard, Cristian Litera.

În fine, a treia grupare este cea în care se efectuează cercetările în prezent. Este vorba despre omul de afaceri Gabriel Biriescu, soţia acestuia Anişoara Biriescu, Adam Drămnesc, Georgeta Migra, Gabriel Doda, Marinela Drămnesc, Cornel Tăşală, Ioan Vasile Urs şi Ovidiu Moş. Berbeceanu este acuzat de două infracţiuni de sprijinire grup infracţional, trei infracţiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. În 2007, comisarul şef şi structura pe care o conduce au primit titlul de ”polişistul anului”.

Poliţistul a declarat la Alba Iulia că ştie cine se află în spatele a ceea ce el a numit „cea mai mare mârşăvie”, comisarul-şef susţinând că atât el, cât şi poliţiştii pe care-i coordonează sunt corecţi şi cinstiţi. „Nu pot să vă spun foarte multe acum decât că asistaţi la cea mai mare mârşăvie din cariera voastră. Vreau să fiţi convinşi, şi voi şi privitorii sau cititorii voştri, că şi eu, şi poliţiştii mei suntem extrem de corecţi şi de cinstiţi. Foarte multe persoane pe care le-am cercetat sunt forţate acum să depună plângeri penale împotriva mea”, a declarat Berbeceanu presei, acesta menţionând că "asta este când te lupţi cu crima organizată".

Întrebat dacă ştie cine s-ar afla în spatele unei eventuale înscenări, comisarul şef a răspuns: „Nu bănuiesc. Ştiu.” Berbeceanu a adăugat că o să dea nume la timpul potrivit. La insistenţele jurnaliştilor, el a răspuns că cei care s-ar afla în spate sunt ”posibil şi din mediul politic, şi din mediul de afaceri, din cei care ar trebui să apere lege„.

„În judeţul Hunedoara, începând cu anul 2003 până în prezent, s-a constituit şi a funcţionat un grup infracţional nestructurat, specializat în comerţul ilegal cu produse petroliere, având ca scop sustragerea societăţilor folosite de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului statului, accize, impozit pe profit şi TVA. Liderii acestui grup infracţional – Biriescu Titus şi Biriescu Anişoara, foloseau un număr foarte mare de societăţi comerciale, pe care le controlau direct sau prin intermediari, în special prin rude sau cunoştinţe apropiate, care erau de încredere. Există probe activitatea infracţională a fost sprijinită, mai ales prin protecţie, de angajaţi ai autorităţilor statului cu atribuţii judiciare, din judeţul Hunedoara, respectiv de şeful BCCO Alba, cms. şef Berbeceanu Traian”, susţin procurorii în referatul privind propunerea de arestare preventivă. Prejudiciul produs la bugetul statului se ridică, potrivit anchetatorilor, la circa 3,5 milioane de lei.

Scrisoarea atribuită lui Berbeceanu

Joi dimineaţă, a fost postată pe Internet o scrisoare atribuită şefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, o parte a documentului fiind postată şi pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu. În scrisoare, care are 29 de pagini şi este adresată "tuturor poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române", şeful BCCO Alba Iulia afirmă că în ultima perioadă asupra sa şi a echipei pe care o conduce se "desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de către procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii".

Şeful BCCO Alba Iulia le spune colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt "vânaţi", "denigraţi" şi că împotriva lor "se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase". În acelaşi document dat publicităţii de Antena 3, şeful BCCO Alba Iulia vorbeşte despre un complot împotriva sa, în care sunt implicaţi procurori DIICOT şi un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare şi acuzând legături ale celor menţionaţi cu diferiţi infractori. El îi acuză, potrivit Mediafax, pe procurorii DIICOT că "au confiscat" rezultatele BCCO, pe care "şi le-au atribuit fără ruşine, minţind mereu că au făcut sute de percheziţii, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri".

Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind şi despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau poliţişti care ar avea legătură cu diferiţi infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor. Spre exemplu, Traian Berbeceanu îi acuză pe unul dintre colegii săi de la BCCO, Alin Muntean, pe şeful DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureşan, şi pe un fost procuror DIICOT, Sergiu Cean, că ar avea legături cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetaţi în diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO şi pe care i-ar fi acoperit astfel încât să nu fie cercetaţi sau să primească pedepse mai mici.

De asemenea, poliţistul susţine că procurorii interveneau şi le cereau colegilor lor să nu facă anumite acte de urmărire penală sau să nu ceară prelungirea unor măsuri de arestare preventivă în cazul unor suspecţi arestaţi în diferite cauze, iar în alte situaţii ar fi informat persoanele cercetate, existând ca dovezi înregistrări ambientale. De asemenea, comisarul-şef îi acuză pe cei doi procurori şi pe colegul său de la BCCO că făceau presiuni asupra celorlalţi colegi din BCCO Alba Iulia, cerându-le să aleagă dacă sunt de partea sa sau de partea lor. El susţine că în vara acestui an i s-ar fi propus de către conducerea Poliţiei Române să părăsească funcţia pe care o ocupă pentru o funcţie echivalentă, însă a refuzat.

Citiţi şi: 

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost reţinut de procurorii DIICOT

Patimile „Comisarului Cattani“, şeful BCCO Alba Iulia. Cum a învrăjbit şi protejat grupările de interlopi poliţistul Traian Berbeceanu

Povestea lui Traian Berbeceanu, superpoliţistul care i-a trimis în puşcărie pe interlopii din Alba, Hunedoara şi din Sibiu

Şeful de la Brigada de „Crimă Organizată“ Alba Iulia: „Indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului“

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite