Suferi de constipaţie? Aşa îi vii de hac!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micul dejun ideal se compune dintr-un pahar cu suc de portocale şi  un bol de cereale
Micul dejun ideal se compune dintr-un pahar cu suc de portocale şi un bol de cereale

Fibrele alimentare, activitatea fizică şi plantele medicinale sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu această tulburare.

Citeşte şi:
Ce importanţă au fibrele în alimentaţia zilnică
Reguli pentru o digestie uşoară

Constipaţia este considerată una dintre cele mai frecvente tulburări de tranzit intestinal. Deşi pare o problemă banală, dacă nu se iau măsuri pentru a o combate, în timp, ea poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. De exemplu, favorizează apariţia varicelor şi creşte riscul de apariţie a cancerului de colon. Cu toate acestea, multe persoane nu iau măsuri pentru a o combate.

În general, o persoană ar trebui să aibă unul sau mai multe scaune pe zi. Însă constipaţia se caracterizează nu numai printr-o frecvenţă redusă a scaunelor, ci şi printr-o consistenţă a materiilor fecale diferită de cea normală (în cantităţi mici şi de o consistenţă dură).

Cât mai multe fibre alimentare

În mod eronat, persoanele care suferă de constipaţie apelează, în primă instanţă, la medicamente laxative. Într-adevăr, acestea sunt eficiente pe termen scurt. Însă în timp, ele produc dependenţă şi nu-şi mai fac efectul. Medicii afirmă că această tulburare trebuie tratată medicamentos numai atunci când nu răspunde la metodele de control alimentar. Iar prima măsură  este introducerea în dieta zilnică a fibrelor alimentare. Acestea facilitează trecerea materiilor fecale prin colon.

Cele mai bune surse de fibre sunt legumele cu frunze verzi, fructele, ovăzul, orzul, pastele făinoase integrale, seminţele de in, mazărea, fasolea uscată şi salata verde. Dintre fructe, medicii ne recomandă să mizăm pe  kiwi, deoarece conţine o substanţă cu efect uşor laxativ. Efect similar au şi prunele uscate (în prealabil, se înmoaie timp de patru-cinci ore). De asemenea, o sursă importantă de fibre alimentare sunt şi suplimentele alimentare pe bază de fibre. Pentru a avea efectul scontat, astfel de produse trebuie administrate cu cât mai multe lichide, de preferat apă. 

Tărâţele de grâu, cel mai bun laxativ natural

Datorită proprietăţilor puternic laxative, târâţele de grâu se folosesc din timpuri străvechi în combaterea constipaţiei. Acestea conţin vitamine, minerale, carbohidraţi, celuloză şi aminoacizi esenţiali bunei funcţionări a organismului. Consumate zilnic, tărâţele împiedică stagnarea reziduurilor în intestinul gros mai mult timp decât este normal. Tărâţele se pot consuma în combinaţie cu apă şi cu miere (una până la trei linguri de tărâţe pe zi) ori se pot adăuga în mâncare (de exemplu, în supe). Deoarece nu are efecte secundare importante, cura cu târîţe de grâu se administrează până la remedierea problemei.

Cruşinul şi senna, numai pe termen scurt

Lupta cu constipaţia se poate duce şi cu ajutorul remediilor naturiste. Două dintre plantele cu efect de puternic laxativ sunt cruşinul şi senna, care stimulează mişcările de contracţie a musculaturii intestinului. Atenţie însă, efectul laxativ se produce la circa 6-12 ore de la administrare! Fitoterapeuţii atenţionează că aceste două plante ar trebui folosite doar pe o perioadă scurtă de timp, deoarece irită pereţii intestinali şi pot provoca stări de slăbiciune, crampe abdominale şi diaree severă.

Mizează zilnic pe mişcare

Sedentarismul este vinovat nu doar pentru acumularea de kilograme, ci şi pentru apariţia constipaţiei. De aceea, exerciţiile fizice trebuie să se regăsească în programul zilnic al persoanelor care se confruntă cu această problemă. Mişcarea stimulează contracţiile muşchilor intestinali, îmbunătăţind astfel activitatea colonului. În caz de constipaţie se recomandă îndeosebi joggingul şi mersul în pas alert.

De asemenea, persoanelor cu constipaţie li se recomandă să consume cât mai multă apă. Iar la micul dejun se va bea un pahar cu suc de portocale, deoarece studiile au arătat că acest fruct conţine substanţe care împiedică acumularea de reziduuri în colon.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite