Arhiepiscopia Romano-Catolică solicită în justiţie retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Istoria unui conflict juridic vechi de 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aula Magna a Biblioteacii Batthyaneum din Alba Iulia. Foto: batthyaneumblog.wordpress.com
Aula Magna a Biblioteacii Batthyaneum din Alba Iulia. Foto: batthyaneumblog.wordpress.com

Problema dreptului de proprietate asupra Bibliotecii Batthyaneum revine în actualitate ca urmare a unui proces deschis la Curtea de Apel Alba Iulia de către Arhiepiscopia Romano-Catolică. Reprezentanţii instituţiei de cult solicită anularea unei hotărâri din septembrie 2015 prin care s-a respins cererea de retrocedare a clădirii bibliotecii.

”Cu privire la cererea de retrocedare formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, având ca obiect restituirea imobilului Biblioteca Batthyaneum, decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat”, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii, în septembrie 2015, de Comisia specială de retrocedare a unor imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, care funcţionează în subordinea Guvernului.

Arhiepiscopia Romano-Catolică a contestat decizia Comisiei în instanţă iar procesul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia. La termenul din 5 aprilie 2016, instanţa a admis cererea de intervenţie a Ministerului Culturii în favoarea Comisiei de retrocedare. De asemenea, judecătorii au aprobat la un termen anterior o cerere similară din partea Bibliotecii Naţionale a României, actualul administrator al Bibliotecii Batthyaneum, atât în ceea ce priveşte clădirea cât şi colecţiile pe care le deţine. 

Despăgubiri la CEDO pentru nepunerea în posesie

Disputa juridică cu privire la dreptul de proprietate asupra Bibliotecii Bathyaneum, dintre statul român şi Arhiepiscopia Romano-Catolică datează de 18 ani. În 1998, Guvernul de atunci emitea o ordonanţă de urgenţă prin care se aproba cererea de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum şi a Institutul Astrologic, formulată de către ”comunitatea maghiară din România” pentru Episcopia Romano-Catolică. Deşi a devenit lege, ordonanţa respectivă nu a fost pusă niciodată în aplicare. În perioada 1998 - 2003 au avut loc mai multe procese la instanţele din Alba, PSD solicitând atunci anularea deciziei privind retrocedarea Bibliotecii.

După parcurgerea tuturor procedurilor procesuale, care au cuprins inclusiv demersuri la Curtea Constituţională, Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv în 2003 acţiunea în justiţie deschisă de partidul politic. Clădirea a rămas în continuare în proprietatea statului român şi în administrarea Bibliotecii Naţionale a României. Disputele au fost generate şi de dreptul de proprietate asupra colecţiilor inestimabile aflate în bibliotecă. O administrare comună, clădirea la Arhiepiscopie şi colecţiile la statul român, a fost şi este considerată în continuare inaplicabilă.

image

Clădirea bibliotecii este degradată şi are nevoie de lucrări de restaurare

Pentru că nu a primit dreptul de proprietate, Arhiepiscopia Romano Catolică din Alba Iulia s-a adresat la CEDO. Instanţa europeană a hotărât în 25 septembrie 2012 că statul român trebuie să plătească Arhiepiscopiei 15.000 de euro pentru prejudiciul moral adus nepunerii în posesie. În plus, statul român trebuia să plătească 10.000 de euro cheltuieli de judecată. Arhiepiscopia Romano-Catolică a revenit cu o nouă solicitare de retrocedare către Comisia specială de retrocedare, care a fost respinsă în 15 septembrie 2015. Decizia definitivă va aparţine şi de aceasă dată justiţiei. 

Testamentul contelui Ignatius de Batthyan

La 31 iulie 1798, episcopul catolic de Transilvania, Ignatius, conte de Batthyan, a donat biblioteca sa, denumită ulterior ”Biblioteca Batthyaneum”, ”Bisericii şi Provinciei Transilvania”. Aceasta cuprindea una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din România şi clădirea care o adăpostea, precum şi Institutul de Astronomie pe care acesta îl fondase, cu sediul în acelaşi imobil. Una dintre cărţile cele mai preţioase din colecţie este un

image

fragment dintr-un manuscris carolingian decorat cu miniaturi, datând din anul 810, scris în latină, cu cerneală de aur, cunoscut sub denumirea de Evangheliarul de la Lorsch. Biblioteca din Alba Iulia păstrează fragmentul care conţine Evangheliile după Sfântul Marcu şi Sfântul Matei). O altă denumire a acestei cărţi, utilizată mai des în România, este Codex Aureus (foto dreapta).

Conform dorinţei donatorului, biblioteca şi institutul erau deschise pentru publicul larg, nu doar pentru credincioşii catolici, şi nu puteau fi deplasate de la Alba Iulia. Biblioteca Batthyaneaum adăposteşte peste 72.000 de unităţi bibliografice între care cele mai valoroase sunt cele 1.778 de manuscrise (peste o sută fiind manuscrise-codice copiate pe pergament din care 66 anluminate), 571 de incunabule şi aproximativ 24.000 de tipărituri din seria Carte veche. Acestora li se adaugă  şi circa 45.000 de documente, dintre care cele 17.200 incluse în arhiva istorică.

Poziţia premierului şi a ministrului Culturii

Situaţia Bibliotecii a fost adusă şi în atenţia premierului Dacian Cioloş. Acesta a declarat în 21 martie, la Alba Iulia, că Ministerul Culturii caută soluţii pentru a se clarifica situaţia juridică a acestui obiectiv de importanţă europeană, astfel încât apoi să poată fi restaurat şi inclus în circuitul public de vizitare. Ulterior, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a afirmat că a avut o întâlnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat, alături de Arhiepiscopia Catolică, o soluţie amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei.

Implicarea ministerului Culturii a dus şi la un scandal mediatic. Senatorul Radu. F. Alexandru l-a acuzat pe ministrul Alexandrescu că ar fi propus o administrare comună a Vaticanului şi statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia şi a solicitat demisia acestuia. Ministrul a respins acuzaţiile si a precizat că a pledat doar pentru stingerea amiabilă a litigiului existent în prezent în justiţie.

Citiţi şi:

 

Comorile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. De la celebrul Codex Aureus la Biblia Sacra şi Institutul Astronomic

 

Secretele celei mai vechi staţii meteo din România. A funcţionat peste 100 de ani, la Alba Iulia, în Biblioteca Batthyaneum

 

Cioloş vrea clarificarea situaţiei Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia şi deschiderea ei pentru public

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite