ALBA Pensie de 1.000 de lei pe lună fără carte de muncă. Vezi cum a fost posibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Petruse nu a avut niciodată carte de muncă, dar a primit pensie timp de trei ani
Constantin Petruse nu a avut niciodată carte de muncă, dar a primit pensie timp de trei ani

Rechizitoriul prin care 167 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul „pensiilor ilegale“ cuprinde detalii despre toate persoanele care au primit ani de zile sume mari de bani pe baza unor cărţi de muncă falsificate. Suma totală plătită beneficiarilor se ridică la 2,4 milioane de lei, din care 2,2 milioane de lei reprezintă banii achitaţi de Casa de Pensii Alba.

Constantin Petruse din comuna Arieşeni este un bătrân de aproape 70 de ani, care nu a avut carte de muncă niciodată. Cu toate acestea, a beneficiat timp de trei ani (2008 – 2011) de o sumă lunară cifrată la 1.051 de lei. La dosarul său au fost depuse o carte de muncă falsificată, potrivit căreia ar fi lucrat la Compania Naţională a Uraniului, în perioada 1985-2000 şi două adeverinţe false din care rezultă sporurile de care a beneficiat şi faptul că a lucrat în subteran, în grupa I de muncă. Pentru a putea primi pensie era nevoie de minim 15 ani pe cartea de muncă.

Bărbatul a recunoscut în faţa procurorilor că nu a lucrat niciodată în zonă radioactivă sau la o societate minieră. Mai mult a declarat că a fost sfătuit de Sabin Coasian, unul din liderii reţelei de falsificatori, să mintă. „I-am spus la Sabin că sunt chemat la Alba Iulia pentru a da declaraţie şi l-am întrebat ce trebuie să spun acolo. Mi-a cerut să spun că am lucrat la locul de muncă menţionat în dosarul de pensie şi totodată mi-a spus să declar că şi fratele meu a lucrat acolo. Mi-a predat un bilet şi mi-a spus să declar ce a scris el pe acel bilet că dacă nu va fi bai cu mine. Sabin mi-a cerut să învăţ pe dinafară acel text scris de el şi să dau o declaraţie în acest sens“, a afirmat bărbatul. Prin acest dosar fals, Casa de Pensii Alba a fost prejudiciată cu 42.000 de lei.

Iniţial, Constantin Petruse a declarat ce i-a cerut falsificatorul Coasian, dar, ulterior, a revenit şi a recunoscut toate faptele. Gruparea condusă de Sabin Coasian, aflat în prezent în arest preventiv, a „pensionat“ în acest fel 35 de persoane. Cei mai mulţi au de returnat sume de peste 50.000 de lei. Beneficiarii sunt judecaţi pentru înşelăciune, fals şi uz de fals, infracţiuni pentru care riscă până la 12 ani de închisoare.

Topul pensiilor ilegale

Recordul sumei încasate de un fals pensionar este de 119.000 lei şi reprezintă pensia primită de un bărbat din zona Munţilor Apuseni, Traian Belei. Acesta a încasat timp de şapte ani, în perioada 2004 – 2011, pensie în valoare de 1.499 de lei, fără a avea vechimea şi vârsta necesară. Cartea de muncă a acestuia a fost falsificată, în sensul că a lucrat în grupa I de muncă, în condiţii de radioactivitate la mina de uraniu din Băiţa, judeţul Bihor. Dosarul a fost falsificat tot de inculpatul Sabin Coasian.

Pe locul doi într-un top al pensiilor ilegale se află Rovin Lazea din comuna Arieşeni. Pe baza unor documente false din anul 2001, acesta a primit o pensie de 1.084 de lei lunar. „Deoarece nu avea vechimea necesară ieşirii la pensie în condiţii speciale, Lazea Rovin a luat legătura cu inculpatul Coasian Sabin pentru ca acesta să-i procure documente false de vechime în muncă. Prin actele false s-a completat exact perioada lipsă până la 15 ani de muncă în condiţii speciale“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. Casa de Pensii Alba a fost prejudiciată cu suma de 108.000 lei.

Podiumul este completat de Nicolae Neag, beneficiar al unei pensii lunare de 785 lei pentru perioada 2006 – 2011. Prejudiciul cauzat instituţiei de stat se ridică în acest caz la 97.000 de lei. „Prin luna septembrie 2006, Sabin mi-a adus cartea de muncă şi eu i-am dat acestuia suma de 4.000 lei pretinsă de acesta. Mi-a spus să mă duc să îmi depun dosarul de pensionare la Casa de Pensii Alba întrucât este plătită contribuţia la CAS. Eu am depus dosarul de pensionare,  iar în luna februarie 2007 mi-a venit decizia de pensionare. Nu am lucrat niciodată la Compania Naţională a Uraniului, Sucursala Măgurele“, a spus Nicolae Neag în declaraţia dată procurorilor.

Din totalul persoanelor trimise în judecată, nouă sunt membrii ai grupării de falsificatori de acte, 67 sunt beneficiari ai unor acte de studii false, iar 49 sunt cei care au primit efectiv pensii ilegale. Restul inculpaţilor sunt persoane cărora le-au fost întocmite dosarele de pensie în fals, dar acestea nu au mai putut fi puse în plasă ca urmare a anchetei procurorilor DIICOT şi a poliţiştilor de la Crimă Organizată.

Alte cazuri de falşi pensionari cu caracterizarea surprinsă de rechizitoiul procurorilor:


Învinuitul Matei Traian a beneficiat de pensie în baza deciziei de pensionare nr. 196299 din 29.02.2008, prin care s-a stabilit o pensie în sumă de 990 lei RON pe lună, în plată de la data de 11.10.2007, urmare a unui dosar de pensie falsificat de inc. Coasian Sabin.

La dosarul de pensionare, odată cu  cerere de pensie nr. 38643 din data de 11.10.2007, au fost depuse următoarele acte false:
- (duplicat) cartea de muncă seria M.M.S.S.F. nr. 3629920, în care s-a menţionat că numitul Matei Traian ar fi lucrat la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice, la I.M.R. Secţia Geologică, la R.A.M.R., la C.N.U. S.A. Bucureşti, Sucursala Măgurele – în perioada 1980-2000, în grupa I de muncă, 100%  şi zona I-a de expunere la radiaţii în baza H.G. 407/1990, aspect nereal.  Şi această carte de muncă a fost procurată de către inc. Coasian Sabin prin intermediul înv. Olenici Vasile Dan.
    - tabel nominal nr. 467 datat de falsificator 9.11.2007, emis chipurile de C.N.U. Bucureşti, Sucursala Măgurele, privind un număr de 11 persoane (Bud Irimie, Lazea Dorel, Matei Traian, Mateş Nicolae, Neag Dumitru, Paşca Nicolae, Petruse Ioan, Petruse Constantin, Radac Viorel, Scrob Mircea, Trif Dumitru) care ar fi lucrat la această societate, şi cărora li s-au pierdut cărţile de muncă, astfel că li s-au eliberat duplicate;
- adeverinţa nr. 321 datată de falsificator 24.10.2000 potrivit căreia susnumitul a lucrat în perioada 1982-2000 la C.N.U. Sucursala Măgurele, ca şi muncitor subteran;
- adeverinţa nr. 301 datată de falsificator 17.07.2007, potrivit căreia susnumitul a lucrat în perioada 1982-2000 la C.N.U. Sucursala Măgurele, ca şi muncitor subteran, fiind menţionate sporurile de care a beneficiat.

De asemenea a fost depus un exemplar din Monitorul Oficial nr. 399 din 20.06.2007 în care Matei Traian a anunţat că şi-a pierdut cartea de muncă, cităm anunţul: „Matei T. Traian,, aduce la cunoştinţă pierderea carnetului de muncă seria B.a. nr. 072415, eliberat la 1 februarie 1980 de Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice Bucureşti”.

Prin acest dosar fals de pensie C.J.P.P. Alba a fost prejudiciată cu suma de 81.059 lei RON.

Învinuitul Matei Traian nu a lucrat niciodată în zonă de radiaţii, nu a lucrat niciodată în mină şi nu a avut carte de muncă. Deoarece a auzit că inc. Coasian Sabin se ocupă cu rezolvarea de dosare de pensie, susnumitul a luat legătura cu inculpatul, şi a dat acestuia copii de pe actele sale de identitate în vederea obţinerii unei pensii. Pe numele învinuitului a fost completată în fals o cartea de muncă, arătată mai sus şi nişte adeverinţe de vechime în muncă, dosarul fiind apoi depus la C.J.P.P. Alba.

Fiind audiat cu privire la dosarul său de pensie înv. Matei Traian a fost parţial nesincer, negând că ar fi dat bani sau alte foloase inc. Coasian Sabin (ori din toate probele administrate în cauză reiese că acesta nu făcea acte gratuite, vezi tratativele cu investigatorul acoperit, unde fără o anumită sumă de bani inculpatul a spus că nu se apucă de treabă) şi arătând că întâmplător s-a cunoscut cu inculpatul, aspect din nou fals, având în vedere că în zonă era oarecum de notorietate că inc. Coasian Sabin rezolvă dosare de pensie. Practic înv. Matei Traian se cunoştea cu inculpatul Coasian Sabin şi a ştiut foarte bine ce face. Nu se poate afirma că nu ţi-ai dat seama că încasezi pensie ilegal, câtă vreme este de notorietate că pentru a primi pensie trebui să lucrezi o perioadă de ani pentru a avea vechime necesară ieşirii la pensie, câtă vreme tu nu ai lucrat niciodată şi nu ai contribuit deloc la fondul de pensii.

Învinuitul Matei Traian a recunoscut însă că a obţinut pensia prin intermediul inc. Coasian Sabin, astfel acesta a declarat că: ”…. Aproximativ 8 ani m-am ocupat cu confecţionarea de ciubere, având autorizaţie pentru persoană fizică în acest sens, plătind în această perioadă şi contribuţiile la stat. Nu am fost angajat niciodată cu carnet de muncă. În cursul anului 2008, …. în autogara din Ştei, la un bar şi m-am aşezat la o masă …. s-a aşezat cu mine la masă un bărbat………. acel bărbat m-a întrebat dacă îi pot face o cabană din lemn în zona Arieşeni şi că în schimbul cabanei mă va ajuta să obţin pensie. Totodată mi-a spus că are nevoie doar de cartea mea de identitate pentru a mă ajuta să obţin pensie, i-am dat acestuia buletinul meu, şi-a notat într-un carneţel datele mele de identitate

După aproximativ patru luni de la acea întâlnire, prin poştă mi-a venit acasă sumat de 1000 lei, reprezentând pensia mea. ……. Pe parcurs cuantumul pensiei a crescut, ultima dată eu am primit peste 1400 lei. Eu nu am lucrat niciodată la mină.…… arăt că eu m-am mai întâlnit codată cu acel bărbat, mai precis la o săptămână de la prima întâlnire am fost din nou în Ştei, unde la acelaşi bar …..i-am dat şi copii de pe certificatul de naştere şi de căsătorie. Menţionez că am păstrat telefonic legătura cu acel bărbat. Nu mai am numărul lui de telefon”.

Învinuitul Matei Petru, a beneficiat şi el de o pensie obţinută în baza unui dosar falsificat de către inc. Coasian Sabin, urmare a cererii nr. 44635 din 20.10.2006. Prin decizia nr. 190989 din 16.01.2007, s-a stabilit o pensie în sumă de 570 lei RON pe lună, în plată începând cu data de 20.10.2006, ulterioar cuantumul pensie crescând la suma de 1.231 lei RON pe lună.

La dosarul de pensie au fost depuse patru adeverinţe false:
- adeverinţa nr. 181 datată de falsificator 21.05.2001, potrivit căreia înv. Matei Petru a lucrat în perioada 1980-2001 la C.N.U. Sucursala Măgurele,
- adeverinţă nr. 279 datată de falsificator 31.10.2006, potrivit căreia înv. Matei Petru a lucrat în perioada 1989-2001 la C.N.U. Sucursala Măgurele, şi că acesta şi-a pierdut cartea de muncă,
- adeverinţa nr. 178 datată 21.05.2001, potrivit căreia în perioadele 1980-1984 şi 1989-2001, susnumitul a lucrat la C.N.U. Secţia Măgurele, în grupa I-a  de muncă, zona I-a de expunere la radiaţii, şi
- adeverinţa nr. 180 datată 21.05.2001, cu salariile primate de înv. Matei Petru la C.N.U. în perioada 1984-2001.

Învinuitul Matei Petru lucrase în mediu minier doar o perioadă de vreo patru ani. Deoarece îl cunoaştea pe inc. Coasian Sabin, din vremea în care a lucrat la mină, şi întrucât a auzit că acesta se ocupă cu dosare de pensionare, înv. Matei Petru a apelat la acesta pentru a-l ajuta şi pe el, sens în care i-a dat acestuia suma de 3000 lei RON. Inc. Coasian Sabin i-a dat înv. Matei Petru cele patru adeverinţe false, după care acesta s-a deplasat la C.J.P.P. Alba, unde a depus dosarul la inc. Călin Viorica, aceasta învăţându-l să îşi declare cartea de muncă originală pierdută la Monitorul Oficial şi să-i aducă la dosar anunţul din M.O.

Prin acest dosar fals de pensie C.J.P.P. Alba a fost prejudiciată cu suma de 73.310 lei RON.

Fiind audiat susnumitul a declarat că: “…..Am lucrat în perioada 1985-1989 la mina Băiţa ca şi muncitor necalificat. Aici am fost coleg cu Coasian Sabin cu care am păstrat o relaţie de prietenie. Prin primăvara anului 2006 m-am întâlnit cu acesta prin piaţa din oraşul Ştei. Cu această ocazie Sabin mi-a spus că pot să plătesc CAS-ul la mina Băiţa pentru a fi considerată vechime şi pot să îndeplinesc condiţiile de pensionare. Sabin mi-a cerut să-i duc adeverinţele cu vechime pe care le am acasă, copie după buletin, copie după livretul militar şi  suma de 3.000 lei care ar fi reprezentat CAS-ul şi plata deplasărilor pentru Sabin. 

După o săptămână m-am dus din nou la Ştei unde m-am întâlnit cu Sabin şi i-am dat acestuia banii şi actele cerute. Sabin mi-a spus că îmi va da răspunsul şi mă va căuta acasă. La o lună m-am întâlnit cu Sabin în or. Ştei, ocazie cu care acesta mi-a dat mai multe adeverinţe cu vechime în muncă şi mi-a spus să mă duc la casa de pensii să-mi fac dosarul de pensionare.

Eu m-am dus la Casa de Pensii Alba unde am depus actele pe care mi le-a dat Sabin. La Casa de Pensii Alba am predat adeverinţele de vechime inculpatei Călin Viorica zisă Vivi, care era angajată a Casei de Pensii. Aceasta din urmă mi-a spus  să mă duc să îmi declar cartea de muncă furată la Monitorul Oficial pentru că eu la dosar nu aveam carte de muncă. …………  După ce am dat anunţul în Monitorul Oficial, am dus o copie de pe Monitorul Oficial  şi chitanţa de plată a anunţului inculpatei Călin Viorica. Eu personal am completat cererea de pensionare.

După aproximativ 3 luni am primit decizia de pensionare având o pensie în valoare de 560 lei. Pensia a fost mărită în această perioadă până la suma de 1137 lei.  În prezent am primit de la Casa de Pensii o decizie de sistare de a pensiei. Mi-a fost prezentat dosarul meu de pensie, aflat în vol.28, fila 181-202 şi arăt că semnătura şi scrisul de pe cererea de pensionare î-mi aparţine. Menţionez că eu o cunoşteam pe inculpata Călin Viorica înainte de a mă pensiona, deoarece aceasta mai venea pe la Arieşeni şi se caza mai tot timpul pe la Neag Teodor. Călin Viorica mi-a fost prezentată de către Neag Teodor, acesta mi-a spus că Vivi lucrează la Casa de Pensii Alba……….”.

Susţinerile învinuitului în sensul că a avut reprezentarea că plăteşte contribuţii sunt evident mincinoase, făcute în scopul atenuării răspunderii penale. Vârsta necesară şi stagiul minim de cotizare pentru a ieşi la pensie sunt de notorietate. Susnumitul nu avea contract de asigurare, oricum contribuţiile nu se plătesc retroactiv, şi în nici un caz pentru condiţii speciale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite