Alba Iulia: Albacul a fost două zile capitala turismului rural (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Albacul a fost două zile capitala turismului rural (GALERIE FOTO)
Alba Iulia: Albacul a fost două zile capitala turismului rural (GALERIE FOTO)

Reprezentanţi ai unor agenţii de turism din mai multe localităţi ale ţării au participat, ieri şi astăzi, în comuna Albac la cea de-a V-a ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural.

Comuna Albac a fost pentru două zile capital turismului rurat românesc. Târgul a fost organizat sub patronajul Ministerului Turismului, de către Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Albac şi are ca scop principal promovarea potenţialului turistic al zonei Munţilor Apuseni.

Agenţiile de turism prezente îşi au sediul în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Târgu Jiu, Orăştie, Piteşti, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea şi Sibiu.

Excursii la pensiuni

Pentru ca oferta pensiunilor din zonă să fie cunoscută şi, ulterior, prezentată de agenţiile de turism, au fost organizate deplasări la pensiuni din Gârda, Arieşeni, Lupşa, Vidra, Sălciua şi Albac.
De asemenea, operatorii de turism au vizitat câteva dintre atracţiile naturale din zonă cum ar fi Cascada Pişoaia, Dealul cu Melci şi Casa Memorială “Avram Iancu”.

În localităţile din zona montană de nord a judeţului Alba există peste 200 de pensiuni agroturistice, majoritatea certificate de ANTREC. Numai în comuna Albac sunt înregistrate oficial 50 de pensiuni.

“Turismul reprezintă singura şansă pentru noi. Acum 10 ani erau câteva pensiuni. În ultimii ani numărul lor a crescut şi este bine pentru că vin turiştii şi cheltuie banii aici. Pe lângă condiţiile foarte bune oferim şi alte distracţii, cum ar fi caiac-canoe pe Arieş, plimbare cu ATV-ul şi excursii la monumentele istorice şi naturale din Apuseni”, a spus Ioan Popa, proprietarul a trei pensiuni în comuna Albac.

Expoziţii şi concursuri

Ca în fiecare an, meşterii tradiţionali  în lemn din Apuseni au avut ocazia să îşi prezinte produsele în cadrul unei expoziţii cu vânzare. Vizitatorii târgului au putut cumpăra doniţe, ciubere, fluiere, tulnice şi alte obiecte făcute din lemn.

De asemenea, turiştii prezenţi au avut posibilitatea să achiziţioneze icoane pictate din coji de ouă sau din fire de paie, ştergare sau traiste şi chiar o ladă de zestre veche de peste un secol.

Printre cele mai apreciate produse expuse, spre vânzare, de către meşterii populari s-au numărat icoanele pictate pe coji de ouă de către Mircea Bodea, din Cluj Napoca, sau cele realizate din paie de către Gheorghe Munteanu, din Oneşti, membru al Asociaţiei „Pro Vulcan” din Abrud.

Un alt meşter prezent la târg a fost Ioan Podean, din Şugag, de pe Valea Sebeşului, care a expus spre vânzare troiţe cu icoane sculptate în lemn de fag sau icoane în stil bisericesc, tot din lemn, care costă 1.000 de lei.

Organizatorii au pregătit şi un concurs de pescuit în râul Arieş, o degustare de vinuri precum şi un concurs gastronomic cu reţete tradiţionale din zonă. Aseară, participanţii au avut posibilitatea să guste preparate din carne de berbec, oaie, porc, bou la proţap în cadrul unui “ospăţ pe Valea Arieşului”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite