Prinţul Charles ne laudă iar: „Românii? Am putea învăţa câte ceva de la ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
An de an, de regulă în luna mai, prinţul face o vizită de câteva zile pe proprietăţile sale din Transilvania, alegerea acestei luni nefiind întâmplătoare. Prinţul Charles adoră să se plimbe pe pajiştile înflorite din împrejurimi. FOTO Arhiva Adevărul
An de an, de regulă în luna mai, prinţul face o vizită de câteva zile pe proprietăţile sale din Transilvania, alegerea acestei luni nefiind întâmplătoare. Prinţul Charles adoră să se plimbe pe pajiştile înflorite din împrejurimi. FOTO Arhiva Adevărul

Prinţul Charles face notă discordantă cu presa britanică şi continuă să se implice în acţiuni care promovează frumuseţile naturale ale României. De altfel, moştenitorul tronului britanic deţine două case ţărăneşti pe meleaguri transilvane, una în satul Viscri şi o alta în Valea Zălanului. De această dată, faţa regală a lăudat bogăţia faunei şi florei din România, dar şi peisajele desprinse parcă din poveştile copilăriei.

Un autobuz supraetajat de tipul celor londoneze, „îmbrăcat“  în imagini care promovează frumuseţea pădurii carpatine a fost parcat recent în faţa reşedinţei ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti. Etajul a fost transformat într-o sală de curs pentru mai mulţi elevi români care au avut parte de un profesor supriză: prinţul Charles în persoană. Acţiunea a făcut parte dintr-o serie de evenimente care aparţin de European Nature Trust, organizaţie care încearcă să protejeze şi să salveze viaţa sălbatică din pădurile româneşti, acţiuni care i-au câştigat inima prinţului englez, atât de ataşat de frumuseţea unor locuri neatinse de trecerea timpului şi mai ales de mâna omului modern.
An de an, de regulă în luna mai, prinţul face o vizită de câteva zile pe proprietăţile sale din Transilvania, alegerea acestei luni nefiind întâmplătoare. Prinţul Charles adoră să se plimbe pe pajiştile înflorite din împrejurimi, conform Daily Mail.

Atât de încântat este Alteţa Sa de flora din împrejurimile celor două case pe care le deţine în România, încât şi-a amenajat o astfel de poieniţă, cu specii de flori aduse din Transilvania, chiar pe lângă casa din Marea Britanie, la Highgrove, în Gloucestershire. 

Englezii sunt cunoscuţi şi pentru pasiunea pe care o au pentru grădinărit, iar Prinţul Charles este, la rândul lui, un mare iubitor al naturii. Cu atât mai mult se simte în elementul său când vine în România, unde descoperă mereu specii interesante pe care le adaugă colecţiei sale din Anglia. Multe terenuri din ţara noastră nu au fost încă afectate de utilizarea intensă a ierbicidelor şi pesticidelor, aşa că să varietăţile de plante sunt şi de şase ori mai numeroase pe un metru pătrat de pajişte în România, în comparaţie cu Marea Britanie, scrie Daily Mail.

Nu trebuie să petreci prea mult timp în Transilvania ca să realizezi de ce este Prinţul Charles atât de vrăjit de această zonă. Locul arată la fel cum ar fi arătat Anglia, probabil, la anul 1800. Nu există garduri. Caii care trag remorci sunt o imagine obişnuită pe drumurile din ţinut, la fel şi caii înhămaţi la pluguri care ară pământul. Oamenii nu au prea mulţi bani, dar aproape toate lucrurile de care au nevoie pentru a trăi pot fi crescute sau făcute în sate. Toţi îşi pregătesc dulceţuri, siropuri şi alte preparate din orice fruct de pădure îţi trece prin minte, se mai arată în Daily Mail. 

„Este ultimul colţ din Europa unde mai vezi un interes real faţă de păstrarea bogăţiilor naturale pentru generaţiile viitoare şi rezistenţă în faţa timpurilor moderne. Avem atât de multe de învăţat din acest exemplu înainte de a fi prea târziu. Ai crede că până acum ar fi trebuit să fi învăţat deja câteva lecţii din lucrurile care au dat greş “, explică Prinţul Charles într-un nou episod din seria documentarelor despre România, sub titulatura  „Wild Carpathia“, care a fost difuzat pe Travel Channel UK sâmbătă, 29 martie, şi va fi redifuzat şi mâine, 31 martie.

Cel mai importat este că trecerea timpului nu a ştirbit din frumuseţea locurilor. Peisajele aproape că aduc aminte de poveştile pe care obişnuiam să le citim în copilărie. Oamenii tânjesc după un astfel de sentiment de identitate, mai explică Prinţul Charles în documentarul realizat de britanici.

„Într-o vreme în care i se permite unui număr mare de muncitori români să emigreze în Marea Britanie, Prinţul Charles conduce un fel de acţiune contra-migraţie la scară redusă: cea a nord-europenilor cu venituri medii spre mari încântaţi de pajiştile bogate în specii de plante şi ferme derăpănate (care, întâmplător, pot fi încă achiziţionate pentru nimic)“, scrie Daily Mail.

image

Casa ţărănească din satul Viscri, botezată Casa Albastră, cumpărată de Prinţul Charles în 2006 FOTO Daily Mail

În publicaţia britanică se mai arată că în satul Viscri, unde Prinţul Charles şi-a cumpărat prima casă în 2006, pentru aproximativ 14.500 de euro, încă nu există străzi asfaltate şi nici iluminat stradal. „Dincolo de acoperişurile cu ţiglă roşiatică ale caselor se întrevăd imagini idilice în care nu apar încă eoliene sau vreun supermarket. Dintr-o ţeavă picură apă într-o troacă pentru animale“, se încheie romantic articolul din Daily Mail.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite