Arbitrajul dintre Gabriel Resources şi statul român, suspendat la Washington după demisia preşedintelui tribunalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de arbitraj dintre compania Gabriel Resources şi statul român, desfăşurat la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, a fost suspendat ca urmare a demisiei preşedintelui tribunalului.

Teresa Cheng a demisionat din postul de preşedinte al tribunalului arbitral pe 7 februarie, în contextul în care a fost numită ministru al Justiţiei în Hong Kong cu o lună înainte, pe 6 ianuarie. Ca urmare a vacantării postului, procedura de arbitraj a fost suspendată până la numirea unui nou preşedinte.

”În urma demisiei arbitrului Teresa Cheng, secretarul general a notificat părţilor locul vacant în tribunal, iar procedura este suspendată în temeiul Regulamentului de arbitraj al ICSID”, se afirmă pe pagina de internet aferentă cazului.

Suspendarea survine astfel cu doar o săptămână înaintea deadline-ului din 15 februarie până la care statul român trebuie să depună la tribunal documentaţia de răspuns la memoriul Gabriel Resources înaintat instanţei în vara anului trecut, în care compania îşi prezenta şi argumenta pretenţiile faţă de România. ”Gabriel Resources a fost informată că nu există un termen stabilit pentru numirea unui succesor al doamnei Cheng, moment după care procesul de arbitraj al ICSID va continua. Compania va face publice informaţii suplimentare în acest sens în perioada următoare”, au anunţat reprezentanţii Gabriel Resources.

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), solicită în cadrul arbitrajului despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul român, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. 

Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părţi, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020. Statul român este reprezentat în acest moment în litigiul cu Gabriel Resources de la ICSID de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii. De cealaltă parte, acţionarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case şi pe românii de la Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

Compania minieră solicită ”compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecinţă a violării de către România a acestor tratate” şi susţine că a investit în total peste 700 de milioane de dolari în proiectul de la Roşia Montană. Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. 

Citiţi şi:

FOTO Frumoasa din România care a făcut senzaţie la Carnavalul de la Veneţia. Cum arată rochia pe care a creat-o şi a îmbrăcat-o, lăudată de presa mondială

Oraşul din afara zidurilor Cetăţii Alba Carolina. Cum s-a dezvoltat comunitatea urbană influenţată de factori politici, militari şi economici

„Ministrul-cărămidă“: a instituit examenul de Bacalaureat în România şi a construit peste 10.000 de şcoli

Urmăritul general care se ascunde în Apuseni şi postează pe Facebook. A fost condamnat la închisoare cu executare pentru înşelăciune

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite