Banii europeni salvează afacerile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu apariţia programelor naţionale de accesare a fondurilor nerambursabile, oamenii de afaceri din Alba au început să caute orice posibilitate de a transforma fondurile europene în afaceri cât mai profitabile pentru propriile buzunare.

Albaiulienii vor să obţină profituri importante de pe urma fondurilor europene. Odată cu apariţia programelor naţionale de accesare a fondurilor nerambursabile, oamenii au început să caute orice posibilitate de a transforma fondurile europene în afaceri cât mai profitabile pentru propriile buzunare.

Attila Vereş este unul dintre albaiulienii care şi-au încercat norocul în a-şi lansa o afacere pe fonduri europene. La vremea când a decis să depună actele în vederea accesării acestor fonduri afacerea era deja deschisă. „Funcţionam ca şi atelier auto, dar voiam să ne extindem. Aşa am luat decizia accesării acestor fonduri“, a spus Atilla Vereş. Deloc uşor pentru o afacere care nu aducea profituri foarte mari.

image

Atilla Vereş voia să îşi transforme atelierul auto într-un service cu dotări moderne şi eficiente. 330.000 lei a avut nevoie omul de afaceri să poată accesa aceste fonduri. „Banii sunt recuperaţi după ce proiectul este aprobat, dar e dificil să ai la dispoziţie o astfel de sumă“, a afirmat Vereş, patronul Serviceului Auto Oty, din Alba Iulia.

Costuri mari şi drumuri multe

După un an de la depunerea proiectului la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) albaiulianul a putut accesa fondurile. Cu toate că 70 la sută din sumă erau bani europeni, restul de 30 la sută a însemnat investiţie proprie, bani nerecuperaţi nici în prezent.

„330.000 de lei a fost valoarea totală proiectului care a însemnat achiziţionarea de unelte şi tot ce înseamnă dotări în service. Mai mult de 30 la sută ne-a costat pe noi. Banii încă nu i-am recuperat“, a spus bărbatul.

image

Cu toate că aceste proiecte sunt concepute să sprijine mediul de afaceri, accesarea fondurilor nu este un lucru facil. „Nu m-am gândit nici o secundă că va fi aşa uşor. Pur şi simplu am depus un proiect deoarece aveam nevoie de echipamente pentru activitatea pe care o desfăşurăm în domeniul echipamentelor electronice şi optice“, a spus Angela Beleiu, administratorul firmei Yana Ius din Alba Iulia. „Birocraţia te face de multe ori să vrei să renunţi. Cheltuielile pentru toată documentaţia şi drumurile pe care le faci costă mult“, a mai afirmat Atilla Vereş.

Anul acesta judeţul Alba a contractat 21 de proiecte în valoare totală de peste 20 milioane de euro. „Avem alte 40 de proiecte în evaluare şi alte 5 în faza de precontractare. Sunt multe proiecte care vin din partea administraţiilor locale şi judeţene. Toate proiectele depuse la ADR Centru înseamnă bani care intră în dezvoltarea judeţului. Sunt un sprijin atât pentru cei care vor să îşi întemeieze o afacere cât şi pentru bugetele locale“, a spus Simion Creţu, directorul ADR Centru.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite