Mamele singure, sprijinite de artişti
0Peste 30 de oameni din lumea artei au exersat „Arta de a dărui“, pentru a preveni abandonul copiilor. Întotdeauna i-am admirat pe cei care îşi suflecă mânecile şi fac lucruri concrete pentru oamenii necăjiţi.
Unii dintre cei demni de admiraţia mea - şi nu numai a mea! - sunt membrii Asociaţiei pentru o Comunitate Solidară şi Intervenţie Socială (ACSIS). De la începutul activităţii sale, din 2004, această asociaţie a sprijinit peste două mii de mame singure să rămână alături de copiii lor, care nu sunt deloc puţini - aproape trei mii.
Conform datelor furnizate de Oficiul Român pentru Adopţii, în acest moment, aproximativ 40.000 de copii sunt abandonaţi în România. Or, echipa de la ACSIS - inclusiv voluntarii - contribuie, concret, la prevenirea acestui fenomen.
Imaginea-simbol a vernisajului: lucrarea „Maternitate“ a lui Dumitru Bondar
Am cunoscut-o pe Georgiana Neuman, directorul executiv al Asociaţiei, la sfârşitul lunii noiembrie, când pregătea organizarea unui vernisaj caritabil în beneficiul mămicilor-singure sprijinite de ACSIS. Am şi întâlnit câteva mămici la atelierul creativ din cadrul Asociaţiei, care le permite acestora să câştige încrederea de a merge mai departe. Recunosc că am fost impresionată şi am decis să-i sprijin pe cei de la ACSIS în organizarea vernisajului care a avut loc în data de 5 decembrie, la InterContinental.
Una dintre mămicile beneficiare ale sprijinului ACSIS şi Silvia Radu, iniţiatoarea vernisajului caritabil
Peste 10.000 de euro strânşi
Am avut onoarea, astfel, de a o întâlni pe Silvia Radu, pictor şi sculptor consacrat, iniţiatoarea acestui eveniment. Generozitatea acesteia a adus împreună nu mai puţin de alţi 30 de artişti care au donat lucrări pentru expoziţie. Gestul este unul impresionant, cu atât mai mult cu cât lumea artei pare uneori fragmentată, fiind un loc unde se exprimă, mai degrabă, individualismul. Rezultatul evenimentului a fost unul foarte bun, suma strânsă de ACSIS în cadrul licitaţiei organizate cu sprijinul Artmark la vernisaj fiind de peste 10.000 de euro.
Moment special, oferit de violonceliştii Marin şi Ştefan Cazacu
De aceste fonduri vor beneficia în special mame care se confruntă cu multiple dificultăţi: respingere din partea familiei de origine/extinse, lipsa veniturilor necesare acoperirii nevoilor de trai etc.
„Cu fondurile obţinute în urma vânzării acestor lucrări, vom contribui mai departe la menţinerea unităţii familiilor care, altfel, sunt în pericol de a se destrăma", a spus Georgiana Neuman, directorul executiv al ACSIS.