Universul lui Prévert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia dedicată artistului la Paris prezintă arhiva sa personală şi e deschisă până pe 28 februarie 2009. Este prima manifestare de acest gen dedicată lui Prévert, aşa că merită să iei trenul până la Paris şi să cunoşti lumea în care a trăit unul dintre cei mai iubiţi scriitori francezi ai secolului trecut.

Îndrăgostit de Paris, Jacques Prévert nu a încetat să-şi arate ataşamentul faţă acest oraş. Pasionat de toate formele de artă, a evocat capitala Franţei în literatură, teatru, cinematografie, poezie, muzică, desen sau fotografie, cu un talent egal. Şi-a asumat toate aceste modalităţi de expresie, dispreţuind vehement conformismul în artă.

Expoziţia “Jacques Prévert, Paris la belle” din Paris, de la Hôtel de Ville, sala Saint-Jean, trasează destinul artistului, legat indisolubil de acest oraş, de la copilăria într-un cartier al Grădinii Luxembourg şi până la vârsta matură, când numele său a devenit una dintre emblemele regiunii Saint-Ger-main-des-Prés.

Pictat de Picasso sau imortalizat de amicii săi fotografi – Brassaï, Izis sau Doisneau –, alături de obiecte personale, manuscrise şi tot ce poartă amprenta unui mare artist, expoziţia îl va prezenta, timp de patru luni, într-un regal pentru orice împătimit de artă. Unică şi populară în acelaşi timp, opera lui Jacques Prévert dezvăluie o personalitate complexă şi actuală.

Nepoata poetului şi deţinătoarea drepturilor de autor, pictoriţa Eugénie Bachelot Prévert, s-a ocupat de reeditarea textelor bunicului său, de producerea de DVD-uri şi CD-uri cu operele acestuia, mare parte din ele fiind puse, în cadrul expoziţiei, la dispoziţia publicului.

Flirtul cu  suprarealismul

Jacques Prévert, născut pe 4 februarie 1900, la Neuilly-sur-Seine, este cel de-al doilea fiu al Suzannei şi al lui André Prévert. Fratele său mai mare, Jean, a decedat la vârsta de 17 ani, iar cel de-al doilea frate, Pierre, născut în 1906, va fi complicele său artistic, de-a lungul întregii vieţi.

De la mama sa prinde gustul pentru literatură, iar de la tată moşteneşte dragostea pentru cinematografie şi teatru. În 1915 abandonează şcoala şi câştigă din mici ocupaţii, iar în timpul serviciului militar, început în 1920, Prévert îl cunoaşte pe Marcel Duhamel, traducător, editor şi viitor creator, în 1945, la Gallimard, a “Seriei negre” (“La Série noire”), un titlu găsit de Prévert însuşi.

Tot atunci face cunoştinţă cu pictorul Yves Tanguy. O întreagă comunitate de artişti ia naştere, punând bazele curentului suprarealist, în locuinţa lui Duhamel: Raymond Queneau, Pablo Picasso, Alberto Giacometti…

De altfel, din 1924, fascinat de spiritul contestatar al suprarealiştilor, Prévert ajunge el însuşi unul dintre ei, urmând ca, din 1924, să se instaleze la Montparnasse, în casa închiriată de Marcel Duhamel. Astfel, 54, rue du Château va fi adresa frecventată de adepţii acestui curent, cu care simpatizează până în 1930, când îi apar primele texte, dar se şi produce ruptura cu gruparea suprarealiştilor.

Fondatorul unui nou stil cinematografic

În cinematografie, Jacques Prévert devine cunoscut în anii '30. Primul său scenariu, realizat pentru filmul fratelui său Pierre, “L’affaire est dans le sac” (1932), e un experiment cu accente burleşti.

E momentul când se alătură trupei de teatru Octombrie, pentru ca în 1935 să scrie scenariul pentru un film semnat de Jean Renoir, “Le Crime de M. Lange”. În 1937, îi cunoaşte pe realizatorul de filme Marcel Carné şi pe scenograful Alexandre Trauner. Sedus de umorul lui Prévert, regizorul îi cere acestuia să scrie scenariul pentru următorul său film, “Jenny”.

Din acel moment, timp de mai bine de zece ani, trio-ul funcţionează la cote maxime. Împreună, cei trei dau naştere unui nou stil cinematografic, “realismul poetic”, căruia Marcel Carné îi prefera denumirea de “fantastic social”. Acelaşi stil se regăseşte şi în filmele lui Christian-Jaque, Jean Grémillon, Paul Grimault şi Pierre Prévert.

Debutul în poezie, la 46 de ani

În 1945, editorul René Bertelé obţine de la Prévert autorizaţia de a-i strânge într-o culegere numeroasele texte şi poeme apărute de-a lungul timpului, începând cu anii '30. Astfel, în mai 1946, apare prima carte semnată de Prévert. Succesul de public e uimitor.

Temele sale predilecte, precum bucuriile simple, revolta şi dragostea, sunt apreciate atât de critici, cât şi de cititori. În câteva săptămâni, 5.000 de exemplare din primul tiraj al volumului "Les Paroles" sunt epuizate. Apare imediat o nouă ediţie îmbunătăţită, apoi poemele sale sunt traduse în engleză, italiană, japoneză.

Info

Jacques Prévert, Paris la belle
 
Unde: Hôtel de Ville, sala Saint-Jean, Paris

Când: 24 octombrie 2008 – 28 februarie 2009

Program: zilnic, în afara duminicilor şi a zilelor de sărbătoare

Acces: gratuit

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite