Paradox: Partenerii fericiţi în căsnicie divorţează mai repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii trăiesc şi bucuriile şi dezamăgirile mult mai intens
Tinerii trăiesc şi bucuriile şi dezamăgirile mult mai intens

Căsniciile mai puţin reuşite au şanse mai mari să dureze decât cele fericite? Psihologii de la Universitatea California, din Los Angeles, susţin că "Da".

Thomas Bradbury, profesor de psihologie la universitatea americană, şi echipa sa de cercetare au constatat că rata divorţului este mai mică în rândul căsniciilor mai puţin împlinite, comparativ cu mariajele fericite.

Citeşte şi:
Motive de sănătate pentru care bărbaţii ar trebui să se căsătorească, iar femeile nu

Obiceiurile proaste sunt molipsitoare în cuplu. Cine are o influenţă negativă mai mare într-o căsnicie?

Studii recente arată că partenerii care se declară "fericiţi" în căsnicie divorţează, în medie, după şase ani de la apariţia în faţa stării civile. Psihologii americani au făcut referire la nivelul de fericire al bărbaţilor însuraţi, care divorţează mai des deşi susţin că sunt împliniţi în căsnicie.

Pentru a explica acest paradox, specialiştii şi-au canalizat atenţia asupra gradului de implicare în căsătorie. Cuplurile fericite pun mai puţin preţ pe obligaţiile maritale şi pe devotamentul în relaţie. Din această cauză, ajung mai frecvent la divorţ deşi au perioade mai lungi de bunăstare emoţională.

Pe o perioadă de zece ani, echipa lui Bradbury a analizat 136 de cupluri căsătorite de cel puţin şase luni şi autodeclarate "fericite". Psihologii au luat în calcul personalitatea fiecărui partener, nivelul de stres, agresivitatea verbală a fiecăruia, capacitatea de a rezolva probleme sub presiune, dar şi existenţa sau lipsa copiilor în căsnicie.

Dintre toţi factorii, unul singur a făcut diferenţa în ceea ce priveşte rata divorţului: personalitatea. Oamenii de ştiinţă au evaluat modul în care personalităţile soţilor au influenţat comunicarea dintre ei doi.

"Spune-mi cum te cerţi ca să-ţi spun dacă divorţezi"

"Mariajele declarate «fericite» care s-au terminat cu divorţ au prezentat discuţii în contradictoriu în care nivelurile de agresivitate verbală, de dezaprobare, de învinuire şi de desconsiderare au fost mult mai ridicate decât la căsniciile declarat «mai puţin fericite»", se arată în studiul publicat recent în "Jurnalul de Psihologie Familială", citat de msnbc.com.

Psihologii au atras atenţia că aceste "manifestări la nervi" au fost prezente încă de la începutul relaţiei, însă certurile episodice nu afecta dragostea faţă de partener.

"Nu este vorba de stiluri de comunicare şi nici de chimie, ci de contopirea a două personalităţi deja formate. Chiar dacă aspectele financiare, sănătatea şi atracţia fizică sunt perfecte, o personalitate negativă, de regulă ascunsă de ochii partenerului, erodează temelia căsniciei. Iar acest fenomen este inevitabil pe parcursul vieţii", a adăugat profesorul Thomas Bradbury.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite