Alba: FOTO Obiecte inestimabile expuse în premieră la Biblioteca Batthyaneum. Un urmaş al lui Batthyány prezent la eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pot fi admirate cărţi, manuscrise sau obiecte personale precum o călimară, un pahar pe care este reprodus cu blazonul familiei sau o ramă de tablou decorată cu pietre semi-preţioase. Expoziţia este organizată cu ocazia împlinirii a 270 de ani de la naşterea episcopului Marelui Principat al Transilvaniei, cel care a pus bazele Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. La vernisaj a luat parte şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Manuscrise şi obiecte personale ale episcopului Ignás Batthyány au fost expuse astăzi în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

image

La evenimentul intitulat „Ignatius Sallestius A Batthyan (1741-1798). Ad Honorem“ a participat ministrul Culturii, Kelemen Hunor, Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naţionale a României şi Dominique Batthyány-Bastianello, urmaşă a episcopului Transilvaniei.

image
image

Dominique Batthyány-Bastianello (în costum negru), urmaşa episcopului Batthyány

„Această colecţie este unică în Europa şi găzduieşte obiecte şi lucrări care ne-au unit cu Roma, cu partea occidentală a Europei. Cred că la 270 de ani de la naşterea episcopului Batthyány, colecţia sa trebuie să ajungă publicului, iar biblioteca să fie vizitabilă“, a spus ministrul Kelemen Hunor.

image

Exponate unicat

Episcopului Ignás Batthyány a scris un număr de 11 lucrări, unele tipărite, altele în manuscris.

image

„Printre cărţile expuse se numără primul volum al lucrării «Leges Ecclesiasticae» care a fost publicat de autor în anul 1875 în tiparniţa institutului.

image

Următoarele două volume ale lucrării au fost publicate prin grija unui episcop, la Cluj, în 1827“, a precizat Doina Hendre-Biro, directoarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.

image
image

Aceasta a precizat că selecţia obiectelor expuse a fost una riguroasă în încercarea de a prezenta omul, episcopul şi cercetătorul Ignás Batthyány.

image

„Vizitatorii expoziţiei pot admira un relicvar încastrat în sticlă care prezintă o scena biblică.

image

Un alt obiect deosebit care i-a aparţinut episcopului este un pahar pe care este reprodus blazonul familiei nobiliare primit lăsat moştenire de la bunicului său“, a mai spus Doina Hendre-Biro.

image

Un spaţiu consistent al expoziţiei este destinat veşmintelor pe care le-a purtat Batthyány, care a fost episcop al Transilvaniei între 1781 şi 1798. Este expusă o tiară episcopală şi diverse obiecte de cult.

image
image



Peste 50.00 de cărţi

În anul 1789 episcopul a fondat institulul care-i poartă numele şi care adăposteşte astăzi Biblioteca Batthyaneum, care este una dintre cele mai importante instituţii de acest gen din sud-estul Europei dacă ţinem cont de valoarea documentelor păstarte aici. Cifrele indică 50.000 de cărţi, 19.000 de documente, 1.230 manuscrise, şi aproape 600 incunabule (cărţi foarte vechi).

image



Aici este păstrată o parte a lucrării Codex Aureus (secolul VIII), manuscris pe foi de pergament, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorsch. Alte trei părţi ale manuscrisului sunt păstrate la Roma şi Londra.

image
image

Clădirea Bilbiotecii Batthyaneu se află în prezent în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia. Colecţiile sunt în continuare în proprietatea Statului Român şi în administrarea Bibliotecii Naţionale.



Biblioteca Batthyaneum este destinată doar studiului ştiinţific şi nu este deschisă pentru vizitare turistică. Cu toate acestea, expoziţia este deschisă publicului până pe data de 30 iunie.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite