Universitatea din Alpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul natal al lui Stendhal respiră prin literatură, istorie şi artă modernă, fiind totodată Capitala Alpilor şi incubatorul idealurilor Revoluţiei Franceze. Străzile, parcurile şi clădirile din Grenoble îmbie prin efervescenţa vieţii culturale, inspirată din natura mereu proaspătă.  Înconjurată de masivii Vercors, Chartreuse şi Belledonne, nobila urbe adăposteşte peste o sută de muzee, iar numărul bibliotecilor con

Grenoble e acel gen de oraş capabil să-ţi schimbe iremediabil viaţa. Străzile lui întortocheate, unde s-a născut spiritul revoluţionar francez, ascund clădiri de secol XVI, din care străbat duminica glasuri acompaniate de violoncel, pian sau vioară. Dacă la sfârşit de săptămână în urbea sud-estică pluteşte o atmosferă de „dolce far niente”, în cursul zilelor lucrătoare, timpul se contractă ca un acordeon din care răzbesc acorduri pariziene. Este oraşul în care lucrurile nu încetează să te surprindă.

De la peisajul mereu altul, încadrat de masivii Verscors, Chartreuse şi Belledonne, la simplele însemne încastrate în pavajul din faţa catedralei Notre-Dame, care datează din secolul III şi care poartă vechea denumire a oraşului: „Cularo”. De fapt, cu greu găseşti un loc care să nu respire cultură sau istorie. Fortăreaţa lui, Bastillia, l-a încântat pe marele Stendhal, care mărturisea că nu are cuvintele potrivite pentru a descrie vederea asupra oraşului pe care o oferă cetatea.

Elixirul vieţii

În oraşul îmbrăţişat de râurile Isère şi Drac, cerul se întrepătrunde mai mereu cu crestele colilii ale Alpilor, motiv pentru care aerul abundă, proaspăt. De aici probabil şi plăcerea cu care grenoblezii se desfată cu o băutură tipică din această regiune, denumită „elixirul vieţii”.

Licoarea este invenţia unor călugări din Chartreuse, care au amestecat alcoolul cu câteva plante parfumate, din care a rezultat un lichid puternic, numai bun de consumat lângă o porţie de tartiflette sau fondue. Contează mai puţin dacă băutura lungeşte sau nu viaţa, important e că aduce buna-dispoziţie şi dorinţa de a descoperi cât mai multe dintre misterele acestor locuri.

Pentru un turist obişnuit, Grenoble poate însemna doar oraşul acela situat în inima Alpilor sau unul dintre cele mai mari centre universitare din Hexagon, unde anual vin mii de studenţi din toate colţurile lumii. Cei care au însă răbdare să-i „asculte” povestea  vor afla pe unde a trecut Napoleon la întoarcerea sa, după cele 300 de zile petrecute în exilul din insula Elba.

Respectul faţă de valori

La sosirea în oraş, orice ignorant va afla că aici s-a născut şi a crescut Henri Beyle, cunoscut sub pseudonimul Stendhal, autorul celebrului roman „Roşu şi negru”. Grenoblezii au respectat memoria marelui scriitor şi, ca urmare, liceul pe care l-a urmat autorul îi poartă numele şi este unul dintre cele mai importante repere ale oraşului, situat în apropierea Pieţei Hubert Doubedou, un soi de Piaţa Unirii a Capitalei noastre. Tot aici, tavanul acestei instituţii reprezintă o atracţie turistică unică în lume, prin calendarul său solar inedit.

Pentru a descoperi casa memorială a lui Stendhal însă, turiştii pot spera doar la noroc: aceasta se deschide pentru întâlniri literare numai o dată pe an, din grijă faţă de conservarea patrimoniului cultural naţional. Chiar şi aşa, spiritul literar pare să fie pretutindeni.

Principala universitate din Grenoble poartă şi ea numele scriitorului şi pentru ca totul să se potrivească, campusul este o oază de verdeaţă în care studenţii se relaxează la trunchiul unui copac, sorbind cu nesaţ din paginile unei cărţi sau schiţând desene pe o planşă.

Raiul sportivilor

Binecuvântată cu râuri în care pasionaţii de caiac canoe se antrenează în voie, cu masive în care orice excursie e o experienţă de viaţă, regiunea Dauphine, în care este situat Grenoble, se aseamănă cu un parc de distracţii natural pe care cu greu poţi spune că l-ai parcurs în întregime.

De la planorism la clasicul schi sau oricare alt sport, nimic nu e imposibil pe aceste meleaguri. De altfel, aici am descoperit pentru prima dată că un atlet poate alerga în pas constant mai repede decât poate pedala un orăşean o bicicletă sau că un localnic trecut de a doua tinereţe poate urca pe bicicletă o pantă înclinată mai mult de 50 de grade, mai repede decât un străin în vârstă de 23 de ani. 

Multe ar fi excursiile pe care ar merita să le faci odată ce ai ajuns în nobilul oraş francez, însă dintre toate, parcă cea mai dragă îmi este cea cu primul tren din lume, conectat permanent la curent. Destinaţia: La Mure, o localitate situată la 30 de km depărtare de Grenoble şi la care se ajunge în acest tren construit în 1930, care urcă de la 300 de metri altitudine la 900 de metri pe viaducte impresionante, ce răsar din vegetaţia sălbatică.

Bătrâna locomotivă sprintează prin 18 tunele croite în Alpi, lăsându-şi călătorii muţi în faţa unui peisaj incredibil: două stânci surori, potrivit unei legende populare, Agatha şi Sophia, sunt despărţite de râul Drac, care se umflă albastru în faţa barajului dintre surori.

La Grenoble cu Andreea Marin

Andreea Marin a absolvit în acest an Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A urmat mai multe cursuri în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, unde a învăţat din experienţa jurnaliştilor Alan Elsner de la Reuters şi Marco Mulcahy de la The Associated Press.

A descoperit Franţa în timpul liceului, când a reprezentat România la Strasbourg, în faţa membrilor Comisiei Europene, după ce a câştigat locul întâi la un concurs de eseistică cu tema „Cultura în şcoală”. În urmă cu un an a ajuns în Grenoble, în calitate de student Erasmus. Cele cinci luni petrecute în capitala Alpilor au făcut ca acest oraş să-i devină o „a doua casă”. De curând a devenit redactor la ziarul „Adevărul”.

Nu rataţi!

4-6 Decembrie – Capitala Alpilor găzduieşte „Jeux de neige”, un eveniment care va transforma centrul oraşului într-o pârtie de schi. Cu ocazia a 40 de ani de la organizarea Jocurilor Olimpice în Grenoble şi a candidaturii Capitalei Alpilor pentru organizarea J.O. în 2018, lângă Parcul Mistral vor mai apărea un patinoar, un perete de gheaţă cu sculpturi, un loc de joacă pentru copii şi degustări de tartiflette – un produs culinar franţuzesc din cartofi şi diverse sortimente de brânză.

9-10 Decembrie- „The Lord of the Dance”, un celebru spectacol de dans. În lumina reflectoarelor: Michael Flatley, irlandezul care a adunat aplauzele a peste un milion de francezi cu acest spectacol şi mai bine de 25 de milioane de privitori din întreaga lume.

Până în 2 februarie- Expoziţie de fotografie contemporană semnată de Patrick Faigenbaum, la Muzeul Grenoble.

Artistul prezintă peste 80 de fotografii-portret ale familiilor aristocratice din Italia, realizate pe parcursul a peste trei decenii, precum şi vederi urbane sau peisaje ale naturii moarte, având ca temă centrală comună omul.


Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite