Alba Iulia: UPDATE Directorul adjunct de la Finanţe, Ştefan Bogin, arestat preventiv pentru 29 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul adjunct al DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin, reţinut ieri de DNA pentru 24 de ore, este prezentat astăzi judecătorilor Curţii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.

UPDATE ora 22.10: Curtea de Apel Alba Iulia a făcut public, de asemenea, un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cosmin Muntean:

Astăzi, 12.11.2010, după o şedinţă de judecată prelungită, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Alba de arestare preventivă pentru 29 de zile a celor cinci inculpaţi, acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare. Competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Având în vedere că una din faptele pentru care sunt acuzaţi inculpaţii este aceea de trafic de influenţă pe lângă judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia în litigiul legat de funcţia de conducere a Direcţiei Finanţelor Publice Alba facem precizarea că hotărârile pronunţate de Curtea de Apel Alba Iulia în respectivul litigiu nu au fost favorabile inculpatului Bogin Anghel Ştefan.

Astfel, în dosarele 779/57/2010 şi 1120/57/2010 Curtea de Apel Alba Iulia a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Iacob Maria împotriva Ordinului Preşedintelui A.N.A.F. nr.1950/04.06.2010 prin care a fost detaşată din funcţia de director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba şi a dispus suspendarea (în 23.06.2010) şi, respectiv, anularea (în 29.09.2010) a ordinului atacat, ceea ce a determinat revenirea reclamantei Iacob Maria în funcţia de director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba.

UPDATE ora 21.45: Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut public un comunicat de presă imediat dupa sentinţa Curţii de Apel. Prezentăm în continuare conţinutul comunicatului:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba - Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:
SCUTEA DOINA, decanul Baroului Alba, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,
BOGIN ANGHEL ŞTEFAN, fost director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Alba, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă,
VULPE VASILE CLAUDIU, arestat preventiv în altă cauză pentru infracţiuni de crimă organizată, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă,
DUCA ALEXANDRU în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă,
RADU BOGDAN în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iunie 2009, inculpatul Bogin Anghel Ştefan a fost numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director.
Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu inculpata Scutea Doina, decanul Baroului Alba, pentru ca aceasta să intervină la judecătorii din cadrul Curţii de Apel Alba - Iulia în scopul respingerii acestei acţiuni.

Scutea Doina a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de conducere în cadrul D.G.F.P. Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare a unor datorii către bugetul de stat formulate de către Scutea Doina.

În schimbul intermedierii acordului cu Scutea Doina, inculpaţii Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru i-au cerut lui Bogin Anghel Ştefan acordarea de către instituţia pe care o conducea a unor tratamente preferenţiale societăţilor comerciale în care aveau interese directe (de exemplu, obţinerea de plăţi eşalonate pentru datoriile bugetare).

De asemenea, independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, întrucât inculpatul Radu Bogdan, fost consilier al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii de decizie în aprobarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la nivelul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a primit de la inculpaţii Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru suma de aproximativ 40.000 lei cu scopul de a asigura declararea eligibilităţii unui proiect depus de Duca Alexandru în numele unei societăţi comerciale din Alba-Iulia.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Scutea Doina, Bogin Anghel Ştefan, Duca Alexandru şi Radu Bogdan pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 12 noiembrie 2010, Curtea de Apel Alba - Iulia a dispus arestarea preventivă a tuturor celor cinci inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile.

UPDATE ora 21.00: Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea procurorilor DNA şi a emis în această seară mandate de arest preventiv pe numele celor cinci inculpaţi: Ştefan Anghel Bogin, Doina Scutea, Alexandru Duca, Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan. Avocaţii acestora au formulat recurs care se va judeca în zilele următoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE ora 18.10: Declaraţii făcute astăzi de trei dintre actorii implicaţi în derularea evenimentelor:

Viorel Jidveian, avocatul inculpatului Alexandru Duca: „Este acuzaţia Parchetului. Să vedem în măsura în care se confirmă probele. Eu zic că nu se va da mandat“.

Mircea Ioan Bleahu, avocatul Doinei Scutea: „Nu discut că sunt probe. Fiecare merge pe opinia lui. Dar nu este infracţiune. Statul trebuie să îi dea doamnei Scutea nişte bani. Arestarea se face pe criterii de fapt şi de drept. Nu este obligatorie. Este un singur dosar, dar doi inculpaţi (Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca, n.r.) mai au o faptă şi Parchetul a considerat că sunt conexe şi trebuie toţi judecaţi deodată. Din punctul nostru de vedere fapta celorlalţi este de competeţa Tribunalului şi cauza domnului Bogin şi a doamnei Scutea este de competenţa Curţii de Apel. Nu este conexitate între acest cauze“.

Alexandru Duca, inculpat în dosar:
„Sunt total nevinovat. Acuzaţiile care mi se aduc sunt de cumpărare de influenţă în favoarea doamnei Doinei Scutea şi a domnului Anghel Bogin, iar a doua se referă la fonduri europene. Există o acuzaţie de dare de mită din partea procurorilor DNA şi nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Sunt o persoană care am curajul răspunderii. Am luat atitudine. Am dat idei cu privire la reformarea oraşului. Sunt şi anumite acuzaţii politice, dar nu vreau să fac referire acum la ele“.

UPDATE ora 16.00: Şedinţa de judecată s-a terminat după aproape cinci ore, iar cauza a rămas în pronunţare. Alexandru Duca, Ştefan Bogin şi Radu Bogdan au plecat liberi în condiţiile în care le-au expirat ordinanţele de reţinere emise de procurorii DNA.

În arestul IPJ Alba au fost duşi doar avocata Doina Scutea, căreia îi expiră ordonanţa la ora 21.00, şi Claudiu Vulpe, care nu poate fi eliberat în condiţiile în care este arestat în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“.

Judecătorul a precizat la finalizarea şedinţei că pronunţarea se va face după cel puţin patru ore. Sentinţa în dosar este aşteptată după ora 20.00, în prezenţa inculpaţilor şi a avocaţilor acestora.

Rămâneţi pe alba.adevarul.ro pentru a afla dacă cei cinci inculpaţi vor fi arestaţi preventiv.

UPDATE ora 13.40: Soluţia judecătorilor este aşteptată cu interes de oameni de afaceri importanţi din Alba. Dorel Tamaş şi Gelu Iancu sunt acum pe holul Curţii de Apel Alba Iulia.

Dorel Tamaş ocupă locul 427 în Topul Forbes 500 miliardari. Omul de afaceri are o avere de 10 milioane de euro. Este proprietarul Hotelului Continental din Cluj-Napoca.

Gelu Iancu are afaceri în domeniul imobiliar.

UPDATE ora 13.30: Ordonanţa de reţinere a expirat şi în cazul lui Alexandru Duca. Omul de afaceri a părăsit sala de judecată şi a ieşit pe coridorul instituţie pentru a discuta cu rudele.

UPDATE ora 13.05: Şedinţa a fost reluată de judecători.

UPDATE ora 12.30: Lui Anghel Bogin, directorul adjunct al DGFP Alba, i-a expirat ordonanţa de reţinere. Bărbatul a părăsit sala de judecată. La această oră este se află pe holurile instituţiei, unde discută cu membrii ai familiei.

UPDATE ora 12.20: Şedinţa de judecată a fost întreruptă. Judecărorii au luat o pauză.

UPDATE ora 10.30: Ştefan Bogin a declarat la intarrea în sala de judecată că este nevinovat. „Sunt acuzat că aş fi intervenit într-un proces. Sunt nevinovat“, a spus directorul de la Finanţe.

UPDATE ORA 9.10: Avocata Doina Scutea, decanul Baroului Alba a  fost reţinuţă de procurorii DNA Alba Iulia. Femeia este cea de-a cincea persoană anchetată în acest dosar.

Procesul este programat să înceapă la 9.30. Alături de Bogin mai sunt aduşi în faţa procurorilor omul de afaceri Alexandru Duca şi foştii ofiţeri de informaţii (SIE) Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan, ultimul consilier în Ministerul Economiei.

„Lotul“ inculpaţilor mai cuprinde o a cincea persoană reţinută de procurori aseară târziu. Acuzaţiile aduse acestora sunt de trafic de influenţă, luare şi dare de mită.

Vom reveni cu amănunte.

Citiţi şi Ştefan Bogin, directorul adjunct al DGFP Alba, reţinut de procurorii DNA

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite