Alba: Persoanele cu handicap faţă în faţă cu indiferenţa autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia SM Speromax a realizat un studiu privind facilităţile oferite de instituţii oamenilor cu dizabilităţi. Studiul va fi transmis Instituţiei Prefectului şi Agenţiei Naţionale pentru Persoane cu Handicap.

Instituţiile publice şi societăţile de interes public din Alba Iulia nu respectă legislaţia privind facilităţile care ar trebui oferite persoanelor cu handicap. Concluzia rezultă dintr-un studiu realizat în perioada 14 iunie – 30 iunie 2010 de Asociaţia „SM Speromax“ şi care a fost făcut public ieri. Reprezentanţii a 15 instituţii la care lucrează 1.600 de persoane au răspuns la un chestionar oferit de către iniţiatorii campaniei „Accesibilitate pentru Alba“.

Cinci condiţii de strictă necesitate

 „Am dorit să includem în studiu 23 de instituţii, dar unele au refuzat să colaboreze, iar altele nu ne-au returnat chestionarele completate. Concluzia este în unele cazuri îngrijorătoare, iar în altele este pozitivă“, a afirmat Dragoş Zaharia, reprezentantul asociaţiei care a realizat documentarea statistică.

Dintre cele 15 instituţii şi firme de interes public, doar Primăria Alba Iulia îndeplineşte toate cele cinci condiţii de strictă necesitate pentru persoanele cu handicap: rampe de acces, locuri de muncă, toalete accesibilizate, bare de susţinere şi parcări speciale. De cealaltă parte se află Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, care nu îndeplineşte niciuna dintre condiţii, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde există doar locuri de muncă destinate persoanelor cu dizabilităţi.

image

Rampa de la sediul Electrica este blocată cu o sfoară

„Aceste două instituţii sunt în imposibilitatea de a crea unele facilităţi, motiv pentru care oferă consultanţă de specialitate în afara instituţiei sau preiau sesizări telefonic“, a afirmat sociologul Călin Govoreanu. De asemenea, Casa de Asigurări de Sănătate are doar parcări speciale, iar Electrica Alba are rampă de acces, care este, însă, blocată. Reprezentanţii societăţii Electrica au precizat că au decis închiderea accesului prin rampă datorită pericolului căderii unor bucăţi de piatră de pe faţada clădirii.

Nevăzători cu câini, doar în patru instituţii

Din totalul de 1.600 de angajaţi doar 23 sunt persoane cu dizabilităţi, respectiv un procent de 1,43 la sută. Cei mai mulţi (12) lucrează la Direcţia Generală de Asistenţă Socială. Studiul a vizat şi înălţimea ghişeelor, dar şi facilităţile oferite nevăzătorilor. Primăria, Prefectura, Casa de Pensii şi Agenţia de Prestaţii Sociale sunt singurele care permit accesul nevăzătorilor însoţiţi de câini.

„Absenţa facilităţilor duce la izolarea persoanelor cu handicap. Cei mai mulţi preferă să stea în casă pentru că se gândesc la aventura care îi aşteaptă afară“, a afirmat Dragoş Zaharia. În Alba sunt 2.219 persoane cu handicap locomotor şi handicap de vedere, în timp ce în Alba Iulia numărul acestora este de 358.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite