„The Guardian“, despre Maramureş:  „Casele cu mai multe etaje, care au ferestre din termopan, nu se potrivesc deloc în satele tradiţionale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile, cu bunicii lui, fotografiat de Kevin Rushby. Rushby povesteşte că, înainte de poză, bătrâna a fugit repede în casă să-şi schimbe basmaua cu una nouă şi curată FOTO The Guardian
Vasile, cu bunicii lui, fotografiat de Kevin Rushby. Rushby povesteşte că, înainte de poză, bătrâna a fugit repede în casă să-şi schimbe basmaua cu una nouă şi curată FOTO The Guardian

Deşi regiunea Maramureş din România are şi locuri modernizate, o plimbare în mediul rural printre păduri, biserici de lemn şi căpiţe de fân „te vor face să simţi că te-ai întors înapoi în timp“, sunt de părere jurnaliştii de la publicaţia engleză „The Guardian“, după o călătorie în nordul ţării.

The Guardian“ a publicat o scurtă recenzie a regiunii Maramureş, văzută prin ochii jurnalistului Kevin Rushby, care face un tur al ţărilor est-europene. După Croaţia, Albania şi Bulgaria, a fost rândul României să fie vizitată „la pas“, prin satele Breb şi Hoteni, sau admirată de la geamul „Mocăniţei“.

Bătrânul cu tricou cu Chelsea
Rushby a ales, la recomandările prietenilor şi după ce a consultat câteva ghiduri turistice, să viziteze, din toată România, regiunea Maramureşului. A fost influenţat şi de cartea lui William Blacker, „The Enchanted Way “, publicată în 2009, care descrie în profunzime regiunea nordică a României. Aşteptările, aşadar, erau mari. Auzise despre un loc vechi, cufundat în natură, în care stilul de viaţă al oamenilor ar fi neschimbat încă din secolul al III-a. Însă dacă primele imagini au fost seducătoare - bătrâne care vând borcane cu miere la marginea drumului, pajişti pline cu căpiţe de fân - atmosfera din sate l-a dezamăgit. 

Sigur că erau multe case tradiţionale ţărăneşti din lemn, cu ornamente superbe şi hambare alături, unde se ţin instrumentele de cosit iarba. Dar erau şi altfel de case: cu prea multe etaje, care aveau balcoane urâte şi ferestre din PVC. Nu se potriveau deloc locului. Aşa cum nici bătrânul care purta un tricou cu echipa de fotbal Chelsea nu părea de-al casei. Or, aşteptările sunt vitale când mergi într-o călătorie, iar ale noastre (n.r. – el, soţia şi copilul lor) nu erau încă îndeplinite“, a scris Rushby.

Kevin, ajutând doi săteni să pună fânul în căruţă

the guardian maramures

Pe perioada călătoriei, jurnalistul împreună cu familia sa a locuit în satul Breb, într-o pensiune unde au fost întâmpinaţi cu muzică populară tradiţională din Maramureş, „dar care se auzea de pe un CD“. „Ritmul era extrem de repetitiv şi foarte vesel“, îşi aminteşte englezul, care a fost încântat şi de mâncărurile tradiţionale „delicioase“.

Românul care păstrează tradiţia
Un prânz la umbra unui nuc, vizitele în bisericile din lemn, discuţiile cu doi ţărani (unul dintre ei, Vasile, cunoştea limba franceză) care încărcau o căruţă cu fân, negocierea preţului unui calup de brânză de dimensiunea unei mingi de fotbal între un bărbat cu cămaşă tradiţională şi altul călare, dar şi întâlnirea cu un bătrân ospitalier care voia să se laude cu ţuica lui de prune sunt câteva dintre notele din jurnalul de călătorie al lui Rushby, fără prea multe alte comentarii.

Totul e împodobit cu trandafiri... într-o casă tradiţională din Maramureş“, e de părere Rushby

the guardian maramures

Rushby a întâlnit pe drum şi un tânăr, pe Vasile, în vârstă de 28 de ani, care munceşte în Londra şi care atunci venise în vacanţă la părinţii şi la bunicii lui. I-a povestit despre cât de mult s-a schimbat Maramureşul şi cum îşi doreşte să reconstruiască locuinţa bunicului său, fără să-i facă vreo schimbare majoră. „O să fie totul tradiţional, ca acum un secol“, i-a mărturisit Vasile.

Şoferul căruia îi place Rolling Stones, nu hora
De la Vişeul de Sus, Kevin Rushby a mers cu Mocăniţa, până la Paltin, unde avea să plimbe apoi într-una dintre cele mai izolate păduri din Europa. În drumul de întoarcere, a reţinut discuţia cu şoferul lui, Dumitru Brenea: „«Nu este nicăieri mai bine decât în Maramureş», mi-a zis el. «Îţi place cultura ţării?, l-am întrebat eu. «Da.“ «Dar muzica?» «A, nu. Mie îmi place Rolling Stones»“, a povestit jurnalistul care se pregăteşte de o nouă aventură, dar în Slovacia.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite