Alba Iulia: Portret. Ioan Ciufudean face haine de blană de peste 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret.  Ioan Ciufudean face haine de blană de peste 50 de ani
Alba Iulia: Portret. Ioan Ciufudean face haine de blană de peste 50 de ani

Ioan Ciufudean este recunoscut drept cel mai bun blănar din Alba Iulia. Renumele său a depăşit însă graniţele judeţului. De-a lungul anilor a obţinut, la târguri şi chiar la prezentări de modă, mai multe diplome pentru hainele de blană pe care le crează.

Blănăria este o meserie pe cale de dispariţie la fel ca şi croitoria sau cizmăria. La Alba Iulia mai sunt însă meşteri care cunosc tainele acestor meşteşuguri în profunzime. Unul dintre aceştia este Ioan Ciufudean.

Investiţie pe viaţă


Blănarul şi-a făcut mai întâi ucenicia alături de unchiul său, iar mai apoi a lucrat în perioada 1957-1969 la o fabrică de pielărie de la Orăştie. După aproape zece ani s-a întors la Alba Iulia unde mai lucrează şi acum.

„Atelierul pe care îl am acum este mic. Lumea nu prea mai vine să facă haine de blană la comandă. Prin anii 70-80 eram însă şeful unei secţii de blănărie unde lucrau aproximativ 50 de oameni, la momentul acela cred că îmbrăcam pe toată lume din Alba Iulia şi din jur”, a spus meşterul blănar. Majoritatea celor care mai trec, acum, pragul atelierului de blănărie doresc reparaţii sau modificări la haine mai vechi. „Mi s-a întâmplat, de mai multe ori, să repar haine pe care le-am croit sau le-am cusut eu în urmă cu ani de zile. Pielea şi blana dacă e lucrată cum trebuie ţine mult, e o investiţie pe viaţă”, a afirmat Ioan Ciufudean.

Meserie migăloasă

Meşterul din Alba Iulia spune că în meseria de blănar trebuie să ai multă răbdare deoarece procedeele sunt migăloase şi foarte multe.
Important este după părerea lui să îţi placă să munceşti şi să înveţi totul de la momentul în care pielea e dată jos până la finisajele cele mai fine de care are nevoie o haină de blană care se încadrează în categoria articolelor de vestimentaţie de lux.

„Sunt câteva zeci de etape diferite în pregătirea pieli sau a blanei pentru a face mai apoi ceva din ea. Trebuie să şti tot şi să ai răbdare”, spune meşterul blănar din Alba Iulia. Pentru că a avut răbdare şi i-a plăcut meseria din mâna lui Ioan Ciufudean au ieşit haine de blană, manşoane, căciuli sau gulere, multe dintre ele premiate.
„Eram întotdeauna chemat la concursurile din Bucureşti sau la spectacolele de acolo. Am adunat diplome pentru unele din lucrurile pe care le-am făcut. Eu lucram mai mult haine în stil clasic pentru că rămâne mereu la modă şi îşi păstrează eleganţa. O haină clasică poate fi purtată atât la pantalon cât şi la fustă, indiferent de preferinţe ”, a completat Ioan Ciufudean.

Printre personalităţile cunoscute pe care meşterul blănar de la Alba Iulia le-a îmbrăcat se numără Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, cu care a rămas prieten.

Aţi mai făcut şi alt fel de pregătire în domeniu?
I.C.:
„Am avut ocazia, de mai multe ori să văd cum se lucrează blana în alte ţări. Am fost în schimburi de experienţă în Polonia, Ungaria, Germania şi în Mongolia. Există diferenţe. În România hainele se fac mai simplu. La fel şi căciuliele care sunt diferite de ceea ce se poartă în Mongolia, de exemplu”.

Care este cea mai scumpă blană?
I.C.:
„Cea mai apreciată este hermina care are părul scurt şi este lucioasă. Seamănă cu blana de bizon sau cu blana de nurcă, care e însă mai puţin valoroasă. Hainele de blană de hermină costă aproape 10.000 de euro şi sunt articole de lux”. 

Ce-i place: „Îmi place să stau de vorbă cu oamenii şi să îi ajut cât pot. Nu am vorbit niciodată de rău pe nimeni. Îmi place curăţenia, este o boală pentru mine. Blănăria e o meserie mai aparte. Trebuie să fie tot timpul curat şi spălat, dacă nu se face miros. Am o grădină de care mă ocup, şi acest lucru îmi place foarte mult. Îngrijesc via, pomii, florile”.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii invidioşi. Aşa nu realizezi nimic. Totdeauna în viaţă, unul a avut cap, unul a avut putere. Dacă eşti modest ai mai mult de câştigat. Am fost modest întotdeauna şi nu am dat înapoi de la ce am crezut că pot realiza”.

Profil
Născut: La 24 aprilie 1940, la Blaj în judeţul Alba
Studii: Şcoala de meşteri
Familie: Căsătorit, are doi nepoţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite