Alba Iulia: Ruinele unei clădiri romane descoperite în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Ruinele unei clădiri romane descoperite în centrul oraşului
Alba Iulia: Ruinele unei clădiri romane descoperite în centrul oraşului

Un edificiu roman din secolele II-III a fost descoperit pe strada Traian din Alba Iulia în timpul unor săpături de descărcare arheologică. Descoperirea a fost făcută pe un teren pe care urmează să fie construit un complex de locuinţe format din două blocuri cu 140 de apartamente, locuri de parcare şi un parc.

Descărcarea de sarcină arheologică a scos la iveală o clădire romană care determină întârzierea lucrărilor. „Ne aşteptam să găsim urme ale istoriei în această locaţie. Existau indicii în acest sens. Săpăturile au confirmat faptul că aici locuia unul dintre potentaţii locali din timpul dominaţiei romane”, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Investiţii şi cheltuieli

Fosta clădire Vinalcool a fost dărâmată în urmă cu aproximativ doi ani, iar terenul a fost achiziţionat de un albaiulian, Adrian Emil Negruţiu, întors în ţară după ce a petrecut 10 ani în Spania. Potrivit legii investitorul suportă toate costurile descărcării arheologice.

„Am discutat cu reprezentanţii Muzeului Unirii din Alba Iulia şi am găsit de cuviinţă să facem tot posibilul să punem în valoare aceste ruine romane. Aşteptăm avizul de la Ministerul Culturii pentru a muta tot ce am găsit în mijloc, adică în parcul pe care îl vom construi în acest cartier. În timp toate cheltuielile vor fi amortizate, cu toate că legea românească îl obligă pe investitor să crească preţul cheltuielilor suportate de viitorii proprietari ai locuinţelor şi nu e corect”, a afirmat Adrian Emil Negruţiu.

Locuinţă pentru un lider al comunităţii

Potrivit arheologilor de la Muzeul Unirii din Alba Iulia ruinele descoperite arată că imobilul avea mai multe încăperi din zid de piatră şi că aici trăia unul dintre oamenii importanţi din fosta comunitate romană.
„Toată clădirea avea încălzire subterană. Afară exista curtea interioară unde a fost descoperit şi mormântul unui copil, dar şi statuia unei zeităţi profanate de cei care au urmat romanilor. Ruinele respectă întocmai planimetria unei case romane clasice”, a spus Gabriel Rustoiu.

Contrar aşteptărilor, toate acestea au fost găsite doar într-o parte a terenului, cealaltă fiind o zonă de mlaştină unde cel mai probabil a existat un râu. Pereţii edificiului descoperit au fost afectaţi pe alocuri de clădirea fostei fabrici de alcool.

„În 1912-1916 când a fost ridicată clădirea nu existau arheologi în Alba Iulia. Fabrica a fost construită fără ca zona să fie examinată”, a explicat Gabriel Rustoiu.

Parc şi muzeu

Ruinele descoperite pe strada Traian vor fi mutate în parcul din cadrul cartierului, evitându-se astfel pierderea acestora. „Am ajuns la o înţelegere cu proprietarul care a fost de acord ca toate aceste ruine să fie salvate şi deschise publicului larg. Dacă le lăsăm aşa vor rămâne la subsolul complexului unde se vor pierde. Vrem să evităm o astfel de situaţie”, a adăugat directorul Muzeului Unirii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite