Alba Iulia: Ploaia şi frigul au alungat turiştii de pe Muntele Găina (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Ploaia şi frigul au alungat turiştii de pe Muntele Găina (GALERIE FOTO)
Alba Iulia: Ploaia şi frigul au alungat turiştii de pe Muntele Găina (GALERIE FOTO)

Câteva mii de turişti au fost prezenţi timp de două zile la sărbătoarea "Tîrgul de fete" de pe Muntele Găina. Weekendul le-a rezervat participanţilor o zi cu soare şi una cu ploi, vânt şi ceaţă

Ceaţa şi frigul pătrunzător au alungat turiştii de pe Muntele Găina. Ieri, mai puţin de patru mii de oameni s-au încumetat să urce pe platoul montan aflat la aproape 1.500 metri altitudine.

Ploaia şi frigul au pus stăpânire pe ţinutul Apusenilor, iar traficul spre vârful muntelui a devenit greoi, drumul forestier creând probleme conducătorilor auto obligaţi să urce şi să coboare în coloană 12 km.

Manifestare la nouă grade Celsius

Cei care s-au încumentat să urce, totuşi, au avut parte de un program desfăşurat la 9 grade Celsius. Înveliţi în pături turiştii se perindau pe la tarabele comercianţilor, mai puţini decât în alţi ani.

Mulţi dintre participanţi luaţi pe nepregătite de valul de frig chiar au renunţat la ideea de a-şi continua weekendul pe Muntele Găina şi au rămas jos, în comuna Avram Iancu, sau au plecat pur şi simplu acasă.

Ca în fiecare an, manifestarea a debutat cu o slujbă şi un ceremonial de depunere de coroane la Crucea Iancului, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Ulterior, au fost vizitate expoziţiile de artă populară, târgul meşteşugarilor populari şi târgul gastronomic.

„Am pregătit mămaliguţă cu brânză, sărmăluţe cu carne, vărzar cu lobodă, pomana porcului, ţuică de mere originală. Am adus aici câte puţin din toate”, a spus Traian Muntean, din comuna Şugag, participant la târgul gastronomic.

Comercianţi puţini

Tarabele comercianţilor mai puţine la număr decât în alţi ani nu au prea avut „succes”. Turiştii nu au manifestat un interes deosebit pentru chilipiruri sau chiar produsele de artizanat.

Din cauza frigului mulţi comercianţi au preferat să renunţe la ideea a rămâne pentru a-şi mai vinde marfa, pe când alţii mai optimişti au continuat să spere.

 „Am venit aici cu costume populare pe care le fac cu mâna mea la război sau le ţes. Un astfel de costum valorează între 600 şi 1.200 lei. Anul acesta vin pentru prima dată la Târgul de fete în calitate de comerciant şi sper să şi vând ceva”, a spus Şchiop Ivan Sabina din comuna Albac.

Programul artistic s-a desfăşurat aşa cum a fost stabilit iniţial, iar concursul Cultură pentru cultură, parada populară, momentele folclorice, recitalurile şi focurile de artificii au fost pe placul participanţilor. La finala concursului Cultură pe Cultură au participat reprezentanţi ai comunelor Bucium, Daia Română, Galda de Jos, Jidvei şi Sohodol.

Câştigători au fost artiştii populari din Sohodol, urmaţi de cei din Galda de Jos şi Bucium. Efortul acestora a meritat din plin având în vedere valoarea premiilor. Primul loc a primit 50.000 de lei, locul al doilea 30.000 de lei, iar al treilea – 20.000 de lei.

Istoria  "Târgului de fete"


“Târgul de fete” este atestat documentar din anul 1816 şi are loc pe platoul montan al Muntelui Găina, aflat la graniţa dintre judeţele Alba, Arad şi Hunedoara. Istoricii susţin că apariţia manifestării s-a datorat necesităţii de comunicare între oamenii acestor locuri ce trăiau în aşezările izolate şi risipite din Munţii Apuseni.

Târgul a facilitat nu numai relaţii economice între locuitorii din Apuseni ci şi relaţii matrimoniale. Astfel se înfiripau idile, care, uneori, se finalizau cu cereri în căsătorie. Fetele nu se cumpărau, ci se luau.

Legenda spune că fetele de măritat veneau pe munte cu carul încărcat cu zestrea lor. Astăzi, târgul este doar un prilej de distracţie atât pentru moţii din zonă, cât şi pentru turişti.

Organizatorul principal al evenimentului, Consiliul Judeţean Alba a înregistrat marca “Tîrgul de fete” la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite