ALBA Festival folcloric pastoral „Coborâtul Oilor” la Loman, în Munţii Sebeşului

ALBA Festival folcloric pastoral „Coborâtul Oilor” la Loman, în Munţii Sebeşului

Afişul evenimentului

Duminică, 16 septembrie, la Loman, în comuna Săsciori, are loc prima ediție a Festivalului folcloric pastoral „Coborâtul oilor”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Primăria Săsciori și Asociația Crescătorilor de Ovine din comună.

Ştiri pe aceeaşi temă

Festivalul pune în valoare o tradiție seculară a oamenilor din aceste locuri, aceea a păstoritului turmelor, marcând unul dintre cele mai importante momente din calendarul pastoral, respectiv coborâtul oilor de la munte pentru iernat. Totodată, festivalul aduce în centrul atenției și alte aspecte ale culturii locale, precum obiceiuri gastonomice sau elemente inedite de folclor.

„Prin această sărbătoare Consiliul Județean Alba dorește să pună în valoare ocupațiile străvechi ale acestei zone și să promoveze cultura populară specifică acestor locuri. La fel am procedat și în alte locuri din județ și am reușit să aducem în atenția publicului, dar și a locuitorilor mai tineri de acolo, tradiții în pericol de a se pierde sau obiceiuri pe car le mai păstrău doar bătrânii satului", a spus Ion Dumitrel, preşedinteleConsiliului Județean Alba.

Manifestările se vor deschide la ora 10.00 cu o slujbă de sfințire a stânei din Loman, vor continua cu „Socoteala oilor”, un vechi obicei popular readus în actualitate, precum și cu coborâtul turmei de mioare. Cei prezenți vor putea admira, apoi, expozițiile crescătorilor de animale și vor putea degusta din bucatele, specifice locului, pregătite în cadrul expozițiilor culinare.

Întreaga sărbătoare va fi încununată de un spectacol folcloric în care vor evolua: Ansamblul Folcloric al județului Alba, Ansamblul Folcloric Săsciori, Ansamblul Folcloric „Stejarul” din Săsciori, Ansamblul Folcloric „Mărginenii” din Căpâlna, și Ansamblul Folcloric al comunei Cut. Vor susține recitaluri soliștii: Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Nicolae Tuhuț, Adi Neamțu, Alina Bâcă, Ghiță Albu și Ancuța Matei. O prezență inedită va fi cea a grupului de fluierași din Loman.

citeste totul despre: