Turul Maramureşului: locurile pe care e musai să le vezi şi casele tradiţionale în care te poţi caza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
maramures

Ştii genul de om care a zburat până-n cele mai îndepărtate locuri ale lumii, dar n-a ajuns niciodată să vadă cu ochii lui minunăţiile din nord-vestul României, din colţul de ţară numit Maramureş?

Înţelegem, ajungi mai repede-n America cu avionul decât acolo unde se agaţă harta-n cui, cu maşina, iar un zbor intern până la Baia Mare te costă cât unul în Tenerife. Dar ademenim pe toată lumea cu cele mai faine locuri de vizitat în Maramureş şi cazările tradiţionale din jurul lor.

Insistăm şi-ţi recomandăm pentru următoarele zile toride de vară un road trip prin această zonă uitată de vreme, cu peisaje naturale ameţitoare, mâncare bună şi musai bio, biserici de lemn şi tradiţii de când lumea.

În prima vară liberă de după pandemie, tot mai mulţi oameni spun că îşi doresc să redescopere România şi plănuiesc să pornească într-un tur cu maşina într-o regiune din ţară mai puţin accesibilă. Noi te ajutăm cu ponturi despre locurile în care să te opreşti şi cazările neaoşe la care să tragi, într-o experienţă pentru care trebuie să-ţi rezervi minimum o săptămână de concediu.

De ce Maramureş? Pentru impresia de întoarcere la existenţa simplă şi arhaică, pentru gazdele vesele, generoase şi roşii-n obraji, mesele cu bucate tradiţionale, adierea de iarbă proaspăt cosită, plimbările cu căruţa şi senzaţia că eşti departe de lume. Şi că e bine.

Începe cu Cimitirul Vesel din Săpânţa

Ce-ar fi fost comuna Săpânţa fără acel cimitir despre care au auzit toţi, dar pe care puţini l-au văzut pe viu? Ar fi fost doar o altă superbă localitate maramureşeană, lângă graniţa cu Ucraina. Dar datorită lui e şi cunoscută în toată lumea. E păcat să ajungi în zona asta şi să nu vizitezi Cimitirul Vesel, vei descoperi cruci pictate în culori vii, printre care un albastru special, denumit chiar aşa… Albastru de Săpânţa.

maramures

Prima cruce veselă a fost cioplită în anul 1935, de către creatorul cimitirului, meşterul popular Stan Ioan Pătraş. Din anul 1960, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 de astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar. Fiecare cruce este diferită şi este pictată în mod naiv cu scene din viaţa şi ocupaţia decedaţilor. Nu lipsesc epitafurile comice, scrise la persoana întâi, ca o spovedanie a răposatului. Vrei un exemplu? „Sub această cruce grea, zace biata soacră-mea, trei zile de mai trăia, zăceam eu şi cetea ea.”

Unde te cazezi?

Casa din Deal, Baia Sprie

Continuarea articolului, aici.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite