Alba Iulia: Cosmin Zidurean este omul cu vinul de la Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmin Zidurean prezintă calităţile vinurilor româneşti în pauzele meciurilor de la mondialul de fotbal din acest an. Cugireanul are şi o rubrică despre vin în emisiunea „Viaţa satului“, de la TVR1.

Născut: la 2 octombrie 1964 Cugir, jud. Alba
Studii: Facultatea de medicină generală din Bucureşti, Facultatea de regie, Actualmente masterand la Tehnici moderne de vinificatie, managmentul si marketingul vinului la Fac. de horticultura din cadrul USAMV Bucuresti.
Familie: Divorţat, o fată de 10 ani


Cosmin Zidurean a absolvit Facultatea de medicină generală şi timp de trei ani a profesat la secţia de ortopedie a spitalului Sf. Ioan din Bucureşti. Mai apoi şi-a îndreptat atenţia spre regie.

A învăţat despre vinuri de la un sas

Marea sa pasiune este însă viticultura. La acest moment este proprietarul a cinci hectare de vie la Carcaliu, în podgoria Sarica Niculiuţel, judeţul Tulcea. Cugireanul spune că a avut norocul să înveţe despre vinuri încă din copilărie.

„Şansa a făcut ca în clasele a doua şi a treia să învăţ într-o şcoală germană, la Valea Lungă, peste deal de Jidvei. Am stat în casă la un sas, Herr Binder,  un om care m-a tratat ca pe nepotul lui şi care mi-a povestit despre fiecare butuc de viţă pe care îl avea. Mă ducea în pivniţă şi îmi dădea să miros vinurile. Omul asta avea şapte clase dar o întreagă bibliotecă de enologie.  Nu intra în pivniţă până nu se spala, se îmbraca curat, îşi punea un halat alb şi o centură cu alcool-metru, densimetru şi termometru. Intra în pivniţă ca popa în biserică.  Asta m-a marcat pe viaţă“, a spus Cosmin Zidurean.

Vinul trebuie ales în funcţie de moment şi starea de spirit

Cugireanul spune că nu are un vin preferat şi că această băutură trebuie aleasă în funcţie de starea de spirit. „Nu ştiu care e vinul meu preferat cum nu ştiu care este cartea mea preferată sau piesa muzicală preferată. Nu suntem la fel în fiecare clipă, alegerea depinde de moment. Într-o seara cu prieteni şi cu iepure la cuptor aş alege Cadarca 2005 a lui Bala Geza de la Wine Princess. Ca să rup gura unui amic din străinătate aş alege Flamboaiant de la Davino. Când numa şăd şi mă gindesc la urmatoarea carte m-aş împărtăşi cu Smerenie de la Oprişor. Pe malul mării şi contemplînd înserarea aş vrea lângă mine un roze din Băbeasca. Deşi momentele sunt diferite tot vin cer, nu vrei acelaşi vin la nuntă, la botez şi la înmormintare. Vorba bunicului lui Ioan Besoiu: singurul vin rău e ala pe care ţi-l pune popa pe piept“, a mai spus Cosmin Zidurean.

Prezentatorul spune că în viitor vrea să construiască şi o cramă, dar până la acel moment degustă vinul şi  în alte spaţii şi cu alte ocazii, atunci când scrie. Cosmin Zidurean spune că mai bea cu plăcere şi siropurile natural, apa plată şi limonada. „Îmi plac şi bitterul (vin roşu asamblat cu distilat de vin şi sirop de cireşe amare) şi distilatele de vin învechite, mai ales Armagnac-urile“, a mai spus cugireanul.

Cum aţi ajuns la TVR?

C.Z.: „Prima dată de pe plaja, de la 2 Mai. Am aflat despre un concurs şi m-am dus. Era in 93. Atunci Iosif Sava m-a vrut foarte tare. Între 99 şi 2003 am avut un cabinet de medicină de familie. M-am întors pentru o lună la solicitarea lui Horia Romanescu şi iată-mă şi azi tot aici. În primul rînd fiindcă mă simt între prieteni şi chiar pot face lucruri folositoare. Dar nu cred că lucrurile ar fi evoluat aşa dacă nu prindeam la întoarcere perioada de managment realmente stralucit a lui Valentin Nicolau. A fost un moment istoric pentru TVR, părerea mea.“

Ce calităţi trebuie să întrunească un vin ca să fie considerat „de excepţie“?

C.Z.: „Păi să fie de excepţie, adică, diferit, special, ieşit din comun. Acolo omul ajută la selecţia strugurilor şi la devenirea vinului dar minunea e de la Dumnezeu, prin anul pe care ni-l oferă.“

Ce-i place: „Teatrul, filmul, muzica, istoria, sportul şi mai ales navigatul cu vela, vânătoarea. Îmi place sa gătesc. Am căştigat o mulţime de medalii de aur la categoria creaţie la concursul internaţional de gătit în aer liber, printre învinşi numarându-se Florin Bercea de la Cabana Vânatorilor (Predeal). La gătit, ca şi la revista şi la filmele despre vin am facut echipa cu prietena şi partenera mea, Gabriela Maris şi evident cu Sofia, care şi aici pare cea mai talentată.“

Ce nu-i place: „Politica dimboviţeană în sensul urât al cuvântului şi asta chiar şi atunci când are spoiala ardelenească. Mitocănia, manelele, populismul ieftin, ideeile râmbiţate dar neasumate, vorba lui Titu Maiorescu, formele fără fond.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite