Alba Iulia: Maria Vlad tricotează şi brodează la Căminul de persoane vârstnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Vlad a lucrat la cantina din Teiuş o viaţă întreagă. Când s-a pensionat s-a apucat de brodat şi croşetat, iar astăzi, la 84 ani, aceasta este singura sa pasiune.

Profil:
Data şi locul naşterii: 26 august 1926, Bucerdea Grânoasă, Alba
Studii: 4 clase primare
Familie: văduvă

Maria Vlad a crescut cunoscând îndeaproape munca pământului. A lucrat acasă cu părinţii până la 20 de ani. Îşi aminteşte că a învăţat să croşeteze şi să brodeze încă din copilărie, însă nu s-a simţit niciodată atrasă de aceste activităţi. „Mama merge la şezătoare şi eu cu ea, însă nu eram foarte bucuroasă să fac lucru de mână. La noi în sat se muncea mai mult pământul. Erau foarte importante rezultatele acestei munci decât altceva“, a povestit femeia.

După ce a încheiat primele patru clase părinţii au hotărât că este suficient de mare să îi ajute la munca pământului, aşa că Maria nu a mai urmat niciodată altă şcoală. „La acea vreme dacă ştiai să citeşti era suficient. Aveai carte destulă să te descurci“, a spus Maria Vlad.

A muncit cot la cot cu familia sa, iar la vârsta de 20 ani s-a căsătorit şi s-a stabilit în Teiuş. Aici a lucrat până la pensionare ca îngrijitoare la cantina liceului. „Eram responsabilă de cantină şi de grădina şcolii. A fost bine pentru că astfel am fost alături şi de cei doi copii“, a afirmat bătrâna.

Soţul său a fost cel care a încurajat-o după pensionare să-şi găsească activitate în lucrul de mână. „Când m-am apucat de croşetat, mai mult decât o făcusem până atunci, mi-am dat seama că este o modalitate să îmi umplu timpul şi să uit de greutăţi. Lucram nopţile până târziu cu mult drag şi cu gândul că munca mea va fi apreciată şi va rămâne copiilor. Soţul meu m-a înţeles şi îmi admira munca, chiar dacă zicea câteodată că muncesc prea mult“, a spus femeia.

Nu s-a gândit niciodată să-şi vândă munca, ci a transformat-o în pasiune. Astăzi când a rămas singură după ce fiica s-a stins, a decis să trăiască la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia unde, de dimineaţa până seara se îndeletniceşte cu lucru de mână“, a spus Maria Vlad.

De unde vă procuraţi aţa şi cât lucraţi la ceea ce faceţi?

M.V.: „Merg în magazinele de mâna a doua de unde cumpăr pluovere sau haine croşetate pe care apoi le spăl şi le desfac. Din aţă fac ceea ce vreau şi am nevoie: veste, ciorapi, pluovere, fuste, orice am nevoie sau ce consider că aş putea oferi vreodată cuiva. Lucrez de la câteva zile la câteva săptămâni, depinde de cum mă simt“.     

Consideraţi că lucrurile făcute de mână mai sunt apreciate?

M.V.: „Nu cred că pe tinerii de astăzi îi mai interesează. Ei nici măcar nu se mai îndeletnicesc cu aşa ceva. E păcat pentru că eu am făcut de mână inclusiv perdea în casă, feţe de masă, cearceafuri şi am trăit bine. Pot zice că am scutit inclusiv din cheltuieli astfel. Astăzi lucrez mai mult în lunile de iarnă“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite