Alba: Haos pentru angajaţii din spitalele desfiinţate. Zeci de oameni, fără loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Ministerul Sănătăţii a bifat închiderea a trei spitale din Alba, în urmă a rămas jale. Singura soluţie pentru personalul TESA şi administrativ este şomajul, pentru că în unităţile medicale rămase nu sunt posturi vacante.

În total, la spitalele din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna lucrau, înainte de desfiinţare, aproximativ 250 de persoane. Cel puţin teoretic, în spitalele rămase sunt vacante acum 89 de posturi pentru medici, asistente şi personal medical auxiliar.

 Închiderea Centrului de Sănătate din Baia de Arieş a însemnat şi pierderea locului de muncă pentru aproape 80 de persoane. Deocamdată, la Direcţia de Sănătate Publică Alba s-au depus 41 de cereri de redistribuire. Cea mai dificilă situaţie este pentru personalul TESA şi administrativ.

Salvarea, secţia externă de Psihiatrie

„Eu am lucrat patru ani ca fochist la Centrul de Sănătate din Baia de Arieş. Acum, am ajuns în situaţia să nu mai am un loc de muncă. În cel mai fericit caz voi fi reangajat la viitorul azil de bătrâni, însă doar din luna  mai. O să rămânem neplătiţi pe luna aprilie. Şi aşa salariul era de numai 800 de lei“, a spus Vasile Hădărugă, de 40 de ani, din Baia de Arieş.

Primăria mizează pe înfiinţarea unei secţii de Psihiatrie cu 25 de paturi, subordonată Spitalului Judeţean. „Dacă s-ar aproba înfiinţarea acestei secţii, ar fi reangajate 18 persoane. Ceilalţi ar urma să lucreze la viitorul cămin de bătrâni. Există şi riscul ca oamenii care nu –şi vor găsi un loc de muncă în alte spitale să nu îşi încaseze salariile pe  aprilie“, a punctat primarul din Baia de Arieş, Gheorghe Bora.

Personalul TESA şi administrativ, în şomaj

Nici la Ocna Mureş situaţia nu este mai bună pentru cei 38 de referenţi, contabili şi muncitori, care au lucrat la spitalul orăşenesc închis de la 1 aprilie.

„Cereri de redistribuire au depus doar cadrele medicale şi personalul medical auxiliar. Pentru noi există o singură soluţie: şomajul. Spun asta, pentru că nu există posturi vacante în spitalele rămase în Alba“, a completat şi Maria Sasu, referent la fostul spital din Ocna Mureş.

Personalul medical îşi leagă speranţa găsirii unui loc de muncă de Spitalul de Urgenţă Alba, unde au fost depuse până acum 58 de solicitări de angajare.

„Noi am emis dispoziţiile de redistribuire pentru 34 de asistente medicale, 23 de infirmiere şi pentru un medic rezident. Este numărul maxim de solicitări pe care îl putem onora. Acum noi trebuie să cerem Ministerului Sănătăţii suplimentarea fondurilor pentru cheltuielile de personal, ca să putem acoperi şi salariile pentru personalul nou angajat“, a explicat Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului de Urgenţă Alba.

„Deocamdată nu s-a găsit o soluţie pentru personalul TESA şi auxiliar, în sensul că nu sunt posturi în spitalele din judeţ“, a declarat Marius Sepi, liderul Sanitas Alba.

Strategia autorităţilor din Alba  prevede ca după preluarea angajaţilor, să fie înfiinţate secţii externe ale Spitalului Judeţean în cele trei oraşe, în limita a 1.915 paturi care pot fi finaţate de Casa de Asigurări de Sănătate în Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite