Alba Iulia: Medicul cu 500 de pacienţi în vârf de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Molnar Gheza este medic de familie în Aiud, dar se ocupă şi de pacienţii din comuna Rîmeţ. Face naveta o dată sau de două ori pe săptămâna pentru a oferi consultaţii locuitorilor.

„Ghezu“, cum mai este numit medicul de prieteni, este aşteptat cu nerăbdare de fiecare dată de oamenii din comună. Pentru mulţi dintre ei este singura soluţie pentru a-şi alina durerile. Aceasta pentru că atunci când urcă la munte, Molnar Gheza (63 de ani) cumpără şi medicamentele de care au nevoie pacienţii săi.

Comuna nu poate susţine medic permanent


„Scăderea banilor pentru sănătate a dus la renunţarea la un medic permanent în comună. A contribuit şi scăderea drastică a locuitorilor de aici. Tinerii pleacă la oraşe pentru că nu au cu ce să trăiască. Niciun medic nu vrea să stea aici. Eu vin o dată sau de două ori pe săptămână. Am aproape 500 de pacienţi, din care ceva mai mult de jumătate au asigurări de sănătate. Din aceştia, peste 100 sunt măicuţele de la Mănăstirea Rîmeţ“, a afirmat medicul.

La dispensar rămâne permanent doar asistenta, care trebuie să facă faţă la eventualele urgenţe. Medicul îi dă de fiecare dată recomandările necesare şi îi spune care sunt pacienţii ce trebuie monitorizaţi. Dacă o urgenţă impune prezenţa doctorului, acesta se urcă în maşină şi parcurge cei 20 de kilometri până în sat pe un drum judeţean plin de gropi.

Molnar Gheza se ocupă de problemele medicale ale locuitorilor din Rîmeţ de aproximativ doi ani. A revenit aici după mai bine de 30 de ani. În tinereţe a fost medic şi locuia permanent în comună.

„Trebuie să iei hotărâri rapide şi bune“

„Când am venit prima dată, în anii 70”, nu exista cabinet medical. Era doar o cămăruţă în incinta şcolii, care era şi cabinet şi locuinţă pentru medic. În prima mea zi de lucru au venit două femei, dintre care una trebuia să nască. A născut în scurt timp în patul în care trebuia să dorm eu. A fost prima naştere la care am asistat. Am făcut noapte albă, deoarece a dormit mama cu copilul în pat, iar eu am vegheat într-un colţ, lângă sobă”, a spus Molnar Gheza.

Doctorul este pasionat de medicină la sat şi spune că oferă satisfacţii la fel de multe ca la oraş. „La munte nu ai multe mijloace de investigare şi trebuie să iei hotărâri rapide şi bune, iar dacă nu ai medicamentaţia necesară şi nu iei hotărârea cea mai bună, pierzi pacientul. Este de neînchipuit sentimentul pe care-l ai când eşti pus în situaţia de a salva o viaţă şi nu poţi să faci acest lucru, dar nici nu-ţi poţi închipui ce satisfacţie ai când reuşeşti acest lucru”, a mai afirmat medicul.

Comuna Rîmeţ are acum puţin peste 700 de locuitori, după ce în 2002 avea 970 de persoane, iar în urmă cu 15 ani populaţia trecea de 1.100 locuitori. Nu are reţea de apă potabilă sau canalizare. Este compusă din 13 sate răspândite pe culmile şi în văile Munţilor Trascău.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite