Intrăm în epoca cyborgilor
0Părţile nefuncţionale din creier vor putea fi înlocuite cu cipuri electronice, exact ca în celebrul film „Terminator“.
Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv realizează un experiment ştiinţific controversat, în urma căruia au reuşit să creeze circuite care pot înlocui unele funcţii motorii, precum clipitul. Ei speră că această tehnologie să poate veni în sprijinul persoanelor care suferă de disfuncţii ale creierului, precum se întâmplă în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Parkinson. „Imaginaţi-vă că există o mică zonă a creierului care nu funcţionează şi imaginaţi-vă că înţelegem arhitectura ei, aşa că facem o replică din circuite electronice a zonei şi o înlocuim", a spus psihologul Matti Mintz pentru televiziunea britanică BBC.
Au făcut un hamster să clipească
Profesorul a implantat deja, cu succes, un cerebel robotic în craniul unui hamster care suferea de unele disfuncţii ale creierului. În urma experimentului, rozătoarea şi-a recăpătat unele funcţii. „Cerebelul coordonează mişcările, iar atunci când nu funcţionează, nici corpul nu se mişcă. Conectat la creier, cerebelul robotic facilitează comunicarea dintre acesta şi corp primind, interpretând şi transmiţând mai departe informaţiile primite de la trunchiul cerebral", a explicat Matti Mintz.
Pentru a testa chipul, ei au încercat să-l facă pe hamsterul cu probleme cerebrale să clipească la auzul unui anumit semnal. Cobaiul a reuşit să facă acest lucru doar în timpul în care cerebelul robotic era în funcţiune.
Eticii critică rezultatele
Potrivit cercetătorilor israelieni, dispozitivul imită perfect activitatea neuronală naturală. „Este o dovadă a faptului că putem înregistra informaţiile emise de creier, le putem analiza într-o formă similară cu cea a sistemului biologic şi le putem trimite înapoi către creier", a mai spus profesorul Mintz la o întâlnire a oamenilor de ştiinţă care a avut loc în Cambridge (Marea Britanie), în cadrul căreia şi-a prezentat experimentul.
Munca cercetătorilor din Tel Aviv este însă contestată de unii activişti, care consideră „groteşti" experimentele. „Acest tip de cercetare ridică probleme etice enorme, ca să nu mai vorbim de bietele animale, ale căror vieţi sunt irosite în cadrul acestor experimente dubioase", a spus directorul Societăţii Naţionale Anti-vivisecţie din America, Jan Creamer, într-un interviu pentru BBC.
"Cerebelul robotic facilitează comunicarea dintre creier şi corp primind, interpretând şi transmiţând informaţiile primite de la trunchiul cerebral."
Matti Mintz
profesor la Universitatea din Tel Aviv