Alba Iulia: Soluţii pentru "bomba" ecologică din Apuseni (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Soluţii pentru "bomba" ecologică din Apuseni (GALERIE FOTO)
Alba Iulia: Soluţii pentru "bomba" ecologică din Apuseni (GALERIE FOTO)

Situaţia delicată în care se află exploatările miniere de stat de la Roşia Poieni şi Roşia Montană a stârnit interesul preşedintelui Traian Băsescu, care a vizitat, ieri, cele două locaţii din Munţii Apuseni.

Traian Băsescu a dorit să vadă, în special, care este realitatea în ceea ce priveşte iazul de decantare de la Valea Şesii, unde a fost depozitat sterilul rezultat în urma procesului de fabricaţie de la uzina din Roşia Poieni.

Atât uzina cât şi iazul sunt administrate de SC Cupru Min SA Abrud şi au fost concesionate în ultimii doi ani firmei Energo Mineral SA Bucureşti. Resprezentanţii societăţii Energo Mineral au renunţat la contractul de asociere cu Cupru Min pe motiv că exploatarea cuprului nu mai este rentabilă.

Acest lucru pune în pericol activitatea de ecologizare a iazului de la Valea Şesii şi poate duce la producerea unui accident ecologic cu repercursiuni pe râurile Arieş şi Mureş, şi pe fluviul Dunăre în Ungaria.

„Crimă în pregătire”

„Nu poţi să stai cu o asemenea bombă ecologică. Asta e o crimă în pregătire. Trebuie găsite soluţii”, a declarat şeful statului după ce a vizitat cariera de la Roşia Poieni şi i s-a adus la cunoştinţă faptul că întreaga platformă nu mai este iluminată electric, iar rezervele de apă şi var necesare neutralizării apelor acide se termină luni.

“Am avea nevoie de o investiţie de aproximativ 40 de milioane de euro ca să putem să începem producţia. Avantajul ar fi că am putea face şi producţie şi am menţine şi locurile de muncă. Au fost făcute toate proiectele şi s-a emis şi o hotărâre de Guvern, dar nu au fost fonduri până acum”, a spus directorul Cupru Min, Nicolae Pavel. Preşedintele a recomandat realizarea unui proiect din fonduri europene, însă i s-a spus că banii de la Uniunea Europeană vind doar pe proiecte de închidere totală a unor asemenea zone cu probleme din punct de vedere ecologic.

Traian Băsescu nu a oferit o soluţie concretă, însă a lăsat să se înţeleagă că va susţine un viitor proiect de investiţie a statului la Roşia Poieni. Iazul de la Valea Şesii se întinde pe 130 de hectare şi cuprinde zeci de milioane de tone de steril. Valoarea costurilor necesare ecologizării se ridică zilnic la 100.000 de lei, fiind deversate în fiecare zi aproximativ 70 de tone de var pentru neutralizarea apelor acide.

Potrivit directorului Nicolae Pavel, această activitate trebuie realizată permanent, cel puţin 50 de ani de acum înainte, chiar dacă exploatarea minieră nu va mai funcţiona.

Controversa de la Roşia Montană


Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, ieri, şi cariera fostei exploatări de stat de la Roşia Montană, închisă din anul 2006. Întreaga comunitate de aici este implicată activ în controversa privind proiectul minier privat, iniţiat de compania româno-canadiană Roşia Montană Gold Corporation.

“Aici părerea mea e că toată lumea ţipă, fiecare vrea sa îşi audă doar vocea lui. Nimeni nu vrea să spună astfel încât să se găsească o soluţie. Trebuie satisfăcute ambele comandamente, şi cel istoric şi cel de exploatare, cred eu”, a afirmat preşedintele.

Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a încercat să îl convingă pe şeful statului că singura soluţie pentru comunitatea din zonă este mineritul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite